На данашњи дан: Французи до прве титуле!

Фудбалска репрезентација Француске своју прву, а за сада и једину титулу првака света, освојила је управо на овај дан.

Фудбал 12.07.2014 | 17:43
На данашњи дан: Французи до прве титуле!

Тог 12. јула 1998. "триколори" су као домаћини Мондијала играли у финалу против моћног Бразила, али су предвођени Зиданом очитали лекцију славном ривалу и победили са 3:0.

Пут до титуле Французи су отпочели победама над Јужном Африком (3:0), Саудијском Арабијом (4:0) и Данском (1:0) а потом су редом пред изабраницима Емеа Жакеа падали Парагвај (1:0 после продужетака), Норвешка (1:0) и у полуфиналу Хрватска (2:1 после преокрета).

На ред је дошло финале против Бразила, који је већ доживео један пораз. Екипа Марија Загала је шампионат започела тријумфима против Шкотске (2:1) и Мароком (3:0) а онда су Норвежани славили са 2:1. Уследиле су победе над Чилеом (4:1), Данском (3:2), па чувених 1:1 са Холандијом која је елиминисана једанаестерцима.

У финалу одграноом баш на овај дан Роналдо, Ривалдо, Бебето, Дунга, Роберто Карлос, Тафарел и остатак Бразилаца нису имали решења за надахнуте "триколоре".

Французи су на стадиону у Сен Денију славили са 3:0, уз два гола које је главом постигао Зинедин Зидан и погодак Емануела Петија у 90. минуту за коначан резултат и једино шампионско славље француске репрезентације на Мондијалима.

Коментари / 0

Оставите коментар