Finale SP, pripreme: ARG - NEM

Španci su neslavno sišli sa prestola. Vreme je za nove heroje - Nemce ili Argentince.

Fudbal 13.07.2014 | 22:25
Finale SP, pripreme: ARG - NEM

Nemačka se na krov sveta poslednji put popela 1990. godine, a u redovima ove reprezentacije je sada sedam igrača koji su rođeni posle tog finala na šampionatu u Italiji - Andre Šurle, Kristof Kramer, Škodran Mustafi, Erik Durm, Mario Gece, Julijan Draksler i Matijan Ginter.

Pogledi celog sveta biće večeras, naravno, usmereni i ka Tomasu Mileru. Ako postigne gol, i ovaj Mundijal pamtićemo po činjenici da je Nemac bio najbolji strelac turnira. Ili jedan od najboljih strelaca. Tako je bilo u Južnoj Africi 2010 (Miler, Forlan, Snajder, Vilja po pet), tako je bilo i u Nemačkoj 2006. (Miroslav Klose pet golova).

Naravno, i drugi igrači biće u fokusu. Havijer Maskerano je fudbaler koji je do sada sakupio najviše startova (28), a Mesut Ozil najviše dodavanja u poslednjoj trećini terena (144).

Za nama je jedan od najspektakularnijih Svetskih prvenstava u istoriji. Na 63 utakmice postignuto je 170 pogodaka (2, 7 po meču). Vreme je i za kraj, za koji se nadamo da će biti dostojan takvog turnira.

U utakmici za "zlatnu boginju", pravo na presto i četvorogodišnju vladavinu planetom sastaće se Nemci i Argentinci (21.00 čas).

Posle četiri godine, stotina kvalifikacionih mečeva i navedenih utakmica na završnom turniru, sve će biti sažeto u 90 minuta na Marakani. Evropa protiv Južne Amerike.

Argentinci, dvostruki šampioni sveta (1978, 1986) suočiće se sa trostrukim prvakom (1954, 1974. i 1990). Kuriozitet je da će te dve selekcije u nedelju uveče odigrati rekordni, sedmi međusobni duel na Mundijalima. "Panceri" su do sada bili uspešniji, sa tri pobede, dva remija i samo jednim porazom.

Iako mnogi pripisuju Nemcima ulogu favorita, bez osvrtanja na magiju Lionela Mesija, neretko se ističe i podatak da je najbolji evropski tim na prethodna tri turnira bio eliminisan od šampiona sveta (2002. do Brazila, 2006. od Italije, 2010. od Španije).

Sa druge strane, Argentina je ispadala od Nemačke sa prethodna dva Mundijala. Nikada nijedan tim nije bio eliminisan od iste reprezentacije tri puta uzastopno!

Prva sledeća utakmica koju će igrati posle Mundijala je upravo prijateljski meč protiv rivala iz večerašnjeg finala, Argentina - Nemačka! Zanimljivo je i to da su i jedni i drugi došli do polufinala posle produžetaka, kao i da su i jedni i drugi počeli takmičenje istog dana: Mesi i drugovi igrali su na Marakani protiv Bosne i Hercegovine, a Nemci u Salvadoru protiv Portugala.

Zanimljivo zvuči podatak da su samo četiri reprezentacije na aktuelnom Mundijalu do večeras bile neporažene do produžetaka. Pored finalista, to su Holandija i Kostarika! Isto tako, bar do večeras ostaće zabeleženo da je Brazil 2002. bio poslednja lationamerička selekcija koja je pobedila Nemačku na Mundijalu.

Naravno, svi pogledi će večeras biti usmereni i ka Lionelu Mesiju, najboljem igraču Argentinaca, koji nije postigao gol na poslednje tri utakmice. To je njegov najduži niz bez postignutog pogotka za reprezentaciju od 2011. godine.

Uzgred, Mesi je u karijeri odigrao ŠEST eliminacionih utakmica na Svetskom prvenstvu i NIJEDNOM nije postigao gol!

"Dao bih sve svoje nagrade i trofeje da osvojim Svetsko prvenstvo", izjavio je Mesi.

Fudbalski savez Argentine osnovan je 1893. godine, dok je FS Nemačke osnovan 1900. "Pancerima" je ovo 19. učešće na finalnom turniru, "gaučosima" 17. Nemci su preskočili samo prvi šampionat, u Urugvaju, na kojem je igrala Argentina.

Te dve selekcije do večeras su se sastale 20 puta. Nemci su pobedili u šest utakmica, pet puta je bilo nerešeno, a Argentina je pobedila devet puta.

Lotar Mateus je sa 25 nastupa na Mundijalima rekorder Nemačke, a, s druge strane je istoriju argentinskog fudbala ispisao Dijego Armando Maradona, sa 21 nastupom.

Nemačka fudbalska reprezentacija pretrčala je u Brazilu 12 kilometara više od argentinske. Evropski finalista je od prve do finalne utakmice istrčao 695 kilometara, naspram lationameričkog, koji je istrčao 683.

Golove za Argentinu postigla su četiri fudbalera, za Nemce osmorica. "Panceri" su postigli 17 pogodaka iz 64 šuta na gol, a Argentinci osam iz 61!

Selektora Argentine Alehandro Sabelja koristio je na prethodnih šest mečeva 20 igrača, a Joakim Lev 18.

Selektor Argentine Alehandro Sabelja razjasnio je da će posle Mundijala napustiti klupu "gaučosa". Uoči utakmice je istakao skromnost.

"Sa fizičkog, taktičkog i karakternog pogleda na situaciju, Nemci su uvek bili ekstremno jaki, a sada imaju i razrađen sistem, sa dodavanjima između linija, dijagonalnim loptama ka napadačima... Biće nam potrebna perfektna utakmica da bismo ih pobedili. Naš tim je konzervativniji nego pre četiri godine. Pokušaćemo da pobedimo na drugačiji način. Daćemo sve od sebe, žrtvovaćemo se, radićemo naporno da bi Argentina ponovo postal šampion sveta. Pružićemo maksimum. Više od toga ne možemo", izjavio je on u najavi utakmice.

Selektor Nemačke, Joakim Lev, takođe je biranim rečima govorio o rivalu.

"Mislim da Argentina može da igra na nekoliko različitih načina. Može da rano stane 'u blok', može da izvrši veliki pritisak na protivnika, može da brzo napadne, a može i da konstantno iščekuje svoju priliku".

"Argentina ima igrače koji mogu da se brzo transformišu iz faze odbrane u fazu napada. Moguće je da se dogodi da Argentina nas prva napadne, pa se zatim povuče. Trebalo bi da budemo spremni za to. Aktuelni tim Argentine nije zasnovan isključivo na Mesiju. Imaju i druge napadačke opcije, Serhija Aguera, Anhela Di Mariju... Organizovaniji su nego 2010. godine", izjavio je on.

Iako mnogi misle da je Miroslav Klose, najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava, poreklom Poljak - on je, zapravo, zaista Nemac. Otac mu je bio "folksdojčer", koji je nakon Drugog svetskog rata sinu dao poljsko ime.

Ako Miroslav večeras bude zaigrao, to će biti njegov drugi nastup u finalu Mundijala, 12 godina posle prvog. On je jedini preostali reprezentativac Nemačke u ekipi koja je 2002. nastupila u utakmici za "Zlatnu boginju" na SP u Japanu i Južnoj Koreji.

Zanimljiv je podatak da će od večeras ostati upisano u istoriju Mundijala da su Nemci i Argentinci odigrali rekordnu, sedmu međusobnu utakmicu. Toliko su se na svetskim prvenstvima do sada sastajale samo reprezentacije Brazila i Švedske, kao i Nemačke i Jugoslavije/Srbije.

Večerašnji spektakl u Riju obeležiće i završna svečanost, takozvano "zatvaranje Mundijala". U ritmu sambe, više od 400 izvođača predstaviće javnosti spektakularnu tačku koja će simbolizovati borbu dve reprezentacije za titulu najbolje na svetu. Najavljeno je da će u završnoj ceremoniji učestvovati i Šakira, Karlos Santanasa, Vakjlef Žan, brojni domaći izvođači...

Najveći adut selektora Joakima Leva je, pre svega sjajan timski duh, a pojedinačno, najviše očekivanja navijači Nemačke imaju od Tomasa Milera. Napadač Bajerna postigao je pet golova, isto koliko i pre četiri godine u Južnoj Africi.

"Velika je satisfakcija kada postignete gol i date doprinos ekipi. Veoma sam zadovoljan zbog toga, jer nije mala stvar upisati se u strelce na Svetskom prvenstvu. Istovremeno, ovde nije reč samo o postizanju golova, već osvajanju trofeja za naciju", rekao je Miler.

Nemci čekaju veliki trofej 18 godina, od Evropskog prvenstva 1996. godine. Argentinci od 1993. i Kupa Amerike. To je najduži "sušni" niz i jedne i druge reprezentacije IKADA.

Sudeći prema informacijama iz Brazila, 692.000 turista iz 203 zemlje došlo je u Brazil tokom prethodnog meseca. Kopakabanu su prethodne noći zauzeli Argentinci, raširivši svud po njoj šatore.

Na Marakanu su stigli i svetski lideri, predsednik FIFA Sep Blater, predsednik Rusije Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel...

Evo i nekoliko informacija o glavnom arbitru, Nikoli Ricoliju (43).

Svetsko prvenstvo u Brazilu je drugo veliko takmičenje na kojem deli pravdu. Prethodno je sudio na tri utakmice Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Finale će mu biti četvrta mundijalska utakmice. Sudio je mečeve: Španija - Holandija i, obratiti pažnju: Nigerija - Argentina i Argentina - Belgija!

Dva puta je sudio utakmice reprezentacije Nemačke, i oba puta je "Elf" pobedio, 2010. Bosnu i Hercegovinu, a 2012. Republiku Irsku, u kvalifikacijama za aktuelni Mundijal.

Jedna od osnovnih karakteristika italijanskog sudije je ta da nerado vadi crveni karton iz džepa. Na 24 utakmice reprezentacija koje je vodio kao prvi arbitar isključio je SAMO JEDNOG igrača, Švajcarca Lihtštajnera, tako što mu je 2010, na početku kvalifikacija za EP pokazao drugi žuti karton.

 

Put Nemačke do Marakane:

Grupa G

1. kolo:16. jun (Salvador) Portugal 4:0(3:0)
/Miler 12, 45+1, 78, Humels 32/

2. kolo: 21. jun (Fortaleza) Gana 2:2 (0:0)
/Gece 51, Klose 71 - Ajev 54, đan 63/

3. kolo: 26. jun (Resife): SAD 1:0 (0:0)
/Miler 55/

Osmina finala: 30. jun (Porto Alegre) Alžir 2:1 (0:0, 0:0) - posle produžetaka
/Šurle 92, Ozil 119 - Đabu 120+1/

Četvrtfinale: 4. jul (Marakana) Francuska 1:0 (1:0)
/Humels 12/

Polufinale: 8. jul (Belo Horizonte) Brazil 7:1 (5:0)
/Miler 11, Klose 23, Kros 24, 26, Kedira 29, Šurle 69, 79 - Oskar 90/

Put Argentine do Marakane:

Grupa F

1. kolo: 16. jun (Marakana) Bosna i Hercegovina 2:1 (1:0)
/Kolašinac 3(ag), Mesi 65 - Ibišević 84/

2. kolo: 21. jun (Belo Horizonte) Iran 1:0 (0:0)
/Mesi 90+1/

3. kolo: 25. jun (Porto Alegre) Nigerija 3:2 (2:1)
/Mesi 3, 45+1, Roho 50 - Musa 4, 47/

Osmina finala:1. jun (Sao Paulo) Švajcarska 1:0 (0:0, 0:0) - posle produžetaka
/Di Marija 118/

Četvrtfinale: 5. jul (Brazilija) Belgija 1:0 (0:0)
/Iguain 8/

Polufinale: 9. jul (Sao Paulo) Holandija 0:0 - penalima 4:2
/Mesi, Garaj, Aguero, Rodrigez - Roben, Kajt (promašili Flar i Snajder)

Hoće li Anhel Di Marija biti spreman za utakmicu? Sudeći prema slici sa treninga u subotu uveče, spremao za ravnopravno sa ekipom. Podsetimo da se tokom četvrtfinala povredio i već posle pola sata igre morao da sedne na klupu zbog kidanja butnog mišića.

Već iste večeri razjašnjeno je da će brzo biti podvrgnut tretmanu matičnim ćelijama.

Argentinci i Nemci sreće se večeras treći put u finalu Svetskog prvenstva. Prvi put su igrali 1986, na stadionu Asteka, u Meksiko Sitiju.

Pobedila je Argentina, 3:2, golovima Brauna, Valdana i Buručage. Strelci za "pancere" bili su Rumenige i Feler.

Drugi i, do večeras, poslednji put, iste reprezentacije igrale su utakmicu za "Zlatnu boginju" 1990. godine. Nemci su u Italiji slavili 1:0, golom Andreasa Bremea.

Komentari / 0

Ostavite komentar