Дураковић: Уважавањем жртава до помирења

У Меморијалном центру у Поточарима данас је одржан комеморативни скуп поводом обиљежавања 19 година од страдања сребреничких Бошњака.

Република Српска 11.07.2014 | 15:10
Дураковић: Уважавањем жртава до помирења

Комеморацији су присуствовали потпредсједник Републике Српске Енес Суљкановић, чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић, представници дипломатског кора у БиХ, међународне заједнице, представници ФБиХ, кантона и многих федералних општина, као и међународних и невладиних организација.

Вијенац је, између осталих, положио Суљкановић. "Ово су тешки тренуци, о чему говоре изрази лица присутних. Само уважавање свих жртава може довести до помирења и да се трагедија не понови. До тога мора доћи да бисмо се окренули будућности", поручио је Суљкановић.

Начелник сребреничке општине Ћамил Дураковић захвалио је бројним званичницима и свима који су дошли у Поточаре да изразе саосјећање са жртвама.

Он је позвао све да не забораве породице настрадалих и да помогну Сребреници да постане мјесто просперитета, мира и толеранције, што покушавају да граде њени становници.

"Прошлост не можемо заборавити и промијенити, али она нас мора опомињати и учити да зло буде опомена ради мира и будућности младих нараштаја. Памћењем прошлости, али и праштањем морамо градити будућност за преживјеле и потомке настрадалих", поручио је Дураковић.

Коментаришући данашњу посјећеност у Поточарима, он је рекао да "нешто није у реду са народом док се више људи окупи на кориди у Чевљановићим код Илијаша него на комеморацији и џенази у Сребреници и док је бик важнији од шехида".

Ове године је и мањи број амбасадора и страних делегација било на комеморацији, а присуствовале су дипломате нижег ранга у односу на претходне године.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко одао је пошту и положио вијенце у сакралном дијелу Меморијалног центра.

Инцко је изјавио да је Сребреница дио тужне свјетске историје, да се настрадали не смију заборавити и да требају бити опомена да се не би трагедије понављале, те да кривци морају одговарати.

Након комеморације и културног програма почео је вјерски обред који предводе поглавар Исламске вјерске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић и муфтија тузлански Вахид Фазловић. У оквиру вјерског обреда у Меморијалном центру обавља се укоп 175 посмртнтних остатака ексхумираних и идентификованих Бошњака.

Према процјенама новинара, комеморацији је присуствовало мање посјетилаца него ранијих година, тако да је била мања гужва у Меморијалном центру, али и на путу Братунац - Сребреница у Поточарима гдје је било мање шетача, који не улазе у Меморијални комплекс, за разлику од претходних година.

Скуп у Поточарима протекао је мирно, а обезбјеђивала га је Полиција Републике Српске уз подршку свих безбједносних структура у БиХ.


Извор: СРНА

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

лабуд

11.07.2014 13:16

Ајде патриоте да видим коментаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

трта

11.07.2014 13:23

шта рећи, дураковић је доста рекао ко зна да чита између редова .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннннн

11.07.2014 13:28

Хајте људи маните се Дураковица и Сребренице,... национализма - почните да функционишете као људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

11.07.2014 13:32

за лабуда видим да си ти неки патриота иза ормара нормално је да се ово обиљежава али је и истина да све мање људи долази како сазнаје праву истину а већ се назире ко их је увалио у све ово мислим да ни Насер неће више имати образа да дође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

11.07.2014 13:42

А, који вам је тај Дураковић завршио факултет, родила га нана паметна, па му се дивите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АXXЕ

11.07.2014 13:51

Истина је једна и болна за свакога само сто је СЛАЂЕ ЖИВЈЕТИ У ЛАЖИ И ПЕТЉАНЦИЈИ НЕГО ПРИЗНАТИ ДЈЕЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуру

11.07.2014 20:39

@аххе Да тешко јеживити у лажи, а поготову кад знаш да оптужујеш јер си добио мање од планираног и јер знаш да си преварио себе и брата за рад туђина. Турску вољети а српском земљом шетати није нимало лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

11.07.2014 21:02

Залосно и тузно могу реци. Свака невина зртва овог проклетог рата је опомена да уцимо дјецу да се воле и постују а никако да се мрзе и убијају . Само ми смо глуп и блесав народ, ми умјесто да извуцемо поуку из свега овога ми и даље сиримо мрзњу и свецкамо орузијем једни на друге. Муслимани врло добро знају да је Сребреница монтирана а и Срби добро знају да се ти људи нису сами поубијали сами као ни невиних 3000 Срба које је Ориц побио у свом кољацком походу Све су то невине зртве кољацких хорди зла које и дан данас ходају сиром БиХ а ми их ститимо и бранимо. Казем луд и блесав смо ми народ! Свако које убијао , силова и муцио треба да буде осудјен да робија годинама у тамници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

12.07.2014 03:03

Тешко оном које свог изгубио а за остало лако је. Ово ти је најлакше речено трагедија и нестанак једног те истог народа са истим обицајим само другацијим молитвом. Али шта ћес глупо да немозе бити глупље

ОДГОВОРИТЕ