Ердоганова изјава измишљена! Многи насјели на спин!

Наводна изјава турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да се "куне великим Алахом" да би, када би било ко и на било какав начин "дирнуо у Бошњаке", "имао против себе сто милиона Турака!", која је протеклих дана изазвала жестоке реакције у региону, укључујући и неке високопозициониране политичаре у Босни и Херцеговини, по свему судећи је измишљена!

Република Српска 13.07.2014 | 17:58
Ердоганова изјава измишљена! Многи насјели на спин!

Вијест, која је протеклих дана кружила друштвеним мрежама, објављена је с много и граматичких грешака, а гласила је овако:

"Турска или Османско царство су своју браћу Бошњаке у давној прошлости предали непријатељу, без икакве заштите, Аусто-Угарској! То себи никад нисмо и нећемо моћи халалити. Али, онда је поново зло дошло по Бошњаке и опет смо на том испиту пали, нисмо успјели да их заштитимо! Сад се кунем великим Алахом да кад би ико, на било какав начин дирнуо Бошњаке, имао би против себе сто милиона Турака!!! Зато се немојте чудити кад турски ратни брод уплови у Неум, јер то је наш знак и подршка суверенитету БиХ", наводи се у "вијести".

Занимљиво, вијест је стигла у тренутку расправа око тога требају ли турски ратни бродови овог мјесеца посјетити Неумски акваторијум, како је то раније планирано.

Подсјетимо, посјета турских бродова је отказана јер Савјет министара БиХ, након негодовања грађана и власти Неума, захваљујући српским и хрватским министрима, није дозволило упловљавање турским бродовима.

Па, ипак, због "бомбастичног" наслова споменута Ердоганова изјава се брзо проширила социјалним мрежама, а преузели су је многи портали.

Најприје они у БиХ, а онда су се у све укључили и "озбиљнији играчи" из медија у Србији, Хрватској, те бх. ентитету Републици Српској.

Редом су тако вијест цитирали Срна, Радио-телевизија Србије, Вечерњи лист, Блиц, Курир, Телеграф, Правда... Дио медија је то назвао пријетњом Републици Српској и Србима, али и Хрватима.

На концу, вијест је у 19.40 сати у суботу пласирала и србијанска државна новинска агенција Тањуг, од које су вијест даље преузели и бројни други медији у Србији и региону.


Радио-телевизија Републике Српске је у Дневнику посветила велику пажњу наводним пријетњама Ердогана, као и реакцијама на наводну изјаву.

Послије тога, како то обично бива, посебно у вријеме надолазећих избора, реаговали су политичари из бх. ентитета Република Српска (РС).

Тако је члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић јуче оцијенио да је "изјава Ердогана до сада најбруталнија, најтежа и најдиректнија увреда и пријетња Србима и Хрватима и свима другима који нису Бошњаци, а који живе у БиХ".

"Називајући све који вијековима живе у БиХ на својим кућним огњиштима непријатељима и стајући у заштиту само једног народа у БиХ, Бошњака, Турска је изгубила сваки кредибилитет добронамјерног партнера у билатералним односима са БиХ", саопштено је из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Радмановић је најавио да ће преиспитати свој досадашњи конструктиван политички став према Турској због континуираних грубих и увредљивих изјава турских званичника.

Реметилачки фактор

Његов страначки шеф, предсједник Републике Српске Милорад Додик је у свом стилу рекао да изјаву турског премијера треба схватити више као мијешање Турске и охрабривање бошњачких политичких странака да буду још агилније агресивнији према другима у БиХ.

Према њему "ово је доказ да Турска и даље жели БиХ", а ту земљу је назвао реметилачким фактором.

"Због ове Ердоганове изјаве такве политике имају врло мало шансе да преживе”, нагласио је Додик, алудирајући на пробосанску политику.

Предсједник ДС-а Марко Павић је рекао, такође, да је премијер Ердоган коначно разоткрио праве намјере Турске , а то је да се "Османско царство врати на ове просторе".

"Ово је сигнал Европи која никако да схвати опасну улогу Турске на овим просторима, имајући у виду да Турска није гарант мировног споразума и да би требало да се подаље држи од БиХ", рекао је Павић, додавши да би "упловљавање турских ратних бродова код Неума могло бити схваћено као чин застрашивања друга два народа у БиХ".

Но, како је све почело?

Трагајући за извором спорне информације дошли смо до мало познатог портала Балканџије.нет који је ту вијест пласирао вјероватно први. Вијест су, наиме, објавили 10. јула у 9.28 минута. Минут касније вијест је "закачена" на Фејсбук профил овог портала и убрзо је "запалила" социјалне мреже. Портал не наводи гдје је Ердоган споменуту изјаву дао (иако ће неки медији касније пренијети да је то било на предизборном скупу), те да ли је ријеч о цитату из одређеног интервјуа или говору на политичком скупу.

Једино што је наведено као извор јесте "Фацебоок проф. Босна Лр.турк"!?.

Неки медији су као извор и навели портал Балканџије.нет (портал непознатог уредника), неки друге портале, а неко су је, пак, пренијели као своју вијест (како то обично бива у нашем медијском простору на интернету).

Протеклих дана новинари Клиx.ба су покушали доћи до извора информације и о томе шта је Ердоган тачно рекао.

Но, турске колеге не знају ништа о таквој изјави која би, да ју је Ердоган заиста дао, сигурно изазвала пажњу и у Турској.

Ангажовали смо и додатно поједине турске колеге. И они су протеклих дана трагали за споменутом изјавом премијера Ердогана. Али ње напросто нема! Нема је ни у сервисима угледне турске државне новинске агенције Анадолија, која прати све наступе државних званичника, а посебно премијера Ердогана. Из више извора у Турској нам је потврђено да таква изјава премијера Ердогана, која је запалила регион, напросто не постоји!

Осим тога, појединим аналитичарима и познаваоцима прилика у Турској је, такође, упао у очи начин на који Ердоган у својој изјави третира Османско царство као неког ко је издао и оставио на цједилу Бошњаке 1878. године на Берлинском конгресу, те констатују како би Ердоган себи тешко дозволио такав јавни наступ.

Иако је премијер Ердоган у много наврата потенцирао пријатељство БиХ и Турске, братство Турака и Бошњака, његове изјаве никада нису биле пријетећи интониране.

Поготово је споран дио око најаве упловљавања турског брода у Неумски залив који је претходних дана био предмет спора, што додатно отвара сумње да се ради о прилично наивној конструкцији која је медијски, али и политички вјешто искориштена.

Турска трпи штету

Амбасада Турске у Сарајеву, након јучерашњих жестоких реакција Радмановића и Додика, као и због могућих даљих ескалација проблема, вјероватно ће реаговати на нападе на Турску и њеног премијера. Могуће је да то учини директно Анкара, јер очито је да  Република Турска на овај начин директно трпи штету.

Оваква врста, по свему судећи, грубог спиновања, дезинформирања јавности, вјероватно би остала на покушају убирања "схерова" и "лајкова" да политичари из Републике Српске нису послали салве оптужби према Турској и премијеру Ердогану.

Свакодневно Интернетом струји хиљаде, па и милиони мање или више важних информација. Нажалост, често је ту много небитних вијести, корисних само за распиривање разних ниских страсти, односно како би интернет медији, погрдно названи спамери, прикупљали "лајкове" и "схерове".

Буде ту и разних спинова пласираних из ових или оних разлога, често политичких, и то углавном из "редакција" с једним човјеком које најчешће као платформу за промоцију траже на Фејсбуку и другим социјалним мрежама.

Но, када се очито лажна изјава подвали премијеру Републике Турске Реџепу Тајипу Ердогану, и у то у контексту ровитих прилика у Босни и Херцеговину и Балкана, па без провјере пренесу листом готово сви важнији и мање важни медији у региону, посебно у Србији и Хрватској, те на крају жестоко реагују члан Предсједништва БиХ и предсједник ентитета, онда је то сигнал за озбиљну узбуну.

Овакви поступци, можда настали из баналних разлога, или можда и не, могу "запалити" ватру политичког сукоба, а можда и нешто горе. А управо се то дешава ових дана.

Извор: Клиx

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

xxл

13.07.2014 10:12

Три пута мјери, па онда сјеци?! Прво је требало провјерити све то у Амбасади Турке у Сарајеву! Не треба се излијетати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трабант

13.07.2014 10:14

Ахах нек додју... Отјерали смо их вец једном! Тако би и сад било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

13.07.2014 10:19

Ја ипак вјерујем врху Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

13.07.2014 10:19

Ех сад се поставља питање ко је овдје изгубио кредибилитет? Турска и Ердоган, или Додик, Радмановиц и Павиц? Срамота какви нас политицари представљају. Ој Бозе, па хоцел висе доци овај октобар!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

13.07.2014 10:19

То је све измислила Милокрадова предизборна машинерија, да би он тобоже одбранио РС-ку од Турака, пошто му није успјело да је одбрани од 500 000 Арапа. Пошто из Федерације није дошао ниједан коментар, Баја је још упутио писмо Вучићу да он брани РС-ку од Ердоанових Турака, јер он то није у стању. Што незатражи помоћ од Путина и Натањахуа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинка

13.07.2014 10:20

Ма гоните се сви у пм!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

13.07.2014 10:21

Ово је само доказ колико је Милорад Додик, колико је сва његова власт СНСД-а и у заједничким институцијама БиХ и у Републици Српској приглупа.Поред обавјештајне службе, поред Радмановића у Предједништву БиХ , поред све толике силе агенција и институција, они (Миле Додик и његови СНСД-овци) најсједају "на руду" ко највећи глупаци, на изјаве неких зезатора који се зезају по фејсбубуку.Јој глупапка, мајко мила ко нас води и представља у свијету!Зар нису могли прво тражити одговор у вези тога у амбасади Турске у Сарајеву?!Нису јер су глупи, не знају како то иде а и треба им свађа и завада да се који глас уграби на националшовенским причама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

13.07.2014 10:27

СРНА агенција задузена за кампању Милорада Додика прва потрцала да објави вијест која би Додику донијела поене у и онако пољуљаном бирацком тијелу.Вијест за камању СНСД-а је била као бомба,одлицна за прикупљање гласацких поена.Дивна прилика да се Додик поново стави на цело српског заститника!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.07.2014 10:29

Каква паљевина за наивне будале.Замислите озбиљност политицара који дају изјве високе политике на бази фацебоок странице неког непознатог и анонимног профила!? Страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зенга

13.07.2014 10:30

Ова изјава није тацна то сам провјерио а сајам лудака који савјетује председника подметнуо да председник реагује на измисљену изјаву. Председнику је боље да пита министра МУП-а засто се залазе за унитарну БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цемер

13.07.2014 10:37

Толико о озбиљности и професионалности насих политицара а богами и медија. Знао сам да су наси политицари глупи али да су толико нисам знао. Ста це сада Миле да ли је стопирао писмо Вуцициу а и пропаде му "изборни програм" и да ли це наци мрвицу самопостовања да се извине за неодмјерене изјаве и изјаве својих полтрона. Наравно да неце јер нити има образа а богами је сада остао без говора на предизборним скуповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОГ

13.07.2014 10:45

Баја управо написао писмо Вуцицу, да народ види колико он брине за РС. А сад одједном измисљено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел Кецман

13.07.2014 10:50

Или су глупи или су олос. У сваком слуцају не ваљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вец_познато

13.07.2014 10:56

Није ово први пут да се са овако јефтиним изјавама подизу страсти да би се убирали политицки поени и то се ради на свим странама и српској, босњацкој и хрватској. Тако функционсе ова дрзава. Народи су овде као овце и не знам само засто се цуде сто се налазе у овако теској ситуацији. Послије избора ко год да побиједио долазе нам јос црњи дани, када додје ово на наплату ова задузења и сви кредити од којих ми данас финанцирамо ову фацебоок политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

13.07.2014 11:05

Сви потрцали да објаве а нико нема ни тонски ни видео запис!? Дајте ми тон и видео ако је изјавио? Нема нико него насјели на неки сандзацки сајт или фацебоок.Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ Мостар

13.07.2014 11:18

Нажалост лаж је као да распорите јастук пун перја и баците га са десетог спрата. Е сад да би лаж демантовао мораш покупити свако перце просуто по асфалту. Углавном Баја је своје постигао убрао је поене, дипломатски скандал је направљен, међутим то је Бајин циљ, јер што су год односи између Турске и БиХ гори, Баји је живот сретнији и бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ам

13.07.2014 11:41

Додик поново насјео на зајебанцију .Цовјек се само проваљује. Просли пут га зајебали хрватски новинари као Милановиц хоце код Додика да пеце јагње и овај идиот то повјеровао. Сви га у окрузењу исмијавају а ми га и даље бирамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

13.07.2014 11:58

Амбасадор Републике Турске у Босни и Херцеговини Цихад Ергинаy демантовао је наводе о изјави турског премијера Рецепа Таyyипа Ердогана у вијести која је протеклих дана без поузданог извора објављена у медијима у регији, преноси Анадолија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

13.07.2014 12:07

Овом клиx-у не вјерујем ни мало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос БЛ

13.07.2014 12:14

Стета,а Додик се таман обрадовао да добије изборе.Ја мислим да у СНСД плацу због тога сто ово није истина!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папагај

13.07.2014 12:25

Начин писања (лагања и пропаганде) требао би Додик и његова странка се (за)питати да то није можда написао бивши генерални секретар ВАСИЋ, како би се његови партијаши мало разгаламили, а њима се цијела Република Српска придружила. А, ако је оваква изјава и постојала шта је ту спорно? И Срби кажу: Нас Срба и Руса има преко 200 милиона!, а зашто не би Бошњаци могли узвикнути: Нас Бошњака и Турака има преко 100 милиона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

13.07.2014 12:26

То много говори о нама, каква смо држава и какви нас људи воде! Јадно је и срамно што на све стране прогоне Српске бирце а ми сви шутимо! Кријући се под плаштом Српства Милорад и екипа пљачкају владтити народ и уништиће нас много више него сви ратови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

13.07.2014 13:12

нико крупно као туцнин не лазе. немојте да насједате на турску пропаганду,па они вазда лазу а таквих пропаганди и испирања српског мозга је вец било кад је предсједник турске рекао да је косово турска а бг њихов други главни град, па се онда као јавио амбасадор или тако неко да то демантује јер су их тома гробар и пицоусти опоменули а турци се препали. два брода су у јадрану , па ако не знате посаљите екипу или питајте неког у сплиту. увјек вам казем гдје србијанска осунецена удба ту срба висе неце бити, и то сто додик прица о 3 хдз ентитету то је да споји мостар и дубровник и да да устасама. цак и манастир острог и мафијалохије продају дрогу,дали су манастир удбасима, ту је умјесан јоаникије,бискуп дуриц,ови из медјугорја,порфирије итд.мафијалохије је стално у јузној америци са тим удбасима . манастир острог има приходе висе од 50мил евра па ста ви мислите одакле то.ста мислите сто атанасије ракита звани ракија доказани педофил и сексуални манијак,пијандура и лопов постављен у бх и сто позива народ на унитарну бх,сто је порфирије са тв пинк пресао у загреб,сто су децани признали косово,сто позивају паписти на заједницку и унитарну бх!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

13.07.2014 13:34

Питам се дали су глупљи политичари или медији који преносе непровјерене информације. Сад би сви требало да се извине Ердогану. У свакој нормалној земљи за изношење лажних информација се кривично одговара. А овај наш кловн се још расписо и зајебо и Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

13.07.2014 13:46

ДОДИК И ПАВИЋ ОПСТАЈУ САМО НА ПРЕВАРАМА ИЛАЖИМА ,ТУЖНО ИХ ЈЕ СЛУШАТИ И ГЛЕДАТИ КАКО ОНИ ТОБОЖ БРАНЕ СРПСКУ ,СРПСКУ ТРЕБА БРАНИТИ ОД ЊИХ САМИХ,ОНИ СУ НАС УНИШТИЛИ,ЂУКЕЛЕ ,,СВИ НА ИЗБОРЕ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

добарВиц

13.07.2014 14:03

Ако је коме требао доказ да је Главни Баја тотално одлепео ево му га. Како је само смијешан. Ваљда је Турску опасност видио у Посавини кад су исти ти Турци послали помоћ и пумпе. Опасне су те пумпе, могу да испумпају и муљ па да се Баја нађе на сувом., е то би тек био насртај на Републику Српску. Путуј игумане ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

13.07.2014 14:08

ТАЈ ВУЧИЦ НЕМА ПАМЕТНИЈА ПОСЛА ВЕЦ ДИЖЕ РЕЈТИНГ МЕСАРУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

13.07.2014 15:16

СВАКА ИЗЈАВА ПРОТИВ СРПСКЕ КОЈУ КОМЕНТАРИШЕ ДОДИК ЈЕ ИЗМИШЉЕНА - НЕ ПИЈЕ ВОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

халеy селасие

13.07.2014 15:16

То је измишљотина СНСД-а, скухана негдје укод Рајка Васића и њему слицних, ноторна глупост и лаж, ово је почетак, бит ће тога до октобра ихуу пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали мујица

13.07.2014 15:44

Ето сада о доказима ко у Босни прави раздор и мрзњу измедју народа а то је политика Милета. Не насједајте на провокације политицара сви смо у истиом блату гладни, зедни, болесни,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

13.07.2014 15:54

ФУЈ ста друго нормалан да каже! Тузно и залосно ко нас води, али ако Бог да не још дуго. Народе изадјимо на изборе и отјерајмо ове ЛОПОВЕ, па макар досли други лопови, али ипак мањи, од ових садасњих. Гласајмо сви, али не за СНСД.!!! Доста их је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савест

13.07.2014 18:01

Туга, бре, ко нас представља у свету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуки

13.07.2014 18:29

Бијељинка: браво за коментар нек се гоне сви у пм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

13.07.2014 22:03

Јао, који непрофесионализам насих политицара. Како се провалисе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

багер

13.07.2014 23:26

После оваквих подметацина ко нас јос у свету узима озбиљно као да смо мјесна заједница .Брукају нас по свету и само сто смо заборавили 500.000 хиљада арапа и требињски аеродром Васицев СНСД нас трује и даље.Висе коментара о лазима него о криминалцима у власти То им је циљ ЗАМЕТИ Т Р А Г. СТА ЈЕ СЛЕДЕЦЕ ЛАЗ ЛАЗ И ОПЕТ Л А З А ста це моја деца сутра јест.Кад цемо вратити кредите кад се и даље задузујемо Срах ме је старости јер имам 42 године а зивим од оцеве пензије.КАКО ЦУ ЈА ЗАРАДИТИ СВОЈУ ПЕНЗИЈУ .ВЛАСТ НАС ЛАЗИМА ОБМАЊУЈЕ А МРЗЊОМ ТРУЈЕ ДА БИ НЕСМЕТАНО МОГЛИ КРАСТИ. ДОКЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиша

14.07.2014 09:10

Ово је већ анимозитет према Додику. Прву је вијест објавио Вечерњи лист из Хрватске који је слао упите у амбасаду Турске али после три недобијена одговора одлучили су објавити. Дакле..СРНА,РТРС,СНСД,Додик немају везе са тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

14.07.2014 09:46

Не бих му вјеровао да је подига три умјесто четири прста.Нека се Турска позабави својим проблемима у вези признања постојања Курдске заједнице. Уосталом ако су толико мирољубиви зашто умјесто ратног брода у Неум нису послали модеран крузер и позвали народ на дружење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуманитарац

14.07.2014 11:03

Ко измишља такве изјаве?А зашто су хтјели да врше војне вијежбе у заливу код Неума.Све су то игре на штету овог народа.Завади па владај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја-3

14.07.2014 11:58

Мој народе"Опрез" гдје има дима има и ватре по питању Турака ваљда смо извукли поуку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

14.07.2014 23:07

Није измишљена а ви Срби само се тјешите да јесте ако вам је тако лакше !

ОДГОВОРИТЕ
Name

нас цовек

15.07.2014 17:56

Ако додју Ердоганови, доцекајмо их слатком и водом. Па ми Срби смо гостољубив народ. А и навикли смо се на Турке. Сто јест, јест. 500 година и није тако мало. Данас се висе не зна ко је Турцин, а ко Србин у БиХ. А и данас нам је с "Потурицама" деверати. Таква нам судбина.

ОДГОВОРИТЕ