Na današnji dan: Francuzi do prve titule!

Fudbalska reprezentacija Francuske svoju prvu, a za sada i jedinu titulu prvaka sveta, osvojila je upravo na ovaj dan.

Fudbal 12.07.2014 | 17:43
Na današnji dan: Francuzi do prve titule!

Tog 12. jula 1998. "trikolori" su kao domaćini Mondijala igrali u finalu protiv moćnog Brazila, ali su predvođeni Zidanom očitali lekciju slavnom rivalu i pobedili sa 3:0.

Put do titule Francuzi su otpočeli pobedama nad Južnom Afrikom (3:0), Saudijskom Arabijom (4:0) i Danskom (1:0) a potom su redom pred izabranicima Emea Žakea padali Paragvaj (1:0 posle produžetaka), Norveška (1:0) i u polufinalu Hrvatska (2:1 posle preokreta).

Na red je došlo finale protiv Brazila, koji je već doživeo jedan poraz. Ekipa Marija Zagala je šampionat započela trijumfima protiv Škotske (2:1) i Marokom (3:0) a onda su Norvežani slavili sa 2:1. Usledile su pobede nad Čileom (4:1), Danskom (3:2), pa čuvenih 1:1 sa Holandijom koja je eliminisana jedanaestercima.

U finalu odgranoom baš na ovaj dan Ronaldo, Rivaldo, Bebeto, Dunga, Roberto Karlos, Tafarel i ostatak Brazilaca nisu imali rešenja za nadahnute "trikolore".

Francuzi su na stadionu u Sen Deniju slavili sa 3:0, uz dva gola koje je glavom postigao Zinedin Zidan i pogodak Emanuela Petija u 90. minutu za konačan rezultat i jedino šampionsko slavlje francuske reprezentacije na Mondijalima.

Komentari / 0

Ostavite komentar