Више новца за аграр, полицију и образовање

Ребалансом буџета РС за текућу годину највише додатног новца предвиђено је за пољопривреду, полицију и здравство, док ће највећа смањења бити извршена код Републичке дирекције за цивилну ваздушну пловидбу и Агенцији за управљање одузетом имовином.

Република Српска 12.07.2014 | 10:52
Више новца за аграр, полицију и образовање

Ребаланс буџета Влада РС је усвојила у сриједу, а пред посланицима Народне скупштине РС наћи ће се 15. јула.

За више од 70 буџетских корисника ребалансом је повећан износ средстава за ову годину. Буџет је највише повећан за Агенцију за аграрна плаћања - за око 20 милиона.

Ова Агенција би послије ребаланса требало да располаже са 80,82 милиона умјесто 60,81 милион, а највећи износ односно 18,65 милиона КМ планиран је за отплату дугова.

Већи буџет је планиран и за Министарство унутрашњих послова, а у њиховој каси би умјесто 157,75 милиона требало да буде 174,99 милиона КМ, а највише су повећани издаци за материјале и робу и нефинансијску имовину.

Министарству здравља и социјалне заштите буџет је повећан за 41 одсто са 37,4 милиона на 52,87 милиона марака.

Највише су повећани грантови и расходи за бруто плате.

Министарству просвјете и културе расходи су са 6,93 милиона повећани на 16,17 милиона КМ.

За око девет милиона марака је повећана ставка за набавку постројења и опреме. За око седам милиона су повећани издаци за основно образовање, а за око три милиона за средње образовање.

Ребалансом су за око осам милиона КМ повећана средства за Универзитет у Бањалуци у оквиру чега су издаци за изградњу и прибављање зграда и објеката са 635.000 повећани на 6,83 милиона КМ.

Буџет Републичког хидрометеоролошког завода повећан је са 1,39 милиона на 1,66 милиона КМ, а повећање се односи на текуће трошкове.


Више новца, између осталих, предвиђено је и за Пореску управу, Вијеће народа, Омбудсмана за дјецу РС, Уставни суд, Ваздухопловни сервис, Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове, Џендер центар, Републичку управу за инспекцијске послове, Службу за заједничке послове Владе РС и Републичку управу цивилне заштите.

Ребалансом је смањен буџет у односу на актуелни за нешто више од 30 буџетских корисника. Влада РС најригорознија је била према Републичкој дирекцији за цивилну ваздушну пловидбу којој је буџет са 1,37 милиона смањен на 39.100 марака, односно за 97 одсто.

За десет одсто буџет је мањи Агенцији за управљање одузетом имовином, која ће умјесто 513.000 располагати са 462.300 КМ. Осам одсто мање новца добиће Агенција за безбједност саобраћаја чији је буџет смањен са 392.000 на 359.600 марака.

Кабинету предсједника РС буџет је смањен са 8,94 на 8,74 милиона, док је Народна скупштина РС претрпјела смањење са 10,6 на 10,48 милиона марака.

Мање пара, између осталог, планирано је и за министарства за избјеглице и расељена лица, за економске односе и регионалну сарадњу, трговине и туризма, породице, омладине и спорта, науке и технологије, али и окружне судове Бањалука и Добој, основне судове Теслић, Требиње, Власеница, Добој и Фоча, окружне привредне судове Бијељина и Добој, окружна тужилаштва Источно Сарајево и Требиње, те Републички завод за статистику и Архив РС.

Ребалансом буџета Републике Српске предвиђено је да буџет износи 2,156 милијарди марака, што је за 6,5 одсто или 131 милион КМ више од планираног за ову годину.

 

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар