Više novca za agrar, policiju i obrazovanje

Rebalansom budžeta RS za tekuću godinu najviše dodatnog novca predviđeno je za poljoprivredu, policiju i zdravstvo, dok će najveća smanjenja biti izvršena kod Republičke direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu i Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Republika Srpska 12.07.2014 | 10:52
Više novca za agrar, policiju i obrazovanje

Rebalans budžeta Vlada RS je usvojila u srijedu, a pred poslanicima Narodne skupštine RS naći će se 15. jula.

Za više od 70 budžetskih korisnika rebalansom je povećan iznos sredstava za ovu godinu. Budžet je najviše povećan za Agenciju za agrarna plaćanja - za oko 20 miliona.

Ova Agencija bi poslije rebalansa trebalo da raspolaže sa 80,82 miliona umjesto 60,81 milion, a najveći iznos odnosno 18,65 miliona KM planiran je za otplatu dugova.

Veći budžet je planiran i za Ministarstvo unutrašnjih poslova, a u njihovoj kasi bi umjesto 157,75 miliona trebalo da bude 174,99 miliona KM, a najviše su povećani izdaci za materijale i robu i nefinansijsku imovinu.

Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite budžet je povećan za 41 odsto sa 37,4 miliona na 52,87 miliona maraka.

Najviše su povećani grantovi i rashodi za bruto plate.

Ministarstvu prosvjete i kulture rashodi su sa 6,93 miliona povećani na 16,17 miliona KM.

Za oko devet miliona maraka je povećana stavka za nabavku postrojenja i opreme. Za oko sedam miliona su povećani izdaci za osnovno obrazovanje, a za oko tri miliona za srednje obrazovanje.

Rebalansom su za oko osam miliona KM povećana sredstva za Univerzitet u Banjaluci u okviru čega su izdaci za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata sa 635.000 povećani na 6,83 miliona KM.

Budžet Republičkog hidrometeorološkog zavoda povećan je sa 1,39 miliona na 1,66 miliona KM, a povećanje se odnosi na tekuće troškove.


Više novca, između ostalih, predviđeno je i za Poresku upravu, Vijeće naroda, Ombudsmana za djecu RS, Ustavni sud, Vazduhoplovni servis, Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Džender centar, Republičku upravu za inspekcijske poslove, Službu za zajedničke poslove Vlade RS i Republičku upravu civilne zaštite.

Rebalansom je smanjen budžet u odnosu na aktuelni za nešto više od 30 budžetskih korisnika. Vlada RS najrigoroznija je bila prema Republičkoj direkciji za civilnu vazdušnu plovidbu kojoj je budžet sa 1,37 miliona smanjen na 39.100 maraka, odnosno za 97 odsto.

Za deset odsto budžet je manji Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom, koja će umjesto 513.000 raspolagati sa 462.300 KM. Osam odsto manje novca dobiće Agencija za bezbjednost saobraćaja čiji je budžet smanjen sa 392.000 na 359.600 maraka.

Kabinetu predsjednika RS budžet je smanjen sa 8,94 na 8,74 miliona, dok je Narodna skupština RS pretrpjela smanjenje sa 10,6 na 10,48 miliona maraka.

Manje para, između ostalog, planirano je i za ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, trgovine i turizma, porodice, omladine i sporta, nauke i tehnologije, ali i okružne sudove Banjaluka i Doboj, osnovne sudove Teslić, Trebinje, Vlasenica, Doboj i Foča, okružne privredne sudove Bijeljina i Doboj, okružna tužilaštva Istočno Sarajevo i Trebinje, te Republički zavod za statistiku i Arhiv RS.

Rebalansom budžeta Republike Srpske predviđeno je da budžet iznosi 2,156 milijardi maraka, što je za 6,5 odsto ili 131 milion KM više od planiranog za ovu godinu.

 

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar