Бизарне болести

Болести које модерна медицина не може да објасни.

Здравље 11.07.2014 | 15:42
Бизарне болести

Многи људи су фасцинирани људским телом. Фасцинирани су оним што људско тело може али и оним стварима које могу да изазову код њега чудне и неразумљиве реакције.

Има много документованих случајева болести које још нису објашњене.

Аqуагениц Уртицариа или водена болест је јако ретка болест која је до сада напала око 30 људи. Они који имају ову болест добијају прву реакцију неколико минута након првог контакта са водом. Јавља се тежак осип по телу којег могу да изазову киша, туш или сузе. У неким екстремнијим случајевима особе су константно болесне јер је људско тело углавном састављено од воде.

Последњи забележен случај се десио 2009. године у Великој Британији. Девојка која је оболела може да уноси течност у свој организам само ако пије дијеталну колу, а под тушем може да проведе максимално 10 секунди недељно.

Куру је неизлечива болест чији су симптоми слични онима које изазива болест лудих крава. Прави ефекат ове болести је да прави на милионе рупа у вашем мозгу које се временом повећавају и због којих се заражене особе неконтролисано тресу, а други ефекат је да особа изненада почне јако да се смеје па је ова болест позната и као болест смејања.

Нико не зна како тачно настаје ова болест али се претпоставља да су у питању лоши протеини који се налазе у телу заражене особе.

Болест климања главом је откривена '60-их година у Танзанији и особе које су заражене овом болешћу неконтролисано климају главом. Такође, ова болест зауставља раст особе па она изгледа много млађе него што заиста јесте. Доктори су је дуго времена занемаривали али последњих година ова болест је интезивније истражује. И поред великог броја оболелих у неким земљама света, доктори и даље не знају шта је изазива. Претпоставља се да је у питању неки паразит али то није сигурно.

Болест знојења је прилочно опака болест. Не само што јој се не зна узрок, већ и смрт наступа само неколико сати након појаве првих симптома. Заражени пролази кроз два стадијума. Први стадијум такозвани хладни стадијум прате јака дрхтавица, главобоља, слабост удова и неконтролисано смејање. Други стадијум је такозвани врући стадијум којег прате делиријум, убрзани пулс, интезивна жеђ и наравно велике количине зноја. У историји се ова болест 6 пута нагло ширила и таквом брзином односила животе да доктори нису имали времена да дијагностикују шта је изазива. Занимљиво је да симптоми одговарају симптомима обичног грипа.

Марбург вирус је болест чији симптоми се поклапају са симптомима вируса еболе и укључују неправилан рад централног нервног система, некрозу ткива и друге подједнако незгодне симптоме. Не само да нико не зна како се ова болест преноси, она такође није ограничена на одређени део планете. Последњи случајеви су забележени у Колораду (Сједињене Америчке Државе) и Холандији. Нагађа се да би болест могла да се добије приликом директног контакта са животињом која вирусу служи као домаћин.

Болест спавања узрокује да они који су оболели од ње не могу да се помере, иако су свесни. Болест започиње упалом грла а завршава се са халуцинацијама, лудилом и емотивном нестабилношћу. Они који преживе почетке ове болести углавном проведу остатак живота као биљке али знају да у неким тренуцима буду јако насилни. Не зна се порекло болести, ни шта је узрокује али се претпоставља да је у питању неки вирус.

Синдром укочене особе је ретка неуролошка болест током које тело особе која је оболела постаје укоченије све док особа не постане парализована. Ове особе такође имају проблеме са гутањем, дисањем, мишићима, чак и поломљене кости. Добра вест је да постоји третман за особе које се заразе али лоша вест је да су узроци болести непознати.

Играјућа куга је мистериозна болест од које су оболеле хиљаде људи у протеклих неколико векова и изазива да људи играју док не колабирају од исцрпљености, а било је случајева да су људи падали мртви. Најпознатији случај ове болести десио се у Француској 1518. године када је једна жена играла 6 дана, у току те прве недеље придружило јој се још 35 особа, а за месец дана 400 људи је плесало некотролисано на улицама. Научници не знају шта је тачно изазвало ову болест, само знају да је заразна.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар