Њемачка и САД за сарадњу

Упркос текућих неспоразума око шпијунаже, САД и Немачка су данас нагласиле важност даље сарадње како би се решило неколико глобалних криза.

Свијет 13.07.2014 | 18:55
Њемачка и САД за сарадњу

Након сусрета у Бечу, на маргинама преговора о иранском нуклеарном програму, немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер и амерички државни секретар Џон Кери су нагласили нужност наставка сарадње два НАТО савезника поводом питања као што је проблем Ирана или сукоб имеђу Израела и Палестинаца, преноси АП.

Штајнмајер је поменуо тешка времена међу кључним транс-атлантским партнерима, али није директно говорио о извештајима како је америчка обавештајна служба регрутовала двојицу немачких владиних службеника.

"Односи између Немачке и САД су неопходни и од суштинске важности за обе стране", изјавио је Штајнмајер, залажући се да се они "обнове на бази поверења и узајамног поштовања".

Кери је нагласио да су се се његови разговори са Штајнмајером односили на Иран, Ирак и насиље на Блиском истоку, куда Штајнмајер путује у понедељак.

Амерички државни секретар је рекао како су САД и Немачка "велики пријатељи" и како је њихов однос од стратешког значаја. Он ниједном речи није поменуо шпијунаску аферу између две земље.

Засад је најзначајнија последица нове шпијунске афере између САД и Немачке то што су Немци пре три дана затражили од Вашингтона да шеф ЦИА у Берлину напусти земљу.

Вашингтон спор између две земље настоји да минимализује тиме што се о њему превише не изјашњава или проблем представља као стандардну обавештајну процедуру.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

13.07.2014 19:02

ВИДИ,ВИДИ ДВА П...а!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саме

13.07.2014 21:22

Шта би била Њемачка да не лиже САД-у дупе?

ОДГОВОРИТЕ