Гастарбајтери доносе екстрапрофит зубарима

Већина стоматолога у БиХ ових дана има пуне руке посла због сезоне годишњих одмора, када већ традиционално наши грађани који живе и раде у иностранству, долазе у домовину и овдје посјећују зубаре, због цијена које су вишеструко ниже него у богатијим европским државама.

Босна и Херцеговина 12.07.2014 | 19:59
Гастарбајтери доносе екстрапрофит зубарима

Стоматолози истичу да су њихове услуге и до десет пута јефтиније него што их наплаћују њихове колеге у Европи те да повјерење у овдашње зубаре расте, што су само неки од разлога због којих им ових дана "цвјета" посао.

Истог су става и наши грађани који живе у иностранству, који наглашавају да сваки годишњи одмор користе како би посјетили зубаре у БиХ.

"Чим сам дошао у Бањалуку, назвао сам свог зубара како бих се наручио на замјену пломби. Међутим, он ми је рекао да ћу морати чекати десетак дана, ако не и више, пошто је код њега велика гужва. Изгледа да многи користе одмор како би овдје посјетили зубара и остварили уштеду", прича  нам један Бањалучанин, који живи у Швајцарској.

Младен Тица, власник мркоњићке Стоматолошке амбуланте "Др Тица", потврђује да је дошло до пораста посла са доласком сезоне годишњих одмора.

"Дефинитивно, осјети се разлика у послу. Ја сматрам да је најпресуднији разлог цијена, а они и вјерују у услуге наших доктора. Пошто овдје дођу на одмор, немају дилему и одлуче се да узму и наше услуге", истиче Тица.

По његовим ријечима, поправак зуба у Мркоњић Граду у просјеку кошта око 30 марака, а вађење је дупло јефтиније, односно кошта 15 марака.
"То је бар десет пута јефтиније него у богатијим европским државама", наглашава Тица.

Да је ових дана посла више него обично, потврдио нам је и др Нермин Љубунчић из зеничке Стоматолошке ординације "Д&Н", који, међутим, истиче да и бх. грађани који живе у иностранству све чешће више пута "одмјере", прије него што се одлуче за неку од ординација.

"Када дођу људи из дијаспоре, није то као прије. Они обиђу више ординација, да виде има ли каквог попуста", појашњава Љубунчић, који истиче да ових дана наши грађани из дијаспоре, између осталог, највише траже избјељивање зуба и навлаке.

То што су овдашњим зубарима пуне руке посла, не чуди, ако се зна колике су цијене у другим државама.

Према ранијим подацима, у Словенији вађење зуба кошта од 50 до 100 евра, а 35 до 70 се плаћа "обичан" поправак, који у неким случајевима кошта и до 140 евра.

У још богатијим европским земљама цјеновници су, према доступним подацима, драстично "маснији".

Наши грађани који раде у Италији испричали су нам да вађење зуба у тој земљи кошта минимално 50 евра, а најјефтинија поправка је 70 евра.

Извор: Глас Српске

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

гастарбеитер

12.07.2014 18:09

Поправке и вадјење зуба су бесплатни у европским земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

американац

12.07.2014 18:43

Није истина нису дзабе, ја зивим и радим у Њемацкој, овамо је само један дио бесплатан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

12.07.2014 18:48

Рутинска контрола код зубара у Сведској коста 110 еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

12.07.2014 19:15

Не знам гдје овај гастарбајтер зиви али у Стутгарту поправка коста од 70€ па нависе.Зависи колика је бломба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

12.07.2014 19:25

Ја зивим у Бијељини,али радим у Аустрији,али поврено посјецујем зубара на оба подруцја.Неки дан сам био код зубара у Аустрији и двије бломбе је наплатио 30€. али јос је наплатио и од осигурања колико то не знам.Ако одете зубару у Аустрији без осигурања онда је велика разлика у цијени код насих зубара и код њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре гастарбеитер

12.07.2014 20:26

Ти си изгледа само цуо за Европу и видио на ТВ.У Свајцарској је обицан преглед 100 франака,у Француској мало јефтиније и отприлике ту су негдје цијене у цитавој ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

медо

13.07.2014 06:30

За ове што коментаришу мораш бити кранкенверсицхерт то јест здравствено осигуран и онда платиш само екстра она која ти хоћеш.На примјер хоћеш пломбу рецимо порцуланску е она кошта екстра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маyа

13.07.2014 12:27

Поправка зуба код нас је мозда јефтинија, али материјал који се користи код нас за поправљане зуби је лосијег квалитета, тако да послије пар година опет морате код зубара.

ОДГОВОРИТЕ