Милионери желе да радимо дан мање

Већина милионера у САД сматра да је четвородневна радна недеља "валидна идеја", иако не би подржали смањивање броја радних сати у недељи.

Свијет 11.07.2014 | 21:50
Милионери желе да радимо дан мање

Анкета "Спектрем групе" међу пословним људима који у свом бизнису располажу средствима већим од милион долара показала је да би се њих чак 69 одсто заложило за "брисање" једног радног дана. Женски милионери предњаче - њих 82 одсто сматра да су четири радна дана права мера.

Ипак, како преноси НБЦ краћа радна недеља подразумева дуже радно време. Већина милионера сматра да је за њихов посао и даље потребно 40 радних сати недељно по запосленом, али да би људима више одговарало да раде четири дана недељно по десет сати.

О четвородневној радној недељи се говори све више последњих година, она се лагано уводи у појединим земљама (нпр. Швајцарска), а и британски стручњаци су недавно упозорили да петодневна радна недеља у овим околностима има велике последице на здравље и социјални живот запослених.

У дискусију се укључио и први човек Гугла, милијардер Лери Бејџ, који је се такође залаже за промене.

"Мишљење да сви морају да френетично раде сваки дан како би испунили очекивања просто није тачно. Трошимо превише времена радећи стваре које су непотребне. Потребан нам је координисан начн да се радна недеља скрати", рекао је Пејџ.


Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар