Još po ovome ćemo pamtiti ovo SP

Došli smo do samog kraja, do poslednjeg dana vrlo uzbudljivog Svetskog prvenstva, veliko finale će biti priča za sebe.

Fudbal 13.07.2014 | 13:45
Još po ovome ćemo pamtiti ovo SP

Najzanimljivije, najlepše, ali i najintrigantnije priče sa ovog šampionata planete podelili smo u tri dela, pisali smo o golmanima, latinoameričkim navijačima i voditeljkama, kao i o neočekivanim uspesima, evropskim neuspesima i Luisu Suarezu, koji je poslao Englesku kući, a sebe na stub srama.

Dok traju pripreme za okršaj Nemačke i Argentine za "zlatnu boginju" (21 čas), možete da se zagrejete uz podsećanje na krah trofejne španske generacije, povredu Nejmara koja je šokirala svet, koji je ostao bez reči na nemačkih 7:1 i na kraju uz zanimljive rekorde.

7. Krah Španije i Viljine suze
Otišli su u Brazil kao evropski i svetski prvaci, a vratili se potučeni, kao najveći gubitnici, zreli za remont. Osetili su Španci kako je biti u koži francuskih i italijanskih fudbalera, koji su se ne tako davno, po osvajanju sveta, sa narednog Mundijala vraćali već posle grupne faze.

Insistiranje da Dijego Košta postane Španac i zaduži dres "crvene furije", koji je izabrao umesto brazilskog i to baš kada se planetarni šampionat održava u njegovoj domovini, nije moglo da izađe na dobro, već se vratilo poput bumeranga.

Del Boske je bez ikakve sumnje sjajan stručnjak i vlasnik brojnih trofeja, ali je negde pogrešio. Forsiranje novog napadača Čelsija u tiki-taka formaciji ispostavilo se kao čist promašaj, jer kada je usamljen u špicu, bez adekvatne podrške, nije mogla da dođe do izražaja njegova ubojitost, a ni konstantni zvižduci sa tribina kad god bi imao loptu, nisu Košti dali mira.

Koliko ništa neće funkcionisati od prve do poslednje karike jasno se videlo na prvom koraku, kada je već sve krenulo nizbrdo. Repriza finala sa prošlog SP, derbi sa Holandijom i katastrofa od 1:5. A, počelo je idealno, golom iz penala za vođstvo, da bi ih Van Persi epskim golom presekao i najavio debakl, a ko zna šta bi bilo da se David Silva nije poigravao i umesto neuspešnog pokušaja loba, odlučio da pokuša da zatrese mrežu na manje atraktivan način pri rezultatu 1:0.

Ako vam se igra zasnima na Barsinim adutima, Ćaviju i Inijesti, onda je put do uspeha bio gotovo nemoguć u ovoj epizodi. Iako su njih dvojica osvedočeno majstori ove igre, čije lopte imaju oči, isto tako su u padu forme i za sebe su imali jednu od najlošijih klupskih sezone, pa je Del Boske morao da ima alternativu. Takođe, umorni Pike i Ramos su izgledali kao da su se tek upoznali, pa je u odbrani promaja duvala sa svih strana, zbog čega je i Iker Kasiljas pravio početničke greške, te su Roben i drugovi odsvirali početak kraja šampiona.

Usledila je i lekcija sjajnih Čileanaca, dok su suze Davida Vilje začinile krah španske vladavine i bez dileme jedne od najboljih generacija u istoriji fudbala. Da nešto nije bilo u redu videlo se odmah protiv "lala", a na poslednjem meču sa Australijom je i definitivno stavljen pečat. U 56. minutu iskusni, 32-godišnji napadač zaplakao je prilikom izlaska iz igre i izmene, a Del Boske nije znao da je Vilja u suzama jer je u tom trenutku završio reprezentativnu karijeru.

8. Nejmar
Imali su Mundijal u svojoj zemlji, stotine hiljada navijača kao vetar u leđa, vatrenu podršku na svako meču, himnu su pevali glasno, iz srca, i imali su Nejmara. Ali, ne i tim kadar za "zlatnu boginju" koju su tako silno želeli. Zato je skoro sve bilo na plećima brazilske desetke, koja kao da je htela da poruči rivalima: "Ovo je moje dvorište i ja sam u gazda u njemu".

I počeo je Mundijal sjajno po njega i Brazil. Četiri gola dao je na tri utakmice, peo se sve više na večnoj listi strelaca brazilske reprezentacije, stao uz rame sa legendama poput Ronalda i Rivalda, nekako gurao ekipu ka vrhu iako se videlo da ne može sve sam. Čekalo se da neko proradi, da mu se priključi i olakša posao u ispunjenju najviših očekivanja, i onda - šok.

Igrao se sam finiš četvrtfinala, vodili su sa 2:1, i dogodio mu se Huan Kamilo Zuniga, borbeni, prgavi Kolumbijac, koji ga je udarcem kolenom u leđa poslao prvo na travu, a odmah zatim i u bolnicu sa frakturom trećeg kičmenog pršljena. Ceo Brazil je bacio u očaj, stotine navijača iščekivalo je vesti ispred bolnice celu noć, najcrnje misli ubacio je u glave svih ljubitelja fudbala, a Nejmar u jednom trenutku nije osećao ni noge i ceo svet na čelu sa zvezdama poput Lebrona, Mesija i Bolta molio se za asa Barselone. Mogao je da ga upropasti za ceo život da je udarac bio za nijansu viši.

Na sreću, Nejmara čeka pauza od samo 45 dana, samo, s ozbirom na to kakve su posledice mogle da budu, ali Skolarijeva četa od tog šoka nije mogla da se oporavi. Taj Zunigin udarac bio je kao nož u leđa svim igračima, jer je najavio fudbalsku katastrofu koju će Brazil zauvek pamtiti i od koje će mu biti potrebno još mnogo da se oporavi.

9. Nemačkih 1:7 za anale!
Nemci su nisu preterano omiljeni u našem narodu, čak suprotno, ali na fudbal koji igraju malo ko može da bude ravnodušan. Ne mora da ga voli, ali mu je teško odoleti, ako volite pravi fudbal. Dinamičan, brz, disciplinovan, na gol više, gde se tačno zna ko i šta radi, ali i kako se protivnik poštuje.

"Kako je krenulo, biće ovde golova", bio je glavni komentar dok smo gledali uvodne minute polufinalne borbe, ali niko nije mogao ni da zamisli kakve utakmice ćemo biti svedoci. Golovi su se ređali nestvarnom brzinom i sve u mreži nemoćnog Brazila. Nismo pošteno stigli da prepričano drugi gol, stigao je treći, nismo prestali da se smejemo komičnoj reakciji očajne odbrane Brazila, pao je i četvrti, a sve to u razmaku od 179 sekundi. Ukupno pet za pola sata.

Bio je to čudesni nemački ples pod dirigentskom palicom Tonija Krosa, gotovo sigurno budućeg asa Reala, a nekada klinca koji je rastužio navijače Zvezde ne tako davne 2007. Tada 17-godišnji anonimus je najpre asistirao Kloseu iz slobodnjaka iskosa sa leve strane za izjednačenje, a onda sa istog mesta u sudijskoj nadoknadi poslao loptu u mrežu Ivana Ranđelovića za preokret i trijumf Bajerna od 3:2 na gostovanju crveno-belima u Kupu UEFA.

Bilo je tada jasno da će Bajern vrlo brzo dobiti novu zvezdu, kao i nemačka reprezentacija, što su najbolje Brazilci osetili na svojoj koži, samo je nejasno zašto je gigant poput minhenskog kluba dozvolio da ga izgubi. Sada je taj Kros sedam godina stariji, zreliji i vođa novog talasa, od kog se Brazil u drugom poluvremenu spasao samo zahvaljujući nemačkom dogovoru - rešili su "panceri" da dignu nogu sa gasa i ne ponize domaćina šampionata i velikog rivala još više. Već je bilo dovoljno bolno.

I pored toga su nekako pala još dva gola, za šamar od kog će Brazilcima godinama brideti obrazi, jer su sanjali da podignu "boginju" pred svojim navijačima, a na kraju su prizemljeni na četvrto mesto. Nisu uspeli da se ekspresno oporave, već su ubedljivo dotučeni porazom od Holandije sa 0:3 u borbi za treće mesto. Provukli su se protiv Čilea i Kolumbije, ali se pokazalo da više nisu ono što su nekad bili, dok Nemci i dalje to jesu - sila.

10. Rekordi
Oni stariji, koji pamte i Pelea, i Maradonu, i Krojfa, i druge legende, kažu da je ovo jedan od najboljih Mundijala u istoriji. Nekada brojke mogu da zamaraju, ali one često znaju i da na najbolji način prikažu šta je i kako bilo, a rekordi su padali kao od šale.

Da će se ispisati brojne nove stranice istorije, bilo je jasno od početka šampionata. Igralo se otvoreno, mreže su se stalno tresle, pa je na 48 utakmica grupne faze bilo čak 136 golova (2,83 po meču), što je novi rekord ovog dela takmičenja.

Usledio je period kalkulacija, taktičkog nadmudrivanja i partija šaha na zelenim terenima širom Brazila, pa je tako pet utakmica osmine finala otišlo u produžetke, što se nikada do sada nije dogodilo. Isto tako, u četvrtfinale su se plasirale one reprezentacije koje su bile prve u svojim grupama, što se takođe desilo prvi put u istoriji svetskih prvenstava.

Šta tek reći za rođenog golgetera, neponovljivog Miroslava Klosea, koji je prvo dostigao i onda nadmašio legendarnog Ronalda, pa je sa 16 golova na planetarnim šampionatima postao najbolji strelac u istoriji Mundijala, i to baš u demoliranju Brazila sa 7:1.

To je utakmica o kojoj će se sigurno pričati godinama, pa smo posebno izdvojili čak 20 rekorda koji su postavljeni magijom Nemačke, a koja je Brazil bacila u društvo Haitija i Zaira.

Broj 16 mogao bi da postane omiljen i američkom golmanu Timu Hauardu, jer je upravo sa toliko odbrana ušao u istoriju po broju zaustavljenih udaraca na jednom mundijalskom meču, kada je do ludila dovodio Belgijance, koji su kroz produžetke ipak pronašli put do njegove mreže u osmini finala.

Kada je reč o golmanima, svoje mesto u istoriji zauzeo je i Jasper Silesen, ali ne bravurama, nego zato što je postao prvi čuvar mreže koji je dva puta zamenjen na jednom Svetskom prvenstvu. Najpre je ustupio mesto Timu Krulu u samom finišu drugog produžetka protiv Kostarike u četvrtfinalu, koji je potom postao junak na penal ruletu, da bi ga pred sam kraj borbe za treće mesto Van Gal zamenio Mišelom Vormom i napravio još jedan potez za pamćenje.

Holandija je tako postala prva reprezentacija za koju je svaki od 23 igrača odigrao bar minut i samim tim upisao nastup na jednom Mundijalu, nikada pre ovog tima "lala" nije jedna selekcija iskoristila sve pozvane igrače.

Takođe, dobili smo i najstarijeg učesnika u istoriji Mundijala, kolumbijskog golmana Farida Mondragona, koji je sa 43 godine i tri dana najbolji rođendanski poklon dobio ulaskom u igru u 80. minutu protiv Japana, u poslednjem kolu grupe C kada je već sve bilo poznato.

Postignut je i najbrži autogol na SP, a delo je Seada Kolašinca, levog beka Bosne i Hercegovine, koji je zatresao sopstvenu mrežu posle dva minuta i osam sekundi od početka utakmice sa Argentinom, na debiju naših komšija na velikoj sceni. Pre Kolašinca, neslavni rekord držao je Paragvajac Karlos Gamara čiji je autogol protiv Engleske 2006. postavio konačan rezultat od 1:0 posle dva minuta i 46 sekundi.

Do kraja ovog Mundijala ostalo je još samo veliko finale i borba Nemačke i Argentine za svetski tron. Do sada je postignuto 170 golova i samo još jedan nedostaje da se šampionat u Brazilu izjednači sa najefikasnijim u istoriji, koji je održan u Francuskoj 1998. godine.

Rekord bi mogao da bude izjednačen ili oboren, jedino ako bude 0:0, ostaće netaknut. Neka spuštanje zavese bude spektakularno, za istoriju.

Komentari / 0

Ostavite komentar