Njemačka i SAD za saradnju

Uprkos tekućih nesporazuma oko špijunaže, SAD i Nemačka su danas naglasile važnost dalje saradnje kako bi se rešilo nekoliko globalnih kriza.

Svijet 13.07.2014 | 18:55
Njemačka i SAD za saradnju

Nakon susreta u Beču, na marginama pregovora o iranskom nuklearnom programu, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i američki državni sekretar Džon Keri su naglasili nužnost nastavka saradnje dva NATO saveznika povodom pitanja kao što je problem Irana ili sukob imeđu Izraela i Palestinaca, prenosi AP.

Štajnmajer je pomenuo teška vremena među ključnim trans-atlantskim partnerima, ali nije direktno govorio o izveštajima kako je američka obaveštajna služba regrutovala dvojicu nemačkih vladinih službenika.

"Odnosi između Nemačke i SAD su neophodni i od suštinske važnosti za obe strane", izjavio je Štajnmajer, zalažući se da se oni "obnove na bazi poverenja i uzajamnog poštovanja".

Keri je naglasio da su se se njegovi razgovori sa Štajnmajerom odnosili na Iran, Irak i nasilje na Bliskom istoku, kuda Štajnmajer putuje u ponedeljak.

Američki državni sekretar je rekao kako su SAD i Nemačka "veliki prijatelji" i kako je njihov odnos od strateškog značaja. On nijednom reči nije pomenuo špijunasku aferu između dve zemlje.

Zasad je najznačajnija posledica nove špijunske afere između SAD i Nemačke to što su Nemci pre tri dana zatražili od Vašingtona da šef CIA u Berlinu napusti zemlju.

Vašington spor između dve zemlje nastoji da minimalizuje time što se o njemu previše ne izjašnjava ili problem predstavlja kao standardnu obaveštajnu proceduru.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ISTINA

13.07.2014 19:02

VIDI,VIDI DVA P...a!!!

ODGOVORITE
Name

Same

13.07.2014 21:22

Šta bi bila Njemačka da ne liže SAD-u dupe?

ODGOVORITE