A večeras - Pancer divizija ili Gaučosi?

Posle mesec dana fudbala, 63 odigrana meča, puno uzbuđenja i kontroverze, došlo je vreme da saznamo ime novog vladara planete.

Fudbal 13.07.2014 | 15:31
A večeras - Pancer divizija ili Gaučosi?

Veliko finale Mundijala u Brazilu igra se na čuvenoj Marakani u Rio de Žaneiru od 21 čas, a o tituli, po treći put u istoriji, odlučuju selekcije Nemačke i Argentine.

Trostruki prvaci sveta, Nemci iza sebe imaju sjajan turnir, a da su spremni za velika dela potvrdili su u polufinalu – kada su šokirali ceo svet demoliravši domaćina sa 7:1.

S druge strane, Argentinci, koji su dva puta podizali Boginju, nisu bili previše ubedljivi, ali su predvođeni Lionelom Mesijem i Anhelom di Marijom uspeli da stiglu do finala Mundijala, posle 24 godine čekanja.

'Panceri' i 'Gaučosi' sastajali su se do sada šest puta na završnicama SP, od čega dva puta u finalima. Evropljani su slavili četiri puta, uz jedan remi i slavlje Južnoamerikanaca. Poslednji duel imali su pre četiri godine u Južnoj Africi, kada su Nemci bili ubedljivi u četvrtini finala (4:0). Svakako dva najznačajnija meča odigrana su krajem osamdesetih godina.

Najpre su Argentinci slavili u nezaboravnom finalu u Meksiku (3:2), da bi im se Nemci revanširali četiri godine kasnije u Italiji (1:0).

Susreti na Mundijalima:

1958. Nemačka – Argentina 3:1 (grupna faza)
1966. Nemačka – Argentina 0:0 (grupna faza)
1986. Argentina – Nemačka 3:2 (finale)
1990. Nemačka – Argentina 1:0 (finale)
2006. Nemačka – Argentina 1:1 - 4:2 penalima (četvrtfinale)
2010. Nemačka – Argentina 4:0 (četvrtfinale)

Prema oceni sportske javnosti 'Panceri' su favoriti da postanu novi prvaci sveta, a izabranici Joahima Leva deluju spremno, pokazali su najviše od svih selekcija na Šampionatu i veruju da, posle 1954, 1974. i 1990. godine, četvrti put mogu Nemačkoj da donesu titulu svetskog prvaka. Ovo će biti osmo, rekordno, finale za Nemce u istoriji, a treće na poslednjih sedam Mundijala.

'Elfi' velike nade polažu u Tomasa Milera, koji bi posle meča u nedelju mogao da postane najbolji strelac šampionata. Napadač Bajerna postigao je pet golova, isto koliko i pre četiri godine u Južnoj Africi, jedan manje od Kolumbijca Hamesa Rodrigesa.

"Velika je satisfakcija kada postignete gol i date doprinos ekipi. Veoma sam zadovoljan zbog toga, jer nije mala stvar upisati se u strelce na Svetskom prvenstvu. Istovremeno, ovde nije reč samo o postizanju golova, već osvajanju trofeja za naciju. Nismo još uvek otkrili potpunu magiju Rija, ali se nadam da ćemo to ućiniti posle finala. Dovoljno je da samo prelistate fudbalsku istoriju da biste shvatili šta je Marakana i šta ona predstavlja za svakog igrača. To je sveto mesto. ", rekao je Miler.

Selektor Nemačke Joahim Lev istakao je da je njegova ekipa svesna da ima priliku da ispiše nove stranice istorije, ali da i da je već dosanjala svoj san.

"U prošlosti nismo imali ovakvu šansu, zato znamo da možemo ispisati istoriju. Latinoamerikanci su na ovom kontinentu oduvek dominirali. Zato, zašto mi ne bismo bili prvi? Može se smatrati dodatnom radošću za nas ukoliko kao Evropljani osvojimo titulu na tlu Južne Amerike. Mi smo ispunili svoje snove plasmanom u finale, ali će oni biti potpuni ako trijumfujemo samo još jednom”, rekao je Lev.

Najbolji strelac u istoriji Svetskih prvenstava Miroslav Kloze (16), koji imati poslednju priliku da zatrese mrežu na Mundijalima, smatra da nema šanse da se ponovi utakmica iz polufinala.

"Nema šanse da se ponovi meč sa Brazilom. Argentina je totalno drugačija ekipa, igraju izuzetno disciplinovano, a i taktički su savršeno potkovani. Bilo bi savršeno da karijeru završim sa trofejom u rukama – na svom četvrtom Svetskom kupu", rekao je Kloze.

Nemci će u Rio de Žaneiru imati priliku da postanu prva selekcija iz Evrope koja je trijumfovala na južnoameričkom tlu, i tako osvete Stari kontinent i 'anuliraju' trijumf Brazila nad domaćinom Švedskom 1958. godine. Takođe, Evropa bi prvi put u istoriji tri puta zaredom trijumfovala na Mundijalima, a tako ujedno i povećala vođstvo u odnosu na Južnu Ameriku po broju titula (10 - 9).

Čuvena Marakana može zauvek ostati u sećanju jednom od najboljih igrača u istoriji ove igre – Lionelu Mesiju. Magični Argentinac osvojio je sve u klupskom fudbalu, više puta, dao je skoro 100 golova za godinu dana, četiri puta je proglašavan najboljim fudbalerom sveta, ali je titula na Mundijalu ono što mu nedostaje – kako bi dosegao veličinu velikog Dijega Armanda Maradone.

"Igramo najvažniji duel u našim životima. Moji snovi i nade se ostvaruju korz vredan rad i žrtvovanje celog tima, i znam da smo dali sve od sebe da dođemo do ovog meča", napisao je kapiten Argentine na svom Fejsbuk profilu.

Na stadionu u Riju ima mesta za samo 73.500 navijača, ali to nije sprečilo preko 100.000 Argentinaca da se uputi u Brazil, kako bi pružili svom timu podršku – bilo na stadionu ili van njega.

"Znamo da je moguće, kao što je bilo moguće doći i do finala. Naš narod, on nas je nosio do ovde. Zato ćemo igrati samo za njih. San se još uvek nije završio, to će se desiti tek kada pobedimo Nemce", dodao je Mesi.

Priča selektora Argentine jedna je od najneobičnijih u svetu sporta. Pedesetdevetogodišnji stručnjak je tek 2009. godine počeo da samostalno da se bavi trenerskim poslom. Pre preuzimanja ekipe Estudijantesa, sa kojim je osvojio Kopa Libertadores i Aperturu, radio je dugo kao pomoćni trener. Nacionalni tim preuzeo je 2009. godine, a samo pet godina kasnije došao je u priliku da osvoji najvažniji trofej u svetu fudbala.

Ukoliko Argentinci osvoje svoju treću titulu postaće najstarija generacija u istoriji koja je podigla trofej. Prosek starosti igrača u timu Gaučosa bio je na početku turnira 28 godina I 336 dana. Rekord je trenutno u vlasništvu selekcije Italije iz 2006. godine, koja je bila mlađa tačno 74 dana.

"Postati šampion je mnogo važno našoj zemlji, kao i našim igračima koji su mnogo dali da bi došli ovde. Ući u finale u Brazilu je nešto na šta smo još više ponosni. Daćemo sve da Argentina ponovo bude šampion“, rekao je Sabelja.

On je dodao da će igrači morati da odigraju perfektan meč ukoliko žele da osvoje Boginju.

"Protiv Nemačke moramo popuniti prostor i ne rizikovati sa loptom gde to ne bi trebalo raditi. Moramo odigrati perfektan meč. Ovo su utakmice za koju vam motivacija nije potrebna, igrači se sami motivišu“, dodao je 59-godišnji stručnjak, koji će se, nezavisno od ishoda finala, povući sa funkcije selektora.

Osnovno pitanje pred finale što se tiče Argentine je da li će Anhel di Marija biti spreman za meč.

"Videćemo kako je, kako se razvija. Posle treninga čemo imati bolju sliku i proceniti kako je Di Marija“, zaključio je Sabelja. 

Na današnji dan, pre 84 godine u snežnom Montevideu, odigrane su prve dve utakmice u istoriji Mundijala. Glavni grad Urugvaja bio je domaćin oba meča. Francuzi su na stadionu Estadio Pokitos, kapaciteta pet hiljada mesta, igrali sa Meksikom, dok su Sjedinjene Američke Držae, na stadionu Parke Centar na drugom kraju grada, igrali sa Belgijancima.

Prvi gol bio je deo Francuza Lusijena Lorena – koji je u 19. minutu, prelepim volej udarcem, postigao prvi gol ikada na završnicama Svetskih prvenstava. Čast da bude upisan kao prvi asistent imao je Ernest Liberati. 'Galski petlovi' su na kraju upisali siguran trijumf (4:1), dok su SAD, takođe, bile ubedljive protiv 'Đavola' (3:0).

Za kraj, pogodak Žoržinja Vajnalduma, u pobedi Holandije nad Brazilom u borbi za treće mesto, bio je 170. na tekućem Mundijalu. Ako na Marakani budemo videli jedan pogodak rekord svih vremena (Francuska '98) biće izjednačen.

Komentari / 0

Ostavite komentar