Још по овоме ћемо памтити ово СП

Дошли смо до самог краја, до последњег дана врло узбудљивог Светског првенства, велико финале ће бити прича за себе.

Фудбал 13.07.2014 | 13:45
Још по овоме ћемо памтити ово СП

Најзанимљивије, најлепше, али и најинтригантније приче са овог шампионата планете поделили смо у три дела, писали смо о голманима, латиноамеричким навијачима и водитељкама, као и о неочекиваним успесима, европским неуспесима и Луису Суарезу, који је послао Енглеску кући, а себе на стуб срама.

Док трају припреме за окршај Немачке и Аргентине за "златну богињу" (21 час), можете да се загрејете уз подсећање на крах трофејне шпанске генерације, повреду Нејмара која је шокирала свет, који је остао без речи на немачких 7:1 и на крају уз занимљиве рекорде.

7. Крах Шпаније и Виљине сузе
Отишли су у Бразил као европски и светски прваци, а вратили се потучени, као највећи губитници, зрели за ремонт. Осетили су Шпанци како је бити у кожи француских и италијанских фудбалера, који су се не тако давно, по освајању света, са наредног Мундијала враћали већ после групне фазе.

Инсистирање да Дијего Кошта постане Шпанац и задужи дрес "црвене фурије", који је изабрао уместо бразилског и то баш када се планетарни шампионат одржава у његовој домовини, није могло да изађе на добро, већ се вратило попут бумеранга.

Дел Боске је без икакве сумње сјајан стручњак и власник бројних трофеја, али је негде погрешио. Форсирање новог нападача Челсија у тики-така формацији испоставило се као чист промашај, јер када је усамљен у шпицу, без адекватне подршке, није могла да дође до изражаја његова убојитост, а ни константни звиждуци са трибина кад год би имао лопту, нису Кошти дали мира.

Колико ништа неће функционисати од прве до последње карике јасно се видело на првом кораку, када је већ све кренуло низбрдо. Реприза финала са прошлог СП, дерби са Холандијом и катастрофа од 1:5. А, почело је идеално, голом из пенала за вођство, да би их Ван Перси епским голом пресекао и најавио дебакл, а ко зна шта би било да се Давид Силва није поигравао и уместо неуспешног покушаја лоба, одлучио да покуша да затресе мрежу на мање атрактиван начин при резултату 1:0.

Ако вам се игра заснима на Барсиним адутима, Ћавију и Инијести, онда је пут до успеха био готово немогућ у овој епизоди. Иако су њих двојица осведочено мајстори ове игре, чије лопте имају очи, исто тако су у паду форме и за себе су имали једну од најлошијих клупских сезоне, па је Дел Боске морао да има алтернативу. Такође, уморни Пике и Рамос су изгледали као да су се тек упознали, па је у одбрани промаја дувала са свих страна, због чега је и Икер Касиљас правио почетничке грешке, те су Робен и другови одсвирали почетак краја шампиона.

Уследила је и лекција сјајних Чилеанаца, док су сузе Давида Виље зачиниле крах шпанске владавине и без дилеме једне од најбољих генерација у историји фудбала. Да нешто није било у реду видело се одмах против "лала", а на последњем мечу са Аустралијом је и дефинитивно стављен печат. У 56. минуту искусни, 32-годишњи нападач заплакао је приликом изласка из игре и измене, а Дел Боске није знао да је Виља у сузама јер је у том тренутку завршио репрезентативну каријеру.

8. Нејмар
Имали су Мундијал у својој земљи, стотине хиљада навијача као ветар у леђа, ватрену подршку на свако мечу, химну су певали гласно, из срца, и имали су Нејмара. Али, не и тим кадар за "златну богињу" коју су тако силно желели. Зато је скоро све било на плећима бразилске десетке, која као да је хтела да поручи ривалима: "Ово је моје двориште и ја сам у газда у њему".

И почео је Мундијал сјајно по њега и Бразил. Четири гола дао је на три утакмице, пео се све више на вечној листи стрелаца бразилске репрезентације, стао уз раме са легендама попут Роналда и Ривалда, некако гурао екипу ка врху иако се видело да не може све сам. Чекало се да неко проради, да му се прикључи и олакша посао у испуњењу највиших очекивања, и онда - шок.

Играо се сам финиш четвртфинала, водили су са 2:1, и догодио му се Хуан Камило Зунига, борбени, пргави Колумбијац, који га је ударцем коленом у леђа послао прво на траву, а одмах затим и у болницу са фрактуром трећег кичменог пршљена. Цео Бразил је бацио у очај, стотине навијача ишчекивало је вести испред болнице целу ноћ, најцрње мисли убацио је у главе свих љубитеља фудбала, а Нејмар у једном тренутку није осећао ни ноге и цео свет на челу са звездама попут Леброна, Месија и Болта молио се за аса Барселоне. Могао је да га упропасти за цео живот да је ударац био за нијансу виши.

На срећу, Нејмара чека пауза од само 45 дана, само, с озбиром на то какве су последице могле да буду, али Сколаријева чета од тог шока није могла да се опорави. Тај Зунигин ударац био је као нож у леђа свим играчима, јер је најавио фудбалску катастрофу коју ће Бразил заувек памтити и од које ће му бити потребно још много да се опорави.

9. Немачких 1:7 за анале!
Немци су нису претерано омиљени у нашем народу, чак супротно, али на фудбал који играју мало ко може да буде равнодушан. Не мора да га воли, али му је тешко одолети, ако волите прави фудбал. Динамичан, брз, дисциплинован, на гол више, где се тачно зна ко и шта ради, али и како се противник поштује.

"Како је кренуло, биће овде голова", био је главни коментар док смо гледали уводне минуте полуфиналне борбе, али нико није могао ни да замисли какве утакмице ћемо бити сведоци. Голови су се ређали нестварном брзином и све у мрежи немоћног Бразила. Нисмо поштено стигли да препричано други гол, стигао је трећи, нисмо престали да се смејемо комичној реакцији очајне одбране Бразила, пао је и четврти, а све то у размаку од 179 секунди. Укупно пет за пола сата.

Био је то чудесни немачки плес под диригентском палицом Тонија Кроса, готово сигурно будућег аса Реала, а некада клинца који је растужио навијаче Звезде не тако давне 2007. Тада 17-годишњи анонимус је најпре асистирао Клосеу из слободњака искоса са леве стране за изједначење, а онда са истог места у судијској надокнади послао лопту у мрежу Ивана Ранђеловића за преокрет и тријумф Бајерна од 3:2 на гостовању црвено-белима у Купу УЕФА.

Било је тада јасно да ће Бајерн врло брзо добити нову звезду, као и немачка репрезентација, што су најбоље Бразилци осетили на својој кожи, само је нејасно зашто је гигант попут минхенског клуба дозволио да га изгуби. Сада је тај Крос седам година старији, зрелији и вођа новог таласа, од ког се Бразил у другом полувремену спасао само захваљујући немачком договору - решили су "панцери" да дигну ногу са гаса и не понизе домаћина шампионата и великог ривала још више. Већ је било довољно болно.

И поред тога су некако пала још два гола, за шамар од ког ће Бразилцима годинама бридети образи, јер су сањали да подигну "богињу" пред својим навијачима, а на крају су приземљени на четврто место. Нису успели да се експресно опораве, већ су убедљиво дотучени поразом од Холандије са 0:3 у борби за треће место. Провукли су се против Чилеа и Колумбије, али се показало да више нису оно што су некад били, док Немци и даље то јесу - сила.

10. Рекорди
Они старији, који памте и Пелеа, и Марадону, и Кројфа, и друге легенде, кажу да је ово један од најбољих Мундијала у историји. Некада бројке могу да замарају, али оне често знају и да на најбољи начин прикажу шта је и како било, а рекорди су падали као од шале.

Да ће се исписати бројне нове странице историје, било је јасно од почетка шампионата. Играло се отворено, мреже су се стално тресле, па је на 48 утакмица групне фазе било чак 136 голова (2,83 по мечу), што је нови рекорд овог дела такмичења.

Уследио је период калкулација, тактичког надмудривања и партија шаха на зеленим теренима широм Бразила, па је тако пет утакмица осмине финала отишло у продужетке, што се никада до сада није догодило. Исто тако, у четвртфинале су се пласирале оне репрезентације које су биле прве у својим групама, што се такође десило први пут у историји светских првенстава.

Шта тек рећи за рођеног голгетера, непоновљивог Мирослава Клосеа, који је прво достигао и онда надмашио легендарног Роналда, па је са 16 голова на планетарним шампионатима постао најбољи стрелац у историји Мундијала, и то баш у демолирању Бразила са 7:1.

То је утакмица о којој ће се сигурно причати годинама, па смо посебно издвојили чак 20 рекорда који су постављени магијом Немачке, а која је Бразил бацила у друштво Хаитија и Заира.

Број 16 могао би да постане омиљен и америчком голману Тиму Хауарду, јер је управо са толико одбрана ушао у историју по броју заустављених удараца на једном мундијалском мечу, када је до лудила доводио Белгијанце, који су кроз продужетке ипак пронашли пут до његове мреже у осмини финала.

Када је реч о голманима, своје место у историји заузео је и Јаспер Силесен, али не бравурама, него зато што је постао први чувар мреже који је два пута замењен на једном Светском првенству. Најпре је уступио место Тиму Крулу у самом финишу другог продужетка против Костарике у четвртфиналу, који је потом постао јунак на пенал рулету, да би га пред сам крај борбе за треће место Ван Гал заменио Мишелом Вормом и направио још један потез за памћење.

Холандија је тако постала прва репрезентација за коју је сваки од 23 играча одиграо бар минут и самим тим уписао наступ на једном Мундијалу, никада пре овог тима "лала" није једна селекција искористила све позване играче.

Такође, добили смо и најстаријег учесника у историји Мундијала, колумбијског голмана Фарида Мондрагона, који је са 43 године и три дана најбољи рођендански поклон добио уласком у игру у 80. минуту против Јапана, у последњем колу групе Ц када је већ све било познато.

Постигнут је и најбржи аутогол на СП, а дело је Сеада Колашинца, левог бека Босне и Херцеговине, који је затресао сопствену мрежу после два минута и осам секунди од почетка утакмице са Аргентином, на дебију наших комшија на великој сцени. Пре Колашинца, неславни рекорд држао је Парагвајац Карлос Гамара чији је аутогол против Енглеске 2006. поставио коначан резултат од 1:0 после два минута и 46 секунди.

До краја овог Мундијала остало је још само велико финале и борба Немачке и Аргентине за светски трон. До сада је постигнуто 170 голова и само још један недостаје да се шампионат у Бразилу изједначи са најефикаснијим у историји, који је одржан у Француској 1998. године.

Рекорд би могао да буде изједначен или оборен, једино ако буде 0:0, остаће нетакнут. Нека спуштање завесе буде спектакуларно, за историју.

Коментари / 0

Оставите коментар