Путин Куби опрашта 31 милд. $ дуга

Руски председник Владимир Путин је уочи данашње посете Куби потписао споразум којим се отписује 90 одсто огромног дуга Хаване према бившем СССР-у.

Свијет 11.07.2014 | 21:39
Путин Куби опрашта 31 милд. $ дуга

На овај начин Москва ће Хавани отписати више од 31милијарду долара, саопштио је Кремљ. Путин је данас стигао на Кубу у оквиру шестодневне посете Латинској Америци.

Доњи дом руског парламента ратификовао је 4. јула споразум Русије и Кубе којим се предвидја отпис дуга, а који је потписан 2013. током осете премијера Русије Дмитрија Медведева Хавани.

Укупан дуг Хаване према Москви износи 35,2 милијарди долара, што значи да ће бити отписано 31,7 милијарди долара дуга, а репрограмирао је враћања остатка од око 3,5 милијарди долара на период од десет година.

Путин ће се на Куби састати са садашњим и бившим председником, Раулом и Фиделом Кастром. На сусрету ће бити речи о трговинским односима две земље и биће потписани уговори из сектора енергетике.

Требало би да буду склопљени и уговори о израдњи и проширењу аеродрома, као и о куповини цивилних авиона.

Москва и Хавана од 2005. године обнављају односе који су прекинути посла распада ШСР-а почетком 1990-тих. Русија је девети трговински партнер Кубе, док су прва три Венецуела, Кина и Шпанија.

Огроман дуг Хаване према бившем Совјетском Савезу оптерећивао је односе Хаване са Русијом и дуго спречавао нормализацију њених економских односа са Москвом.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

12.07.2014 00:25

Да су ови "наши" паметни као што нису требали су показати више склоности Русији. Зашто не дати да направе војну базу која се испочетка не би морала звати тако. Једино би се онда створио баланс и дигао рејтинг Срба у свим сегментима. Кажу да су Руси у кризи, добра им је криза. Не знам само какви су када нису у њој. Јесте Куба стратешки веома важна за Русију, али смо и ми важни што се ЕУ тиче, као и гасовода. Ето нека нас и даље пљачкају зеленаши из ММФ-а када хоћемо да будемо европљани. Мислим првенствено на Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

12.07.2014 10:30

ВРС РВИ Супер ти је коментар.

ОДГОВОРИТЕ