Erdoganova izjava izmišljena! Mnogi nasjeli na spin!

Navodna izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da se "kune velikim Alahom" da bi, kada bi bilo ko i na bilo kakav način "dirnuo u Bošnjake", "imao protiv sebe sto miliona Turaka!", koja je proteklih dana izazvala žestoke reakcije u regionu, uključujući i neke visokopozicionirane političare u Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći je izmišljena!

Republika Srpska 13.07.2014 | 17:58
Erdoganova izjava izmišljena! Mnogi nasjeli na spin!

Vijest, koja je proteklih dana kružila društvenim mrežama, objavljena je s mnogo i gramatičkih grešaka, a glasila je ovako:

"Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju, bez ikakve zaštite, Austo-Ugarskoj! To sebi nikad nismo i nećemo moći halaliti. Ali, onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Alahom da kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka!!! Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH", navodi se u "vijesti".

Zanimljivo, vijest je stigla u trenutku rasprava oko toga trebaju li turski ratni brodovi ovog mjeseca posjetiti Neumski akvatorijum, kako je to ranije planirano.

Podsjetimo, posjeta turskih brodova je otkazana jer Savjet ministara BiH, nakon negodovanja građana i vlasti Neuma, zahvaljujući srpskim i hrvatskim ministrima, nije dozvolilo uplovljavanje turskim brodovima.

Pa, ipak, zbog "bombastičnog" naslova spomenuta Erdoganova izjava se brzo proširila socijalnim mrežama, a preuzeli su je mnogi portali.

Najprije oni u BiH, a onda su se u sve uključili i "ozbiljniji igrači" iz medija u Srbiji, Hrvatskoj, te bh. entitetu Republici Srpskoj.

Redom su tako vijest citirali Srna, Radio-televizija Srbije, Večernji list, Blic, Kurir, Telegraf, Pravda... Dio medija je to nazvao prijetnjom Republici Srpskoj i Srbima, ali i Hrvatima.

Na koncu, vijest je u 19.40 sati u subotu plasirala i srbijanska državna novinska agencija Tanjug, od koje su vijest dalje preuzeli i brojni drugi mediji u Srbiji i regionu.


Radio-televizija Republike Srpske je u Dnevniku posvetila veliku pažnju navodnim prijetnjama Erdogana, kao i reakcijama na navodnu izjavu.

Poslije toga, kako to obično biva, posebno u vrijeme nadolazećih izbora, reagovali su političari iz bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Tako je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović juče ocijenio da je "izjava Erdogana do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i prijetnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH".

"Nazivajući sve koji vijekovima žive u BiH na svojim kućnim ognjištima neprijateljima i stajući u zaštitu samo jednog naroda u BiH, Bošnjaka, Turska je izgubila svaki kredibilitet dobronamjernog partnera u bilateralnim odnosima sa BiH", saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Radmanović je najavio da će preispitati svoj dosadašnji konstruktivan politički stav prema Turskoj zbog kontinuiranih grubih i uvredljivih izjava turskih zvaničnika.

Remetilački faktor

Njegov stranački šef, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u svom stilu rekao da izjavu turskog premijera treba shvatiti više kao miješanje Turske i ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije agresivniji prema drugima u BiH.

Prema njemu "ovo je dokaz da Turska i dalje želi BiH", a tu zemlju je nazvao remetilačkim faktorom.

"Zbog ove Erdoganove izjave takve politike imaju vrlo malo šanse da prežive”, naglasio je Dodik, aludirajući na probosansku politiku.

Predsjednik DS-a Marko Pavić je rekao, takođe, da je premijer Erdogan konačno razotkrio prave namjere Turske , a to je da se "Osmansko carstvo vrati na ove prostore".

"Ovo je signal Evropi koja nikako da shvati opasnu ulogu Turske na ovim prostorima, imajući u vidu da Turska nije garant mirovnog sporazuma i da bi trebalo da se podalje drži od BiH", rekao je Pavić, dodavši da bi "uplovljavanje turskih ratnih brodova kod Neuma moglo biti shvaćeno kao čin zastrašivanja druga dva naroda u BiH".

No, kako je sve počelo?

Tragajući za izvorom sporne informacije došli smo do malo poznatog portala Balkandžije.net koji je tu vijest plasirao vjerovatno prvi. Vijest su, naime, objavili 10. jula u 9.28 minuta. Minut kasnije vijest je "zakačena" na Fejsbuk profil ovog portala i ubrzo je "zapalila" socijalne mreže. Portal ne navodi gdje je Erdogan spomenutu izjavu dao (iako će neki mediji kasnije prenijeti da je to bilo na predizbornom skupu), te da li je riječ o citatu iz određenog intervjua ili govoru na političkom skupu.

Jedino što je navedeno kao izvor jeste "Facebook prof. Bosna Lr.turk"!?.

Neki mediji su kao izvor i naveli portal Balkandžije.net (portal nepoznatog urednika), neki druge portale, a neko su je, pak, prenijeli kao svoju vijest (kako to obično biva u našem medijskom prostoru na internetu).

Proteklih dana novinari Klix.ba su pokušali doći do izvora informacije i o tome šta je Erdogan tačno rekao.

No, turske kolege ne znaju ništa o takvoj izjavi koja bi, da ju je Erdogan zaista dao, sigurno izazvala pažnju i u Turskoj.

Angažovali smo i dodatno pojedine turske kolege. I oni su proteklih dana tragali za spomenutom izjavom premijera Erdogana. Ali nje naprosto nema! Nema je ni u servisima ugledne turske državne novinske agencije Anadolija, koja prati sve nastupe državnih zvaničnika, a posebno premijera Erdogana. Iz više izvora u Turskoj nam je potvrđeno da takva izjava premijera Erdogana, koja je zapalila region, naprosto ne postoji!

Osim toga, pojedinim analitičarima i poznavaocima prilika u Turskoj je, takođe, upao u oči način na koji Erdogan u svojoj izjavi tretira Osmansko carstvo kao nekog ko je izdao i ostavio na cjedilu Bošnjake 1878. godine na Berlinskom kongresu, te konstatuju kako bi Erdogan sebi teško dozvolio takav javni nastup.

Iako je premijer Erdogan u mnogo navrata potencirao prijateljstvo BiH i Turske, bratstvo Turaka i Bošnjaka, njegove izjave nikada nisu bile prijeteći intonirane.

Pogotovo je sporan dio oko najave uplovljavanja turskog broda u Neumski zaliv koji je prethodnih dana bio predmet spora, što dodatno otvara sumnje da se radi o prilično naivnoj konstrukciji koja je medijski, ali i politički vješto iskorištena.

Turska trpi štetu

Ambasada Turske u Sarajevu, nakon jučerašnjih žestokih reakcija Radmanovića i Dodika, kao i zbog mogućih daljih eskalacija problema, vjerovatno će reagovati na napade na Tursku i njenog premijera. Moguće je da to učini direktno Ankara, jer očito je da  Republika Turska na ovaj način direktno trpi štetu.

Ovakva vrsta, po svemu sudeći, grubog spinovanja, dezinformiranja javnosti, vjerovatno bi ostala na pokušaju ubiranja "sherova" i "lajkova" da političari iz Republike Srpske nisu poslali salve optužbi prema Turskoj i premijeru Erdoganu.

Svakodnevno Internetom struji hiljade, pa i milioni manje ili više važnih informacija. Nažalost, često je tu mnogo nebitnih vijesti, korisnih samo za raspirivanje raznih niskih strasti, odnosno kako bi internet mediji, pogrdno nazvani spameri, prikupljali "lajkove" i "sherove".

Bude tu i raznih spinova plasiranih iz ovih ili onih razloga, često političkih, i to uglavnom iz "redakcija" s jednim čovjekom koje najčešće kao platformu za promociju traže na Fejsbuku i drugim socijalnim mrežama.

No, kada se očito lažna izjava podvali premijeru Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, i u to u kontekstu rovitih prilika u Bosni i Hercegovinu i Balkana, pa bez provjere prenesu listom gotovo svi važniji i manje važni mediji u regionu, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, te na kraju žestoko reaguju član Predsjedništva BiH i predsjednik entiteta, onda je to signal za ozbiljnu uzbunu.

Ovakvi postupci, možda nastali iz banalnih razloga, ili možda i ne, mogu "zapaliti" vatru političkog sukoba, a možda i nešto gore. A upravo se to dešava ovih dana.

Izvor: Klix

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

xxl

13.07.2014 10:12

Tri puta mjeri, pa onda sjeci?! Prvo je trebalo provjeriti sve to u Ambasadi Turke u Sarajevu! Ne treba se izlijetati!

ODGOVORITE
Name

Trabant

13.07.2014 10:14

Ahah nek dodju... Otjerali smo ih vec jednom! Tako bi i sad bilo!

ODGOVORITE
Name

Baja

13.07.2014 10:19

Ja ipak vjerujem vrhu Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Goran

13.07.2014 10:19

Eh sad se postavlja pitanje ko je ovdje izgubio kredibilitet? Turska i Erdogan, ili Dodik, Radmanovic i Pavic? Sramota kakvi nas politicari predstavljaju. Oj Boze, pa hocel vise doci ovaj oktobar!!!

ODGOVORITE
Name

Milojko

13.07.2014 10:19

To je sve izmislila Milokradova predizborna mašinerija, da bi on tobože odbranio RS-ku od Turaka, pošto mu nije uspjelo da je odbrani od 500 000 Arapa. Pošto iz Federacije nije došao nijedan komentar, Baja je još uputio pismo Vučiću da on brani RS-ku od Erdoanovih Turaka, jer on to nije u stanju. Što nezatraži pomoć od Putina i Natanjahua.

ODGOVORITE
Name

Bijeljinka

13.07.2014 10:20

Ma gonite se svi u pm!!!

ODGOVORITE
Name

xxl

13.07.2014 10:21

Ovo je samo dokaz koliko je Milorad Dodik, koliko je sva njegova vlast SNSD-a i u zajedničkim institucijama BiH i u Republici Srpskoj priglupa.Pored obavještajne službe, pored Radmanovića u Predjedništvu BiH , pored sve tolike sile agencija i institucija, oni (Mile Dodik i njegovi SNSD-ovci) najsjedaju "na rudu" ko najveći glupaci, na izjave nekih zezatora koji se zezaju po fejsbubuku.Joj glupapka, majko mila ko nas vodi i predstavlja u svijetu!Zar nisu mogli prvo tražiti odgovor u vezi toga u ambasadi Turske u Sarajevu?!Nisu jer su glupi, ne znaju kako to ide a i treba im svađa i zavada da se koji glas ugrabi na nacionalšovenskim pričama?

ODGOVORITE
Name

Nikola

13.07.2014 10:27

SRNA agencija zaduzena za kampanju Milorada Dodika prva potrcala da objavi vijest koja bi Dodiku donijela poene u i onako poljuljanom birackom tijelu.Vijest za kamanju SNSD-a je bila kao bomba,odlicna za prikupljanje glasackih poena.Divna prilika da se Dodik ponovo stavi na celo srpskog zastitnika!?

ODGOVORITE
Name

Miroslav

13.07.2014 10:29

Kakva paljevina za naivne budale.Zamislite ozbiljnost politicara koji daju izjve visoke politike na bazi facebook stranice nekog nepoznatog i anonimnog profila!? Strasno!

ODGOVORITE
Name

zenga

13.07.2014 10:30

Ova izjava nije tacna to sam provjerio a sajam ludaka koji savjetuje predsednika podmetnuo da predsednik reaguje na izmisljenu izjavu. Predsedniku je bolje da pita ministra MUP-a zasto se zalaze za unitarnu BiH.

ODGOVORITE
Name

cemer

13.07.2014 10:37

Toliko o ozbiljnosti i profesionalnosti nasih politicara a bogami i medija. Znao sam da su nasi politicari glupi ali da su toliko nisam znao. Sta ce sada Mile da li je stopirao pismo Vuciciu a i propade mu "izborni program" i da li ce naci mrvicu samopostovanja da se izvine za neodmjerene izjave i izjave svojih poltrona. Naravno da nece jer niti ima obraza a bogami je sada ostao bez govora na predizbornim skupovima.

ODGOVORITE
Name

GOG

13.07.2014 10:45

Baja upravo napisao pismo Vucicu, da narod vidi koliko on brine za RS. A sad odjednom izmisljeno.

ODGOVORITE
Name

Danijel Kecman

13.07.2014 10:50

Ili su glupi ili su olos. U svakom slucaju ne valjaju.

ODGOVORITE
Name

vec_poznato

13.07.2014 10:56

Nije ovo prvi put da se sa ovako jeftinim izjavama podizu strasti da bi se ubirali politicki poeni i to se radi na svim stranama i srpskoj, bosnjackoj i hrvatskoj. Tako funkcionse ova drzava. Narodi su ovde kao ovce i ne znam samo zasto se cude sto se nalaze u ovako teskoj situaciji. Poslije izbora ko god da pobijedio dolaze nam jos crnji dani, kada dodje ovo na naplatu ova zaduzenja i svi krediti od kojih mi danas financiramo ovu facebook politiku.

ODGOVORITE
Name

Mirko

13.07.2014 11:05

Svi potrcali da objave a niko nema ni tonski ni video zapis!? Dajte mi ton i video ako je izjavio? Nema niko nego nasjeli na neki sandzacki sajt ili facebook.Sramota!

ODGOVORITE
Name

BiH Mostar

13.07.2014 11:18

Nažalost laž je kao da rasporite jastuk pun perja i bacite ga sa desetog sprata. E sad da bi laž demantovao moraš pokupiti svako perce prosuto po asfaltu. Uglavnom Baja je svoje postigao ubrao je poene, diplomatski skandal je napravljen, međutim to je Bajin cilj, jer što su god odnosi između Turske i BiH gori, Baji je život sretniji i bolji.

ODGOVORITE
Name

Am

13.07.2014 11:41

Dodik ponovo nasjeo na zajebanciju .Covjek se samo provaljuje. Prosli put ga zajebali hrvatski novinari kao Milanovic hoce kod Dodika da pece jagnje i ovaj idiot to povjerovao. Svi ga u okruzenju ismijavaju a mi ga i dalje biramo.

ODGOVORITE
Name

xxl

13.07.2014 11:58

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay demantovao je navode o izjavi turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u vijesti koja je proteklih dana bez pouzdanog izvora objavljena u medijima u regiji, prenosi Anadolija.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

13.07.2014 12:07

Ovom klix-u ne vjerujem ni malo!

ODGOVORITE
Name

Milos BL

13.07.2014 12:14

Steta,a Dodik se taman obradovao da dobije izbore.Ja mislim da u SNSD placu zbog toga sto ovo nije istina!?

ODGOVORITE
Name

Papagaj

13.07.2014 12:25

Način pisanja (laganja i propagande) trebao bi Dodik i njegova stranka se (za)pitati da to nije možda napisao bivši generalni sekretar VASIĆ, kako bi se njegovi partijaši malo razgalamili, a njima se cijela Republika Srpska pridružila. A, ako je ovakva izjava i postojala šta je tu sporno? I Srbi kažu: Nas Srba i Rusa ima preko 200 miliona!, a zašto ne bi Bošnjaci mogli uzviknuti: Nas Bošnjaka i Turaka ima preko 100 miliona!

ODGOVORITE
Name

ДрАган

13.07.2014 12:26

То много говори о нама, каква смо држава и какви нас људи воде! Јадно је и срамно што на све стране прогоне Српске бирце а ми сви шутимо! Кријући се под плаштом Српства Милорад и екипа пљачкају владтити народ и уништиће нас много више него сви ратови.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

13.07.2014 13:12

niko krupno kao tucnin ne laze. nemojte da nasjedate na tursku propagandu,pa oni vazda lazu a takvih propagandi i ispiranja srpskog mozga je vec bilo kad je predsjednik turske rekao da je kosovo turska a bg njihov drugi glavni grad, pa se onda kao javio ambasador ili tako neko da to demantuje jer su ih toma grobar i picousti opomenuli a turci se prepali. dva broda su u jadranu , pa ako ne znate posaljite ekipu ili pitajte nekog u splitu. uvjek vam kazem gdje srbijanska osunecena udba tu srba vise nece biti, i to sto dodik prica o 3 hdz entitetu to je da spoji mostar i dubrovnik i da da ustasama. cak i manastir ostrog i mafijalohije prodaju drogu,dali su manastir udbasima, tu je umjesan joanikije,biskup duric,ovi iz medjugorja,porfirije itd.mafijalohije je stalno u juznoj americi sa tim udbasima . manastir ostrog ima prihode vise od 50mil evra pa sta vi mislite odakle to.sta mislite sto atanasije rakita zvani rakija dokazani pedofil i seksualni manijak,pijandura i lopov postavljen u bh i sto poziva narod na unitarnu bh,sto je porfirije sa tv pink presao u zagreb,sto su decani priznali kosovo,sto pozivaju papisti na zajednicku i unitarnu bh!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

13.07.2014 13:34

Pitam se dali su gluplji političari ili mediji koji prenose neprovjerene informacije. Sad bi svi trebalo da se izvine Erdoganu. U svakoj normalnoj zemlji za iznošenje lažnih informacija se krivično odgovara. A ovaj naš klovn se još raspiso i zajebo i Vučića.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

13.07.2014 13:46

DODIK I PAVIĆ OPSTAJU SAMO NA PREVARAMA ILAŽIMA ,TUŽNO IH JE SLUŠATI I GLEDATI KAKO ONI TOBOŽ BRANE SRPSKU ,SRPSKU TREBA BRANITI OD NJIH SAMIH,ONI SU NAS UNIŠTILI,ĐUKELE ,,SVI NA IZBORE,

ODGOVORITE
Name

dobarVic

13.07.2014 14:03

Ako je kome trebao dokaz da je Glavni Baja totalno odlepeo evo mu ga. Kako je samo smiješan. Valjda je Tursku opasnost vidio u Posavini kad su isti ti Turci poslali pomoć i pumpe. Opasne su te pumpe, mogu da ispumpaju i mulj pa da se Baja nađe na suvom., e to bi tek bio nasrtaj na Republiku Srpsku. Putuj igumane ...

ODGOVORITE
Name

LAKI

13.07.2014 14:08

TAJ VUČIC NEMA PAMETNIJA POSLA VEC DIŽE REJTING MESARU

ODGOVORITE
Name

DADO

13.07.2014 15:16

SVAKA IZJAVA PROTIV SRPSKE KOJU KOMENTARIŠE DODIK JE IZMIŠLJENA - NE PIJE VODE.

ODGOVORITE
Name

haley selasie

13.07.2014 15:16

To je izmišljotina SNSD-a, skuhana negdje ukod Rajka Vasića i njemu slicnih, notorna glupost i laž, ovo je početak, bit će toga do oktobra ihuu puta.

ODGOVORITE
Name

mali mujica

13.07.2014 15:44

Eto sada o dokazima ko u Bosni pravi razdor i mrznju izmedju naroda a to je politika Mileta. Ne nasjedajte na provokacije politicara svi smo u istiom blatu gladni, zedni, bolesni,...

ODGOVORITE
Name

Patriota

13.07.2014 15:54

FUJ sta drugo normalan da kaže! Tuzno i zalosno ko nas vodi, ali ako Bog da ne još dugo. Narode izadjimo na izbore i otjerajmo ove LOPOVE, pa makar dosli drugi lopovi, ali ipak manji, od ovih sadasnjih. Glasajmo svi, ali ne za SNSD.!!! Dosta ih je!!!

ODGOVORITE
Name

Savest

13.07.2014 18:01

Tuga, bre, ko nas predstavlja u svetu!

ODGOVORITE
Name

Duki

13.07.2014 18:29

Bijeljinka: bravo za komentar nek se gone svi u pm

ODGOVORITE
Name

Antifasista

13.07.2014 22:03

Jao, koji neprofesionalizam nasih politicara. Kako se provalise!

ODGOVORITE
Name

bager

13.07.2014 23:26

Posle ovakvih podmetacina ko nas jos u svetu uzima ozbiljno kao da smo mjesna zajednica .Brukaju nas po svetu i samo sto smo zaboravili 500.000 hiljada arapa i trebinjski aerodrom Vasicev SNSD nas truje i dalje.Vise komentara o lazima nego o kriminalcima u vlasti To im je cilj ZAMETI T R A G. STA JE SLEDECE LAZ LAZ I OPET L A Z A sta ce moja deca sutra jest.Kad cemo vratiti kredite kad se i dalje zaduzujemo Srah me je starosti jer imam 42 godine a zivim od oceve penzije.KAKO CU JA ZARADITI SVOJU PENZIJU .VLAST NAS LAZIMA OBMANJUJE A MRZNJOM TRUJE DA BI NESMETANO MOGLI KRASTI. DOKLE.

ODGOVORITE
Name

Siniša

14.07.2014 09:10

Ovo je već animozitet prema Dodiku. Prvu je vijest objavio Večernji list iz Hrvatske koji je slao upite u ambasadu Turske ali posle tri nedobijena odgovora odlučili su objaviti. Dakle..SRNA,RTRS,SNSD,Dodik nemaju veze sa tim.

ODGOVORITE
Name

Beba

14.07.2014 09:46

Ne bih mu vjerovao da je podiga tri umjesto četiri prsta.Neka se Turska pozabavi svojim problemima u vezi priznanja postojanja Kurdske zajednice. Uostalom ako su toliko miroljubivi zašto umjesto ratnog broda u Neum nisu poslali moderan kruzer i pozvali narod na druženje.

ODGOVORITE
Name

Humanitarac

14.07.2014 11:03

Ko izmišlja takve izjave?A zašto su htjeli da vrše vojne viježbe u zalivu kod Neuma.Sve su to igre na štetu ovog naroda.Zavadi pa vladaj.

ODGOVORITE
Name

Ja-3

14.07.2014 11:58

Moj narode"Oprez" gdje ima dima ima i vatre po pitanju Turaka valjda smo izvukli pouku!

ODGOVORITE
Name

Meho

14.07.2014 23:07

Nije izmišljena a vi Srbi samo se tješite da jeste ako vam je tako lakše !

ODGOVORITE
Name

nas covek

15.07.2014 17:56

Ako dodju Erdoganovi, docekajmo ih slatkom i vodom. Pa mi Srbi smo gostoljubiv narod. A i navikli smo se na Turke. Sto jest, jest. 500 godina i nije tako malo. Danas se vise ne zna ko je Turcin, a ko Srbin u BiH. A i danas nam je s "Poturicama" deverati. Takva nam sudbina.

ODGOVORITE