Putin Kubi oprašta 31 mild. $ duga

Ruski predsednik Vladimir Putin je uoči današnje posete Kubi potpisao sporazum kojim se otpisuje 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem SSSR-u.

Svijet 11.07.2014 | 21:39
Putin Kubi oprašta 31 mild. $ duga

Na ovaj način Moskva će Havani otpisati više od 31milijardu dolara, saopštio je Kremlj. Putin je danas stigao na Kubu u okviru šestodnevne posete Latinskoj Americi.

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je 4. jula sporazum Rusije i Kube kojim se predvidja otpis duga, a koji je potpisan 2013. tokom osete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Havani.

Ukupan dug Havane prema Moskvi iznosi 35,2 milijardi dolara, što znači da će biti otpisano 31,7 milijardi dolara duga, a reprogramirao je vraćanja ostatka od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina.

Putin će se na Kubi sastati sa sadašnjim i bivšim predsednikom, Raulom i Fidelom Kastrom. Na susretu će biti reči o trgovinskim odnosima dve zemlje i biće potpisani ugovori iz sektora energetike.

Trebalo bi da budu sklopljeni i ugovori o izradnji i proširenju aerodroma, kao i o kupovini civilnih aviona.

Moskva i Havana od 2005. godine obnavljaju odnose koji su prekinuti posla raspada ŠSR-a početkom 1990-tih. Rusija je deveti trgovinski partner Kube, dok su prva tri Venecuela, Kina i Španija.

Ogroman dug Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu opterećivao je odnose Havane sa Rusijom i dugo sprečavao normalizaciju njenih ekonomskih odnosa sa Moskvom.

Izvor: Beta

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

12.07.2014 00:25

Da su ovi "naši" pametni kao što nisu trebali su pokazati više sklonosti Rusiji. Zašto ne dati da naprave vojnu bazu koja se ispočetka ne bi morala zvati tako. Jedino bi se onda stvorio balans i digao rejting Srba u svim segmentima. Kažu da su Rusi u krizi, dobra im je kriza. Ne znam samo kakvi su kada nisu u njoj. Jeste Kuba strateški veoma važna za Rusiju, ali smo i mi važni što se EU tiče, kao i gasovoda. Eto neka nas i dalje pljačkaju zelenaši iz MMF-a kada hoćemo da budemo evropljani. Mislim prvenstveno na Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Milo

12.07.2014 10:30

VRS RVI Super ti je komentar.

ODGOVORITE