Упутство за уплашене: Авион није баук

Није лако ослободити се страха од летења авионом, али прочитајте савете стјуардесе и уживаћете у следећем лету… Вежите се, полећемо!

Путовања 12.07.2014 | 14:35
Упутство за уплашене: Авион није баук

"Летење носи пуно узбуђења, одушевљења. Моја препорука је да се путници радују том лепом доживљају. Потребно је само да следе упутства, која се при куповини карте добијају на увид, и то је вид пристајања на правила, која су универзална за све авиокомпаније света", рекла нам је Оља Пешић Бајагић, по струци психолог, али је цео радни век провела у авиону, радећи као стјуардеса.

Како се припремити за лет упркос страху?

"Пођите од статистике - у авиосаобраћају има најмање незгода, свега око шест одсто. Затим, покушајте рационално да размишљате, да логички утврдите разлог страха. Чести се путници плаше због само једног лошег искуства, односно мало турбулентнијег лета који су некада доживели. Некима помаже и да сазнају што више података о авиоу самом, његовим перформансама, карактеристикама, о томе како то превозно средство лети.

Неки се плаше само приликом полетања или слетања, шта им поручујете да раде у тим ситуацијама?

"Чињеница је да су ово најопасније деонице лета. Међутим, путници који нису информисани, пре самог лета почињу да акумулирају страх, који генерално може да им створи проблеме током трајања целог лета. У тим ситуацијама можете да радите нешто што ће вам скренути мисли, опустити вас. Слушајте музику, читајте књигу, разговарајте са сапутницима…”

Једни уживају да седе до прозора, друге то ужасава. У ком делу авиона је најбоље да седе људи који се плаше лета - код репа, на улазу, до прозора…?

"Ту апсолутно не постоје никаква боља или лошија места. При уласку у авион и при одређивању места, већина путника жели место до прозора, како би могли да уживају у призорима током путовања. Али, генерално, нема некакве разлике, то је индивидуална ствар. Наравно, уклико мислите да ћете се мање плашити ако седите баш на неком одређеном месту, напомените то приликом чекирања на аеродрому.”

Да ли време доласка на аеродроме може да помогне уплашенима?

"При куповини карте потписујете својеврстан уговор, где прецизно стоји време доласка на лет. Можете раније доћи и тиме стећи ново искуство и сазнање како све функционише у некој од ваздушних лука. То може да помогне да осетите атмосферу путовања авионом, припремите се и опустите пре уласка у авион.”

Да ли на основу искуства које имате као стјуардеса, можете да препознате уплашеног путника?

"Наравно. Искусна стјуардеса при самом уласку путника у авион уочава према њиховом понашању, све оно што је уобичајено, али и оно што може бити неки мали сигнал за неуобичајено понашање. Стјуардесе се за то и обучавају. Говор тела, гестикулација и мимика путника у великој мери могу показати да ли се плаше лета или не. У таквим ситуацијама, стјуардесе обично покушавају да кроз разговор и позитивне информације помогну путнику да рационално превазиђе страх, да умире своје емоције, како би им лет био пријатнији."

Како се понаша особа која се плаши летења?

"Има оних путника који су раздражљиви, понекад агресивни, склони да пренесу свој страх и на друге. Са друге стране, има и оних који све време седе, 'приковани за седиште', чврсто се држе за наслоне, на све реагују узнемирено. У сваком случају, њихове очи све говоре. При слетању и завршетку лета, и код једних и код других нестаје страх и настаје олакшање - на земљи су."

Да ли се дешавало да некога страх толико савлада да одустане од путовања у последњем тренутку?

"Наравно, нарочито ако путник до одредишта има два везана лета, од којих је један био турбулентан. У таквим случајевима често се дешавало да на првом слетању одустане од наставка путовања. Компаније и особље имају разумевања за то, и никада не убеђују путника да настави лет, иако то ствара додатну процедуру и обавезу компанији, која мора поново да преброји све путничке пртљаге и идентификује их ради безбедности лета."

Када се нечега плашимо, реагујемо различито. Шта вам је било најсимпатичније што је урадила особа која се плаши летења?

"У повратку са једног лета, путница у бизнис класи, уз буку мотора авиона, почела је изненада и веома гласно да пева неку арију, на опште запрепашћење путника. Увек се са симпатијом сећам човека који је био толико запрепашћен, да је дуго гледао путницу, без речи, широм отворених уста. Међутим, нико од других путника није одреаговао, пустили смо је да певањем 'олакша душу'".

Коментари / 0

Оставите коментар