Dodik piše Vučiću

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je izrazio očekivanje da će on, kao premijer, i Srbija, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, preduzeti sve neophodne mjere zaštitite sporazuma i Srpske sa svim pravima koja crpi iz tog međunarodnog akta, ali i srpskog naroda, koji je od turskog premijera Redžepa Erdogana označen neprijateljskim - i to u svojoj zemlji.

Republika Srpska 13.07.2014 | 14:31
Dodik piše Vučiću

Dodik je u pismu Vučiću ocijenio da je neophodno da se, kao najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, u najskorije vrijeme sastanu i utvrde adekvatne odgovore za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

"Uvjereni smo da ste upoznati o najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših funkcionera Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je Srpska jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda. Posljednje prijetnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska godinama proizvodi u BiH", podsjetio je Dodik.

On je ocijenio da je posljednji incident posebno opasan i zabrinjavajući, jer je ovoga puta turski premijer sa sanjarenja o obnovi otomanske imperije prešao na otvorene prijetnje vojnom intervencijom u teritorijalnim vodama BiH, mimo saglasnosti zajedničkih institucija u kojima glas ima i Republika Srpska.

"Izražavamo opravdanu bojazan da će ova eskalacija prijetnji, koja dolazi od najviših turskih funkcionera, proći bez reakcije ostalih evropskih država, koje su i do sada pokazivale nerazumljivu toleranciju prema napadima na mir i stabilnost u BiH koji su stizali iz Turske", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Turska članica Savjeta za provođenje mira /PIK/ i da se godinama i u okviru tog tijela ponaša kao advokat samo jednog naroda u BiH, te otvoreno zastupa bošnjačke interese.

"Iako su i Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, nisu članice PIK-a, pa je i na taj način ostavljen manevarski prostor državama koje žele da razgrade sporazum, radi čije primjene su se i samoosnovali", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da Turska već duže vrijeme ne pomaže primjeni sporazuma na kojem počiva BiH i potpuno se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja BiH.

"Smatramo da je takvo ponaše apsolutno neprihvatljivo, da ugrožava mukom stvaran mir i destabilizuje ne samo BiH, nego prijeti da ugrozi mir i stabilnost cijelog regiona", naglasio je Dodik.

Navodeći da izuzetno cijeni nepristrasnu i miroljubivu politiku koju Srbija vodi prema susjedima, pa i prema BiH, Dodik je istakao da je obaveza predstavnika Republike Srpske da Vučića, kao premijera Srbije, upozore da neke države imaju upravo suprotnu politiku onoj koju vodi Vlada i država Srbija.

"Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu, ali i da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Republiku Srpsku i srpski narod u BiH", napomenuo je Dodik.

Izvor: SRNA

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

xxl

13.07.2014 09:24

Fore i fazoni pred izbore, da se ugrabi još koji glas?! Navodna izjava Erdogana je neprovjerena i netačna,falsifikat,ali nekome jako potrebna u predizborne svrhe?! Navodna izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da se "kune velikim Allahom" da bi, kada bi bilo ko i na bilo kakav način "dirnuo u Bošnjake", "imao protiv sebe sto miliona Turaka!", koja je proteklih dana izazvala žestoke reakcije u regionu, uključujući i neke visokopozicionirane političare u Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći je izmišljena! Tragajući za izvorom sporne informacije došli smo do malo poznatog portala Balkandžije.net koje tu vijest plasirao vjerovatno prvi. Vijest su, naime, objavili 10. jula u 9.28 minuta. Minut kasnije vijest je "zakačena" na Facebook profil ovog portala i ubrzo je "zapalila" socijalne mreže. Portal ne navodi gdje je Erdogan spomenutu izjavu dao (iako će neki mediji kasnije prenijeti da je to bilo na predizbornom skupu), te da li je riječ o citatu iz određenog intervjua ili govoru na političkom skupu. Jedino što je navedeno kao izvor jeste "Facebook prof. Bosna Lr.turk"!?. Proteklih dana novinari Klix.ba su pokušali doći do izvora informacije i o tome šta je Erdogan tačno rekao. No, turske kolege ne znaju ništa o takvoj izjavi koja bi, da ju je Erdogan zaista dao, sigurno izazvala pažnju i u Turskoj. Angažirali smo i dodatno pojedine turske kolege. I oni su proteklih dana tragali za spomenutom izjavom premijera Erdogana. Ali nje naprosto nema! Nema je ni u servisima ugledne turske državne novinske agencije Anadolija, koja prati sve nastupe državnih zvaničnika, a posebno premijera Erdogana. Iz više izvora u Turskoj nam je potvrđeno da takva izjava premijera Erdogana, koja je zapalila region, naprosto ne postoji! Osim toga, pojedinim analitičarima i poznavateljima prilika u Turskoj je, takođe, upao u oči način na koji Erdogan u svojoj izjavi tretira Osmansko carstvo kao nekog ko je izdao i ostavio na cjedilu Bošnjake 1878. godine na Berlinskom kongresu, te konstatiraju kako bi Erdogan sebi teško dozvolio takav javni nastup.

ODGOVORITE
Name

s.Majkić

13.07.2014 09:25

Ne treba se nadati u Vučića. Vučić bi zarad pohvala sa zapada i majku prodao!

ODGOVORITE
Name

SEMBERAC

13.07.2014 09:25

Bolje ti vidi sa njim kako kozu da spases neko da pricas o stavovima Turske.Eto ti oktobra na pragu,vidi ti sa Vucicem sta ce biti sa tebe posle izbora.

ODGOVORITE
Name

Radovan

13.07.2014 09:28

To junačino tako je vođo ne daj državu za koju si krvario. Baja samo reci letecemo kao meci!

ODGOVORITE
Name

Lepi

13.07.2014 09:32

Covjek koji je izoliran od MZ politicka zbivanja ocigledno moze da prati samo preko facebuka. U nadi da je pronasao "status" sa kojeg moze ubirati poene kod istraumiranih biraca uhvatio se kao pijan plota ove smijesne izjave. Ova izjava je izmisljena i ne kaze nista o Erdoganu, ali mnogo toga o panicnom dodiku

ODGOVORITE
Name

bn1

13.07.2014 09:34

xxl-erdoganovac..Sve ti znas...NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA..

ODGOVORITE
Name

U susret oktobru

13.07.2014 09:35

Dodik opet lupa. Ne postoje GARANTI DEJTONA, postoje samo potpisnici, a to su SRBIJA (SR JUGOSLAVIJA), HRVATSKA i BIH zemlje koje su na ovaj ili onaj nacin bile ukljucene u rat. A svjedoci tog sporazuma su Amerika, Francuska, Njemacka itd.

ODGOVORITE
Name

Mila

13.07.2014 09:37

Vučiću, ne odgovaraj ovom našem kriminalcu, sve je to predizborna kampanja. Vjerovatno misli da Baju podrziš u kampanji za predsjednika RS. Milokrade, ne nadaj se više u Srbiju, nema ti podrške, još oni pamte tvoje riječi u Beogradu kad si im rekao da su kopiladi, a podrzavao Borisa Tadića. Propao si Milorade načisto.

ODGOVORITE
Name

Stoke City

13.07.2014 09:39

1. ta navodna izjava je izmisljena tj. to je klasican spin, da bi ti Milorade sad pjenio o ugrozenosti Srba i RS-a 2. ti si Milorade najveca prijetnja i Bosnjacima i Srbima sa svojom nevjerovatnom pljackom (Hrvatima nisi, jer te HDZ mudro upregao da vuces za njih, a sve je to placeno spregom sa hrvatskim uvoznickim lobijem) 3. najveci neprijatelj Dejtonskom sporazumu, miru i stabilnosti si ti Milorade 4. Turska je za vrijeme poplava pomogla vise Srbima nego Bosnjacima, a za to ni rijec hvala od tebe Milorade, a sta drugo i ocekivati od takvog necovjeka 5. najvaznije za kraj,POZDRAV svim postenim i vrijednim domacinima Srbima

ODGOVORITE
Name

OČEKIVANO

13.07.2014 09:40

Dodo dodje ti dotle da g. Vučiću možeš samo pisati....... i sjetih se pjesme......došo sam do Rače ne smijem (ne mogu) ti doći.......................

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

13.07.2014 09:43

KO SE VISE PALI NA OVE FORE I FAZONE, DIMNE BOMBE KOJE OVAJ ŠOJIĆ PUŠTA SVAKI DAN... CUJ PISE ČOVJEK NEKO PISMO... SJEO ON LJETNI DAN DO PODNE I PISE... I TO SJETIO SE BAŠ VUČIĆA, PIŠE PISMO PROTIV ONOG TURČINA... E MILE, MILE... MNOGO PROVIDNO, SMISLI NESTO BOLJE...

ODGOVORITE
Name

Goran

13.07.2014 09:45

Kakav je to politicar i zvanicnik koji koemntarise neprovjerene informacije koje se pojave na interenetu. Ovo je samo dokaz koliko je ozbiljan politicar. Pa samo su se upalili Dodik, Radmanovic i Pavic na ove izmosljotine. Politicari koji su ozbiljni u ovoj profesiji, mudro cute dok ne provjere tacnost informacija. A ne da najvisi zvanicnici entiteta ovako se zaglavajuju zemlji koja je prva pritekla u pomoc poplavljenom narodu sa hranom, a zatim ispumpavanjem vode, pa onda namjestajem. Ej moj Baja, kako nisko padas iz dana u dan!!!

ODGOVORITE
Name

mi sami

13.07.2014 09:47

Tako ti je kad budale dodju na neka bitna mjesta,i daju glupe izjave.Erdogan je politicar kakvih smo mi imali 90-ih koliko hoces.Da neku izjavu, a ove nase budale jedva docekale.Bolje pricatu o Palestini ili Turskj nego o tome sto nemamo hljeba da jedemo...bo te Erdogan i njegove budalestine.On ce braniti nekoga?Niti ko koga dira niti on treba koga da brani.

ODGOVORITE
Name

joja

13.07.2014 09:51

ERDOGAN, JE DODIKOV COVEK, JER ON POMAZE DODIKU SA SVIM LUPETANJEM DA DODE DO GLASOVA.A VUCIC JE PAMETAN COVEK, ON ZNA STA JE DODIK PRICAO ZA NJEGA I NIKOLICA.

ODGOVORITE
Name

ja Rale

13.07.2014 09:52

To sta Milokrad pise to je nista... Ja mislim da ce Vucic biti najsretniji covjek u oktobru a zasto najsretniji jer ce Dodik izgubiti na izborima pa ga nece imat ko vise gnjavit sa ovakvim nebulozama...

ODGOVORITE
Name

axxe

13.07.2014 09:56

Boze me sacuvaj ovaj ce RAT napraviti do izbora

ODGOVORITE
Name

mik dzeger

13.07.2014 10:04

Neka ti pomogne half i jaran Covic iz HDZa'mnogo si njima ucinio i njihovim interesima ustupao cuce se jednog dana a onda mozemo pricat o tome ko je srbinni patriota.

ODGOVORITE
Name

xxxx

13.07.2014 10:10

Problem je u tome sto je to bas izmisljeno da je Turski premijer izajvio i to neko izmislja u korist sebi. Ni jedne turske novine nit medije ista znaju o tome sam u BiH se pise oko toga jer Boze Izbori su pred vratima mora se.. ZALOSNO CIME SE SVE BAVI OVAJ COVJEK DA BI POBJEDIO BOZE SVASTA

ODGOVORITE
Name

pepa

13.07.2014 10:22

Lopove,Bajo,svacim se sluzis pred izbore.Ali to ti nece pomoci.Ne zalazes se ti za Republiku Srpsku,ti ,dezerter,sta znas o tome,osim lopovluka.

ODGOVORITE
Name

Armagedon

13.07.2014 10:23

Prije 100 godina Gavrilo je ubio Ferdinanda sa idejom da budemo slobodni,u to vrijeme mnogi nasi ljudi su radili kao podanici za Austro Ugarsku vlast,ti mnogi ljudi uhapsise gavrila i pripadnike mlade bosne da se dodvore okupatorskom režimu..sto godina poslije nista se nije promjenilo,mocne sile nasle su podanike poput Dodika i Vucica koji za male privilegije tlače svoj narod,unistavaju nam budučnost,pogledajte kakav je zakon o radu usvojila vlada Srbije,još gori zakon biče usvojen u Republici Srpskoj iza izbora,Gavrilo je uzalud dao zivot za ideju slobode ponovo smo robovi,radimo u ropstvu da vratimo kredite mmf-u u kojem najveci udio kapitala imaju oni na koje je gavrilo pucao,a Dodik i Vučić se dopisuju,sta ce oni,to su mali sitni podanici i sluge koji se odrekose roda i poroda i časti za sitne privilegije.Narode propao si,nema medju nama vise Gavrila,Bečka gospoda zadovoljno sjedi na dvoru i računa nam kamate na kredit koji su nam dali,ne plaše se izbljedile Gavrilove sjene sada su tu Dodik i Vučić,porobiše nas bez otpora ovaj put.

ODGOVORITE
Name

@bn1

13.07.2014 10:39

Da te obavijestim - RS je privatna prćija izvjesnog Milorada D. i još nekoliko pojedinaca, odavno nezavisna od naroda koji u njoj žive, sa sređenom i stabilnom političkom i ekonomskom situacijom koja odgovara jedino navedenom klanu.

ODGOVORITE
Name

Francuz

13.07.2014 10:41

Znate li zasto Srpski autobus ima metar duzine a 20 m sirine ?? zato sto bi htjeli svi biti kraj sofera :)) citam komentare i primjecujem da ni jedan jedini ne daje ni jedan odgovor za sta cemo radit i jesti sutra ...

ODGOVORITE
Name

VidovitaVanga

13.07.2014 10:47

Pa zar nema nijedan doktor u Republici Srpskoj, da strpa Milokrada u bolnicu- doživotno lečenje od šizofrenije, paranoje, kriminala, lopovluka, a naročito, da mu zalepi labrnju jer sereeeeeeeeeeeeeeeeee.....

ODGOVORITE
Name

Vlast vs opozicija

13.07.2014 10:52

Ne bih da optuzujem ni jednu partiju, niti volim Dodika da se razumije, ali imam osjecaj da ga je neko od politickih protivnika navukao na tanak led, znajuci da Dodik nema nista u glavi i da ce reagovat kretenski. Turska je prva poslala pomoc poplavljenim domacinstvima, a ova budaletina umjesto da se zahvali nasjeda na internetske naslove. Kazem opet imam osjecaj da ga je neko provozao. Ko god je to uradio zna svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Re xxl

13.07.2014 10:53

Pa ti si nesto puno pametan,kažeš nebi Erdogan sebi dozvolio tako nesto,a kad je bio na Kosovu pred svima je rekao od prilike sto je i sad rekao,kao drugo od početka rata Turska je na strani muslimana,Kosovo je priznala međju prvima,a ovi sto pišu kako je Erdogan pametan njega prvo ne podrzavaju njegovi Turci,nego je kao i Dodik poceo da cacka okolo nebili privukao paznju

ODGOVORITE
Name

GOG

13.07.2014 10:56

Mozes ti pisati koliko hoces, Vucic ceka samo oktobra, da Bosic dode na vlast, pa da ti pokaze put.

ODGOVORITE
Name

tesanj

13.07.2014 11:39

Sredit cemo vas samo raspisi referendum. Sad smo spremni i dobro naoruzani. Stisni Mile.

ODGOVORITE
Name

starac

13.07.2014 11:56

Kako si posejao tako ces poznjetito stara izreka!

ODGOVORITE
Name

bijeljina

13.07.2014 11:58

Imam utisak da sve sami domaci Turci komentarisu na nasim vijestima. A ako su ipak u pitanju Srbi mogu samo reci neka ih je sramota. Dodika ne voli niko, ali mi je ipak nesto malo drazi od Erdogana.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko

13.07.2014 12:13

Tuzno i smesno.!!!! Za mene ipak smesno.Sta li ovaj lik sada hoce od Vucica veoma je nejasno. Uopste ne vidim kako to Turska brutalno bilo koga napada, a to sto je izjavio Erdogan vise shvatam kao podilazenje Bosnjacima. Pa i on moze izjaviti onu poznatu floskulu nas i Rusa, i sta onda. Ne ocekuje valjda niko da ce zbog toga zasedati SB.

ODGOVORITE
Name

Zmaj

13.07.2014 12:44

Takva izjava Erdogana ne postoji, dakle izmisljena je, potvrdio je turski ambasador u BiH. A ko ju je izmislio? Naravno Dodikova propagandna mašinerija a sve u cilju dizanja nacionalnih tenzija pred oktobarske izbore. Ništa ekonomija, ništa radna mjesta, veće plate i penzije Dodik ponovo na nacionalizmu želi dobiti izbore, a na čemu će drugom kad je ekonomija uništena, sve rasprodano i popljačkano a narod sirotinja. Izmišljena izjava Erdogana na koju je Mile toboze osuo paljbu i on će kao da brani i odbrani Srbe hahaha. On koji je Srbe ojadio i opljačkao tako da entitet Republike Srpske ima najvise sirotinje i najviše tajkuna.

ODGOVORITE
Name

Vladika

13.07.2014 12:51

Što se izbori približavaju Baja sve više oboljeva od nepoznate bolesti i daje glupaste izjave, otrcane već u viđenom fazonu ponovljene svakodnevno. Oprosti mu bože ne zna šta priča. Građane zanima standard, život dostojan čoveka, a ne već viđena retorika pred izbore da bi ostao na vlasti. Znam da je teško otići sa vlasti, a još teže ako se upetlja Tužilastvo posle izbora. Teško ali istinito.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

13.07.2014 13:53

I ONAJ PODGRIJANI LEŠ PAVIĆ DIGO GLAS KO FOL ON NAS BRANI ,STARI SMRDLJIVI LOPOV,SVE JE NJEGOVO U PRIJEDORU A ŠTO NIJE NJEGOVO ,ONDA JE JE OD HAMUZA NJEGOVOG SINA

ODGOVORITE
Name

RS BL

13.07.2014 14:52

Sta je sad Milorade prepao si se Turaka pa fino to ti napisa Republika Srpska je entitet u BiH, ne smijes da zjevnes o samostalnosti.

ODGOVORITE
Name

Zdenko Bajo

13.07.2014 15:08

TURSKA JE DEMANTOVALA TE VIJESTI. AKO BUDE SREĆE, TRESNUĆE DODIKU U LICE DOKAZE NJEGOVOG KRIMINALA SA MIŠKOVIĆEM I ĐURIĆEM PA GA NATJERAT DA SE POVUČE IZ POLITIKE A ONDA LAGANO PAKOVANJE ZA TUNJICE...

ODGOVORITE
Name

BOS

13.07.2014 17:26

G.Vucicu ne nasjedaj na lopovske podvale. Ti si imao u vrijeme tvoje kampanje veliku podrsku ne samo iz Republike Srpske nego iz cijele BiH. DOK JE TAJ PREVARANT KOD TEBE ISPITAJ I PROVJERI JE LI TA IZJAVA TACNA ILI JE NJEGOVA IZMISLJOTINA. NE DOZVOLI DA TE JEDAN KRIMINALAC I LOPOV VUCE ZA NOS JER CES IZGUBITI POVJERENJE U CIJELOM REGIONU. VIDI SLIKU DJURIC, MISKOVIC, DODIK. OPET PONAVLJAM AKO NE BUDE ISTINA HAPSI LOPOVA.O D M A H.

ODGOVORITE
Name

laqjkovačkom prugom

13.07.2014 20:00

čuj piše

ODGOVORITE
Name

Mimo

13.07.2014 20:32

Bolje ti je mile idi ciganki neka ti u solju pogleda Dali vidi ikakav zatvor poslije oktobra .

ODGOVORITE
Name

Same

13.07.2014 21:27

"Alo ujak Aleksandar, Kako si mi, kako je u Srbiji? Evo ovde u srpskoj kradem dalje pare. Uskoro ću da posjetim tebe pa da vidimo imal' mjesta za mene preko drine. Ljubi te 3 puta tvoj, Mile Miki"

ODGOVORITE
Name

blbl

13.07.2014 22:19

Srbija i Hrvatska nisu nikakvi garanti Dejtona vec su bile tamo kao ucesnici u sukobu i zato ih nema u PIK-u

ODGOVORITE
Name

slafjanaa

14.07.2014 07:38

Nemoj da pricate molim vas vi iz SNSD-a naravno da Turska stoji iza muslimana pa nece valjda iza Dodika majke ti.Pa vi ste ti koji u Sarajevu vode stranacku politiku a ne gradjansku i nacionalnu.Pitajte svoje kadrove Spirica i Radmanovica zasto su cutali i sakrili izvjestaj o kriminalu korupcuji i svercu koji su dobili na svoje adrese a uputio im je Srbin policajac i upoznao ih o tom. Taj svcerc i kriminal je bio podrska finasirana stranci HDZ... ZASTO NIKO OD NJIH NIJE ZATRAZIO IZVJESTAJ O TOM KRIMINALU I SVERCU.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip V.SERBIJA

14.07.2014 15:06

Pitam se dame i gospodo: Dodika svi znamo kakav je borac za fotelju posto se zaljulala pred oktobarsku revoluciju jer je sa Petricem i Esdaunom isto hapsio i punio zatvore da bi dosao na vlast pa sada mlati praznu slamu kao i Erdogan. Ja MISLIM DA JE GOSPODIN DODIK ILI BAJA NAJVECA PRETNJA REPUBLICI SRPSKOJ DO OKTOBRA. RUSIMO GA DRAGA BRACO I SESTRE U POBEDE PROTIV SVIH VIDLJIVIH I NEVIDLJIVIH NEPRIJATELJA IZVANA I IZNUTRA TO JEST OD DOMACIH IZDAJNIKA. ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA, ZIVELI SRPSKI HEROJI VOJVODA RATKO i RADOVAN. SVE VAS LEPO I SRDACNO POZDRAVLJA VAS GAVRILO PRINCIP SSS SDS V: SERBIJA

ODGOVORITE
Name

hercegovac

14.07.2014 19:26

Taj Erdogan ne voli ni na TV da vidi seriju o Sulji a zamisli kako mu je kad vidi nas Srbe.Oni onako kepecasti,razroki,trbasti,celavi i krivih nogu a kad vide nas Srbe sve pitaju il' je vila il' je s njim bila. Jesmo mi Srbi zgodni Boze dragi.

ODGOVORITE
Name

nas covek

15.07.2014 17:50

Bolje bi Dodi bilo da isprica gdje je nestalo 5 milijardi maraka koliko smo duzni, ko je pravi vlasnik Rafinerije u Bosanskom brodu i niza drugih "u magli privatizovanih" firmi? Vrijeme je polako pakovati stvari, pripremiti se za odlazak, pa sto ne bi onda jos jednom ustalasao sirotinju, da ga brani od Turaka i "Poturica". Ako smo bas do kraja ludi, neka nas je... u mozak.

ODGOVORITE
Name

joe estrada

15.07.2014 20:36

Hej momci ako tako nastavite možete još malo pa onda do hrvatske tamo vam je dozvoljeno otvoreno da se p r c a t e u mozak možete se i vjenčati!

ODGOVORITE