Додик пише Вучићу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо премијеру Србије Александру Вучићу у којем је изразио очекивање да ће он, као премијер, и Србија, као гарант Дејтонског мировног споразума, предузети све неопходне мјере заштитите споразума и Српске са свим правима која црпи из тог међународног акта, али и српског народа, који је од турског премијера Реџепа Ердогана означен непријатељским - и то у својој земљи.

Република Српска 13.07.2014 | 14:31
Додик пише Вучићу

Додик је у писму Вучићу оцијенио да је неопходно да се, као најодговорнији носиоци власти у Србији и Републици Српској, у најскорије вријеме састану и утврде адекватне одговоре за заштиту државних и националних интереса.

"Увјерени смо да сте упознати о најновијим, нескривеним и бруталним нападима највиших функционера Турске на мир и стабилност БиХ, у којој је Српска један од два државотворна ентитета, а српски народ један од три констититутивна народа. Посљедње пријетње које је из Турске упутио премијер Ердоган свима у БиХ који нису Бошњаци само су један у низу инцидената које Турска годинама производи у БиХ", подсјетио је Додик.

Он је оцијенио да је посљедњи инцидент посебно опасан и забрињавајући, јер је овога пута турски премијер са сањарења о обнови отоманске империје прешао на отворене пријетње војном интервенцијом у територијалним водама БиХ, мимо сагласности заједничких институција у којима глас има и Република Српска.

"Изражавамо оправдану бојазан да ће ова ескалација пријетњи, која долази од највиших турских функционера, проћи без реакције осталих европских држава, које су и до сада показивале неразумљиву толеранцију према нападима на мир и стабилност у БиХ који су стизали из Турске", навео је Додик.

Он је подсјетио да је Турска чланица Савјета за провођење мира /ПИК/ и да се годинама и у оквиру тог тијела понаша као адвокат само једног народа у БиХ, те отворено заступа бошњачке интересе.

"Иако су и Србија и Хрватска гаранти Дејтонског мировног споразума, нису чланице ПИК-а, па је и на тај начин остављен маневарски простор државама које желе да разграде споразум, ради чије примјене су се и самоосновали", истакао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да Турска већ дуже вријеме не помаже примјени споразума на којем почива БиХ и потпуно се отворено мијеша у унутрашња питања БиХ.

"Сматрамо да је такво понаше апсолутно неприхватљиво, да угрожава муком стваран мир и дестабилизује не само БиХ, него пријети да угрози мир и стабилност цијелог региона", нагласио је Додик.

Наводећи да изузетно цијени непристрасну и мирољубиву политику коју Србија води према сусједима, па и према БиХ, Додик је истакао да је обавеза представника Републике Српске да Вучића, као премијера Србије, упозоре да неке државе имају управо супротну политику оној коју води Влада и држава Србија.

"Од државе Србије очекујемо да и даље својим активностима доприноси миру и стабилности у региону, али и да заштити Дејтонски мировни споразум, Републику Српску и српски народ у БиХ", напоменуо је Додик.

Извор: СРНА

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

xxл

13.07.2014 09:24

Форе и фазони пред изборе, да се уграби још који глас?! Наводна изјава Ердогана је непровјерена и нетачна,фалсификат,али некоме јако потребна у предизборне сврхе?! Наводна изјава турског премијера Рецепа Таyyипа Ердогана да се "куне великим Аллахом" да би, када би било ко и на било какав начин "дирнуо у Бошњаке", "имао против себе сто милиона Турака!", која је протеклих дана изазвала жестоке реакције у региону, укључујући и неке високопозициониране политичаре у Босни и Херцеговини, по свему судећи је измишљена! Трагајући за извором спорне информације дошли смо до мало познатог портала Балканџије.нет које ту вијест пласирао вјероватно први. Вијест су, наиме, објавили 10. јула у 9.28 минута. Минут касније вијест је "закачена" на Фацебоок профил овог портала и убрзо је "запалила" социјалне мреже. Портал не наводи гдје је Ердоган споменуту изјаву дао (иако ће неки медији касније пренијети да је то било на предизборном скупу), те да ли је ријеч о цитату из одређеног интервјуа или говору на политичком скупу. Једино што је наведено као извор јесте "Фацебоок проф. Босна Лр.турк"!?. Протеклих дана новинари Клиx.ба су покушали доћи до извора информације и о томе шта је Ердоган тачно рекао. Но, турске колеге не знају ништа о таквој изјави која би, да ју је Ердоган заиста дао, сигурно изазвала пажњу и у Турској. Ангажирали смо и додатно поједине турске колеге. И они су протеклих дана трагали за споменутом изјавом премијера Ердогана. Али ње напросто нема! Нема је ни у сервисима угледне турске државне новинске агенције Анадолија, која прати све наступе државних званичника, а посебно премијера Ердогана. Из више извора у Турској нам је потврђено да таква изјава премијера Ердогана, која је запалила регион, напросто не постоји! Осим тога, појединим аналитичарима и познаватељима прилика у Турској је, такође, упао у очи начин на који Ердоган у својој изјави третира Османско царство као неког ко је издао и оставио на цједилу Бошњаке 1878. године на Берлинском конгресу, те констатирају како би Ердоган себи тешко дозволио такав јавни наступ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с.Мајкић

13.07.2014 09:25

Не треба се надати у Вучића. Вучић би зарад похвала са запада и мајку продао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕМБЕРАЦ

13.07.2014 09:25

Боље ти види са њим како козу да спасес неко да прицас о ставовима Турске.Ето ти октобра на прагу,види ти са Вуцицем ста це бити са тебе после избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

13.07.2014 09:28

То јуначино тако је вођо не дај државу за коју си крварио. Баја само реци летецемо као меци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи

13.07.2014 09:32

Цовјек који је изолиран од МЗ политицка збивања оцигледно мозе да прати само преко фацебука. У нади да је пронасао "статус" са којег мозе убирати поене код истраумираних бираца ухватио се као пијан плота ове смијесне изјаве. Ова изјава је измисљена и не казе ниста о Ердогану, али много тога о паницном додику

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн1

13.07.2014 09:34

xxл-ердогановац..Све ти знас...НЕЗАВИСНА РЕПУБЛИКА СРПСКА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

У сусрет октобру

13.07.2014 09:35

Додик опет лупа. Не постоје ГАРАНТИ ДЕЈТОНА, постоје само потписници, а то су СРБИЈА (СР ЈУГОСЛАВИЈА), ХРВАТСКА и БИХ земље које су на овај или онај нацин биле укљуцене у рат. А свједоци тог споразума су Америка, Француска, Њемацка итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

13.07.2014 09:37

Вучићу, не одговарај овом нашем криминалцу, све је то предизборна кампања. Вјероватно мисли да Бају подрзиш у кампањи за предсједника РС. Милокраде, не надај се више у Србију, нема ти подршке, још они памте твоје ријечи у Београду кад си им рекао да су копилади, а подрзавао Бориса Тадића. Пропао си Милораде начисто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоке Цитy

13.07.2014 09:39

1. та наводна изјава је измисљена тј. то је класицан спин, да би ти Милораде сад пјенио о угрозености Срба и РС-а 2. ти си Милораде највеца пријетња и Босњацима и Србима са својом невјероватном пљацком (Хрватима ниси, јер те ХДЗ мудро упрегао да вуцес за њих, а све је то плацено спрегом са хрватским увозницким лобијем) 3. највеци непријатељ Дејтонском споразуму, миру и стабилности си ти Милораде 4. Турска је за вријеме поплава помогла висе Србима него Босњацима, а за то ни ријец хвала од тебе Милораде, а ста друго и оцекивати од таквог нецовјека 5. највазније за крај,ПОЗДРАВ свим постеним и вриједним домацинима Србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЧЕКИВАНО

13.07.2014 09:40

Додо додје ти дотле да г. Вучићу можеш само писати....... и сјетих се пјесме......дошо сам до Раче не смијем (не могу) ти доћи.......................

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

13.07.2014 09:43

КО СЕ ВИСЕ ПАЛИ НА ОВЕ ФОРЕ И ФАЗОНЕ, ДИМНЕ БОМБЕ КОЈЕ ОВАЈ ШОЈИЋ ПУШТА СВАКИ ДАН... ЦУЈ ПИСЕ ЧОВЈЕК НЕКО ПИСМО... СЈЕО ОН ЉЕТНИ ДАН ДО ПОДНЕ И ПИСЕ... И ТО СЈЕТИО СЕ БАШ ВУЧИЋА, ПИШЕ ПИСМО ПРОТИВ ОНОГ ТУРЧИНА... Е МИЛЕ, МИЛЕ... МНОГО ПРОВИДНО, СМИСЛИ НЕСТО БОЉЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

13.07.2014 09:45

Какав је то политицар и званицник који коемнтарисе непровјерене информације које се појаве на интеренету. Ово је само доказ колико је озбиљан политицар. Па само су се упалили Додик, Радмановиц и Павиц на ове измосљотине. Политицари који су озбиљни у овој професији, мудро цуте док не провјере тацност информација. А не да највиси званицници ентитета овако се заглавајују земљи која је прва притекла у помоц поплављеном народу са храном, а затим испумпавањем воде, па онда намјестајем. Еј мој Баја, како ниско падас из дана у дан!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

13.07.2014 09:47

Тако ти је кад будале додју на нека битна мјеста,и дају глупе изјаве.Ердоган је политицар каквих смо ми имали 90-их колико хоцес.Да неку изјаву, а ове насе будале једва доцекале.Боље прицату о Палестини или Турскј него о томе сто немамо хљеба да једемо...бо те Ердоган и његове будалестине.Он це бранити некога?Нити ко кога дира нити он треба кога да брани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

13.07.2014 09:51

ЕРДОГАН, ЈЕ ДОДИКОВ ЦОВЕК, ЈЕР ОН ПОМАЗЕ ДОДИКУ СА СВИМ ЛУПЕТАЊЕМ ДА ДОДЕ ДО ГЛАСОВА.А ВУЦИЦ ЈЕ ПАМЕТАН ЦОВЕК, ОН ЗНА СТА ЈЕ ДОДИК ПРИЦАО ЗА ЊЕГА И НИКОЛИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја Рале

13.07.2014 09:52

То ста Милокрад писе то је ниста... Ја мислим да це Вуциц бити најсретнији цовјек у октобру а засто најсретнији јер це Додик изгубити на изборима па га неце имат ко висе гњавит са оваквим небулозама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

13.07.2014 09:56

Бозе ме сацувај овај це РАТ направити до избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

мик дзегер

13.07.2014 10:04

Нека ти помогне халф и јаран Цовиц из ХДЗа'много си њима уцинио и њиховим интересима уступао цуце се једног дана а онда моземо прицат о томе ко је србинни патриота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

13.07.2014 10:10

Проблем је у томе сто је то бас измисљено да је Турски премијер изајвио и то неко измисља у корист себи. Ни једне турске новине нит медије иста знају о томе сам у БиХ се писе око тога јер Бозе Избори су пред вратима мора се.. ЗАЛОСНО ЦИМЕ СЕ СВЕ БАВИ ОВАЈ ЦОВЈЕК ДА БИ ПОБЈЕДИО БОЗЕ СВАСТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепа

13.07.2014 10:22

Лопове,Бајо,свацим се слузис пред изборе.Али то ти неце помоци.Не залазес се ти за Републику Српску,ти ,дезертер,ста знас о томе,осим лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армагедон

13.07.2014 10:23

Прије 100 година Гаврило је убио Фердинанда са идејом да будемо слободни,у то вријеме многи наси људи су радили као поданици за Аустро Угарску власт,ти многи људи ухапсисе гаврила и припаднике младе босне да се додворе окупаторском режиму..сто година послије ниста се није промјенило,моцне силе насле су поданике попут Додика и Вуцица који за мале привилегије тлаче свој народ,униставају нам будучност,погледајте какав је закон о раду усвојила влада Србије,још гори закон биче усвојен у Републици Српској иза избора,Гаврило је узалуд дао зивот за идеју слободе поново смо робови,радимо у ропству да вратимо кредите ммф-у у којем највеци удио капитала имају они на које је гаврило пуцао,а Додик и Вучић се дописују,ста це они,то су мали ситни поданици и слуге који се одрекосе рода и порода и части за ситне привилегије.Народе пропао си,нема медју нама висе Гаврила,Бечка господа задовољно сједи на двору и рачуна нам камате на кредит који су нам дали,не плаше се избљедиле Гаврилове сјене сада су ту Додик и Вучић,поробише нас без отпора овај пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@бн1

13.07.2014 10:39

Да те обавијестим - РС је приватна прћија извјесног Милорада Д. и још неколико појединаца, одавно независна од народа који у њој живе, са сређеном и стабилном политичком и економском ситуацијом која одговара једино наведеном клану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

13.07.2014 10:41

Знате ли засто Српски аутобус има метар дузине а 20 м сирине ?? зато сто би хтјели сви бити крај софера :)) цитам коментаре и примјецујем да ни један једини не даје ни један одговор за ста цемо радит и јести сутра ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

13.07.2014 10:47

Па зар нема ниједан доктор у Републици Српској, да стрпа Милокрада у болницу- доживотно лечење од шизофреније, параноје, криминала, лоповлука, а нарочито, да му залепи лабрњу јер серееееееееееееееееее.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт вс опозиција

13.07.2014 10:52

Не бих да оптузујем ни једну партију, нити волим Додика да се разумије, али имам осјецај да га је неко од политицких противника навукао на танак лед, знајуци да Додик нема ниста у глави и да це реаговат кретенски. Турска је прва послала помоц поплављеним домацинствима, а ова будалетина умјесто да се захвали насједа на интернетске наслове. Казем опет имам осјецај да га је неко провозао. Ко год је то урадио зна свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре xxл

13.07.2014 10:53

Па ти си несто пуно паметан,кажеш неби Ердоган себи дозволио тако несто,а кад је био на Косову пред свима је рекао од прилике сто је и сад рекао,као друго од почетка рата Турска је на страни муслимана,Косово је признала међју првима,а ови сто пишу како је Ердоган паметан њега прво не подрзавају његови Турци,него је као и Додик поцео да цацка около небили привукао пазњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОГ

13.07.2014 10:56

Мозес ти писати колико хоцес, Вуциц цека само октобра, да Босиц доде на власт, па да ти показе пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тесањ

13.07.2014 11:39

Средит цемо вас само расписи референдум. Сад смо спремни и добро наорузани. Стисни Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

старац

13.07.2014 11:56

Како си посејао тако цес позњетито стара изрека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

13.07.2014 11:58

Имам утисак да све сами домаци Турци коментарису на насим вијестима. А ако су ипак у питању Срби могу само реци нека их је срамота. Додика не воли нико, али ми је ипак несто мало дрази од Ердогана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко

13.07.2014 12:13

Тузно и смесно.!!!! За мене ипак смесно.Ста ли овај лик сада хоце од Вуцица веома је нејасно. Уопсте не видим како то Турска брутално било кога напада, а то сто је изјавио Ердоган висе схватам као подилазење Босњацима. Па и он мозе изјавити ону познату флоскулу нас и Руса, и ста онда. Не оцекује ваљда нико да це због тога заседати СБ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

13.07.2014 12:44

Таква изјава Ердогана не постоји, дакле измисљена је, потврдио је турски амбасадор у БиХ. А ко ју је измислио? Наравно Додикова пропагандна машинерија а све у циљу дизања националних тензија пред октобарске изборе. Ништа економија, ништа радна мјеста, веће плате и пензије Додик поново на национализму жели добити изборе, а на чему ће другом кад је економија уништена, све распродано и попљачкано а народ сиротиња. Измишљена изјава Ердогана на коју је Миле тобозе осуо паљбу и он ће као да брани и одбрани Србе хахаха. Он који је Србе ојадио и опљачкао тако да ентитет Републике Српске има највисе сиротиње и највише тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владика

13.07.2014 12:51

Што се избори приближавају Баја све више обољева од непознате болести и даје глупасте изјаве, отрцане већ у виђеном фазону поновљене свакодневно. Опрости му боже не зна шта прича. Грађане занима стандард, живот достојан човека, а не већ виђена реторика пред изборе да би остао на власти. Знам да је тешко отићи са власти, а још теже ако се упетља Тужиластво после избора. Тешко али истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

13.07.2014 13:53

И ОНАЈ ПОДГРИЈАНИ ЛЕШ ПАВИЋ ДИГО ГЛАС КО ФОЛ ОН НАС БРАНИ ,СТАРИ СМРДЉИВИ ЛОПОВ,СВЕ ЈЕ ЊЕГОВО У ПРИЈЕДОРУ А ШТО НИЈЕ ЊЕГОВО ,ОНДА ЈЕ ЈЕ ОД ХАМУЗА ЊЕГОВОГ СИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС БЛ

13.07.2014 14:52

Ста је сад Милораде препао си се Турака па фино то ти написа Република Српска је ентитет у БиХ, не смијес да зјевнес о самосталности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зденко Бајо

13.07.2014 15:08

ТУРСКА ЈЕ ДЕМАНТОВАЛА ТЕ ВИЈЕСТИ. АКО БУДЕ СРЕЋЕ, ТРЕСНУЋЕ ДОДИКУ У ЛИЦЕ ДОКАЗЕ ЊЕГОВОГ КРИМИНАЛА СА МИШКОВИЋЕМ И ЂУРИЋЕМ ПА ГА НАТЈЕРАТ ДА СЕ ПОВУЧЕ ИЗ ПОЛИТИКЕ А ОНДА ЛАГАНО ПАКОВАЊЕ ЗА ТУЊИЦЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОС

13.07.2014 17:26

Г.Вуцицу не насједај на лоповске подвале. Ти си имао у вријеме твоје кампање велику подрску не само из Републике Српске него из цијеле БиХ. ДОК ЈЕ ТАЈ ПРЕВАРАНТ КОД ТЕБЕ ИСПИТАЈ И ПРОВЈЕРИ ЈЕ ЛИ ТА ИЗЈАВА ТАЦНА ИЛИ ЈЕ ЊЕГОВА ИЗМИСЉОТИНА. НЕ ДОЗВОЛИ ДА ТЕ ЈЕДАН КРИМИНАЛАЦ И ЛОПОВ ВУЦЕ ЗА НОС ЈЕР ЦЕС ИЗГУБИТИ ПОВЈЕРЕЊЕ У ЦИЈЕЛОМ РЕГИОНУ. ВИДИ СЛИКУ ДЈУРИЦ, МИСКОВИЦ, ДОДИК. ОПЕТ ПОНАВЉАМ АКО НЕ БУДЕ ИСТИНА ХАПСИ ЛОПОВА.О Д М А Х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаqјковачком пругом

13.07.2014 20:00

чуј пише

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

13.07.2014 20:32

Боље ти је миле иди циганки нека ти у сољу погледа Дали види икакав затвор послије октобра .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саме

13.07.2014 21:27

"Ало ујак Александар, Како си ми, како је у Србији? Ево овде у српској крадем даље паре. Ускоро ћу да посјетим тебе па да видимо имал' мјеста за мене преко дрине. Љуби те 3 пута твој, Миле Мики"

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

13.07.2014 22:19

Србија и Хрватска нису никакви гаранти Дејтона вец су биле тамо као уцесници у сукобу и зато их нема у ПИК-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

слафјанаа

14.07.2014 07:38

Немој да прицате молим вас ви из СНСД-а наравно да Турска стоји иза муслимана па неце ваљда иза Додика мајке ти.Па ви сте ти који у Сарајеву воде странацку политику а не градјанску и националну.Питајте своје кадрове Спирица и Радмановица засто су цутали и сакрили извјестај о криминалу корупцуји и сверцу који су добили на своје адресе а упутио им је Србин полицајац и упознао их о том. Тај свцерц и криминал је био подрска финасирана странци ХДЗ... ЗАСТО НИКО ОД ЊИХ НИЈЕ ЗАТРАЗИО ИЗВЈЕСТАЈ О ТОМ КРИМИНАЛУ И СВЕРЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип В.СЕРБИЈА

14.07.2014 15:06

Питам се даме и господо: Додика сви знамо какав је борац за фотељу посто се заљулала пред октобарску револуцију јер је са Петрицем и Есдауном исто хапсио и пунио затворе да би досао на власт па сада млати празну сламу као и Ердоган. Ја МИСЛИМ ДА ЈЕ ГОСПОДИН ДОДИК ИЛИ БАЈА НАЈВЕЦА ПРЕТЊА РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ДО ОКТОБРА. РУСИМО ГА ДРАГА БРАЦО И СЕСТРЕ У ПОБЕДЕ ПРОТИВ СВИХ ВИДЉИВИХ И НЕВИДЉИВИХ НЕПРИЈАТЕЉА ИЗВАНА И ИЗНУТРА ТО ЈЕСТ ОД ДОМАЦИХ ИЗДАЈНИКА. ЗИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА, ЗИВЕЛИ СРПСКИ ХЕРОЈИ ВОЈВОДА РАТКО и РАДОВАН. СВЕ ВАС ЛЕПО И СРДАЦНО ПОЗДРАВЉА ВАС ГАВРИЛО ПРИНЦИП ССС СДС В: СЕРБИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

14.07.2014 19:26

Тај Ердоган не воли ни на ТВ да види серију о Суљи а замисли како му је кад види нас Србе.Они онако кепецасти,разроки,трбасти,целави и кривих ногу а кад виде нас Србе све питају ил' је вила ил' је с њим била. Јесмо ми Срби згодни Бозе драги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нас цовек

15.07.2014 17:50

Боље би Доди било да исприца гдје је нестало 5 милијарди марака колико смо дузни, ко је прави власник Рафинерије у Босанском броду и низа других "у магли приватизованих" фирми? Вријеме је полако паковати ствари, припремити се за одлазак, па сто не би онда јос једном усталасао сиротињу, да га брани од Турака и "Потурица". Ако смо бас до краја луди, нека нас је... у мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јое естрада

15.07.2014 20:36

Хеј момци ако тако наставите можете још мало па онда до хрватске тамо вам је дозвољено отворено да се п р ц а т е у мозак можете се и вјенчати!

ОДГОВОРИТЕ