А вечерас - Панцер дивизија или Гаучоси?

После месец дана фудбала, 63 одиграна меча, пуно узбуђења и контроверзе, дошло је време да сазнамо име новог владара планете.

Фудбал 13.07.2014 | 15:31
А вечерас - Панцер дивизија или Гаучоси?

Велико финале Мундијала у Бразилу игра се на чувеној Маракани у Рио де Жанеиру од 21 час, а о титули, по трећи пут у историји, одлучују селекције Немачке и Аргентине.

Троструки прваци света, Немци иза себе имају сјајан турнир, а да су спремни за велика дела потврдили су у полуфиналу – када су шокирали цео свет демолиравши домаћина са 7:1.

С друге стране, Аргентинци, који су два пута подизали Богињу, нису били превише убедљиви, али су предвођени Лионелом Месијем и Анхелом ди Маријом успели да стиглу до финала Мундијала, после 24 године чекања.

'Панцери' и 'Гаучоси' састајали су се до сада шест пута на завршницама СП, од чега два пута у финалима. Европљани су славили четири пута, уз један реми и славље Јужноамериканаца. Последњи дуел имали су пре четири године у Јужној Африци, када су Немци били убедљиви у четвртини финала (4:0). Свакако два најзначајнија меча одиграна су крајем осамдесетих година.

Најпре су Аргентинци славили у незаборавном финалу у Мексику (3:2), да би им се Немци реванширали четири године касније у Италији (1:0).

Сусрети на Мундијалима:

1958. Немачка – Аргентина 3:1 (групна фаза)
1966. Немачка – Аргентина 0:0 (групна фаза)
1986. Аргентина – Немачка 3:2 (финале)
1990. Немачка – Аргентина 1:0 (финале)
2006. Немачка – Аргентина 1:1 - 4:2 пеналима (четвртфинале)
2010. Немачка – Аргентина 4:0 (четвртфинале)

Према оцени спортске јавности 'Панцери' су фаворити да постану нови прваци света, а изабраници Јоахима Лева делују спремно, показали су највише од свих селекција на Шампионату и верују да, после 1954, 1974. и 1990. године, четврти пут могу Немачкој да донесу титулу светског првака. Ово ће бити осмо, рекордно, финале за Немце у историји, а треће на последњих седам Мундијала.

'Елфи' велике наде полажу у Томаса Милера, који би после меча у недељу могао да постане најбољи стрелац шампионата. Нападач Бајерна постигао је пет голова, исто колико и пре четири године у Јужној Африци, један мање од Колумбијца Хамеса Родригеса.

"Велика је сатисфакција када постигнете гол и дате допринос екипи. Веома сам задовољан због тога, јер није мала ствар уписати се у стрелце на Светском првенству. Истовремено, овде није реч само о постизању голова, већ освајању трофеја за нацију. Нисмо још увек открили потпуну магију Рија, али се надам да ћемо то ућинити после финала. Довољно је да само прелистате фудбалску историју да бисте схватили шта је Маракана и шта она представља за сваког играча. То је свето место. ", рекао је Милер.

Селектор Немачке Јоахим Лев истакао је да је његова екипа свесна да има прилику да испише нове странице историје, али да и да је већ досањала свој сан.

"У прошлости нисмо имали овакву шансу, зато знамо да можемо исписати историју. Латиноамериканци су на овом континенту одувек доминирали. Зато, зашто ми не бисмо били први? Може се сматрати додатном радошћу за нас уколико као Европљани освојимо титулу на тлу Јужне Америке. Ми смо испунили своје снове пласманом у финале, али ће они бити потпуни ако тријумфујемо само још једном”, рекао је Лев.

Најбољи стрелац у историји Светских првенстава Мирослав Клозе (16), који имати последњу прилику да затресе мрежу на Мундијалима, сматра да нема шансе да се понови утакмица из полуфинала.

"Нема шансе да се понови меч са Бразилом. Аргентина је тотално другачија екипа, играју изузетно дисциплиновано, а и тактички су савршено потковани. Било би савршено да каријеру завршим са трофејом у рукама – на свом четвртом Светском купу", рекао је Клозе.

Немци ће у Рио де Жанеиру имати прилику да постану прва селекција из Европе која је тријумфовала на јужноамеричком тлу, и тако освете Стари континент и 'анулирају' тријумф Бразила над домаћином Шведском 1958. године. Такође, Европа би први пут у историји три пута заредом тријумфовала на Мундијалима, а тако уједно и повећала вођство у односу на Јужну Америку по броју титула (10 - 9).

Чувена Маракана може заувек остати у сећању једном од најбољих играча у историји ове игре – Лионелу Месију. Магични Аргентинац освојио је све у клупском фудбалу, више пута, дао је скоро 100 голова за годину дана, четири пута је проглашаван најбољим фудбалером света, али је титула на Мундијалу оно што му недостаје – како би досегао величину великог Дијега Арманда Марадоне.

"Играмо најважнији дуел у нашим животима. Моји снови и наде се остварују корз вредан рад и жртвовање целог тима, и знам да смо дали све од себе да дођемо до овог меча", написао је капитен Аргентине на свом Фејсбук профилу.

На стадиону у Рију има места за само 73.500 навијача, али то није спречило преко 100.000 Аргентинаца да се упути у Бразил, како би пружили свом тиму подршку – било на стадиону или ван њега.

"Знамо да је могуће, као што је било могуће доћи и до финала. Наш народ, он нас је носио до овде. Зато ћемо играти само за њих. Сан се још увек није завршио, то ће се десити тек када победимо Немце", додао је Меси.

Прича селектора Аргентине једна је од најнеобичнијих у свету спорта. Педесетдеветогодишњи стручњак је тек 2009. године почео да самостално да се бави тренерским послом. Пре преузимања екипе Естудијантеса, са којим је освојио Копа Либертадорес и Апертуру, радио је дуго као помоћни тренер. Национални тим преузео је 2009. године, а само пет година касније дошао је у прилику да освоји најважнији трофеј у свету фудбала.

Уколико Аргентинци освоје своју трећу титулу постаће најстарија генерација у историји која је подигла трофеј. Просек старости играча у тиму Гаучоса био је на почетку турнира 28 година И 336 дана. Рекорд је тренутно у власништву селекције Италије из 2006. године, која је била млађа тачно 74 дана.

"Постати шампион је много важно нашој земљи, као и нашим играчима који су много дали да би дошли овде. Ући у финале у Бразилу је нешто на шта смо још више поносни. Даћемо све да Аргентина поново буде шампион“, рекао је Сабеља.

Он је додао да ће играчи морати да одиграју перфектан меч уколико желе да освоје Богињу.

"Против Немачке морамо попунити простор и не ризиковати са лоптом где то не би требало радити. Морамо одиграти перфектан меч. Ово су утакмице за коју вам мотивација није потребна, играчи се сами мотивишу“, додао је 59-годишњи стручњак, који ће се, независно од исхода финала, повући са функције селектора.

Основно питање пред финале што се тиче Аргентине је да ли ће Анхел ди Марија бити спреман за меч.

"Видећемо како је, како се развија. После тренинга чемо имати бољу слику и проценити како је Ди Марија“, закључио је Сабеља. 

На данашњи дан, пре 84 године у снежном Монтевидеу, одигране су прве две утакмице у историји Мундијала. Главни град Уругваја био је домаћин оба меча. Французи су на стадиону Естадио Покитос, капацитета пет хиљада места, играли са Мексиком, док су Сједињене Америчке Држае, на стадиону Парке Центар на другом крају града, играли са Белгијанцима.

Први гол био је део Француза Лусијена Лорена – који је у 19. минуту, прелепим волеј ударцем, постигао први гол икада на завршницама Светских првенстава. Част да буде уписан као први асистент имао је Ернест Либерати. 'Галски петлови' су на крају уписали сигуран тријумф (4:1), док су САД, такође, биле убедљиве против 'Ђавола' (3:0).

За крај, погодак Жоржиња Вајналдума, у победи Холандије над Бразилом у борби за треће место, био је 170. на текућем Мундијалу. Ако на Маракани будемо видели један погодак рекорд свих времена (Француска '98) биће изједначен.

Коментари / 0

Оставите коментар