Русија отписала 30 милијарди долара дуга Куби!

Два дана пре посете Владимира Путина горњи дом руског парламента је ратификовао прошлогодишњи споразум којим се Куби отписује 90 одсто дуга, који укупно износи 35,2 милијарде долара. 

Свијет 11.07.2014 | 11:27
 Русија отписала 30 милијарди долара дуга Куби!

Руски председник Владимир Путин изјавио је да одлука Русије да отпише више од 30 милијарди долара дуга Куби представља одраз природе билатералних односа две земље, јавила је руска новинска агенција Итар тас.

- Овај корак без преседана, такође сведочи о стратешкој природи наших билатералних односа – рекао је Путин, уочи данашње посете Куби, у интервјуу за тамошњу новинску агенцију Пренса Латина.

Два дана пре његове посете, горњи дом руског парламента је ратификовао прошлогодишњи споразум којим се Куби отписује 90 одсто дуга, који укупно износи 35,2 милијарде долара.

- Укупан дуг је огроман, у износу од више од 35 милијарди долара – рекао је Путин и додао да ће преосталих 10 одсто или 3,5 милијарди долара, бити утрошено на значајне инвестиционе пројекте на Куби, у циљу друштвеног и економског развоја те земље.

- Очекујемо да ће се ове инвестиције показати као плодне – рекао је Путин и додао да је у срцу руско-кубанских односа дуга традиција јаког пријатељства и богато, по много чему, јединствено искуство плодне сарадње, наводи Итар тас.

У интервјуу који је данас објављен, Путин наводи да је његова латиноамеричка турнеја, која још укључује посете Бразилу и Аргентини, део напора да се изгради мултиполарни свет, у време када је Москва изолована применом санкција и односима са Западом који су најхладнији од периода Хладног рата, додаје Ројтерс.

Русија види снажне односе са Бразилом као “стратешки важне” у супротстављању моћи Запада, а пред самиту БРИЦС који укључује Бразил, Кину, Индију, Русију и Јужну Африку, следеће недеље.

- Овим моћним и брзо-развијајућим земљама је суђено да играју важну улогу у настајању полицентричног светског поретка – приметио је Путин.

Руски председник је најавио да ће Москва подржати Бразил да добије стално место у Савету безбедности Уједињених нација, где је Русија стална чланица с правом вета, као и САД, и приметио да “упркос добрим постигнутим резултатима, још увек постоји неискоришћени потенцијали у трговини и економској сарадњи са Бразилијом”.

Итар тас наводи да је Путин изјавио да су Русија и Аргентина повезани у “више од једновековне историје блиских веза и јаке узајамне привлачности, пошто има нешто руске крви у сваком шестом Аргентинцу” и многи Руси су нашли своју другу кућу у Аргентини.

С друге стране Аргентина је један од кључних стратешких партнера Русије у Латинској Америци, УН-у и Г20, наводи руска агенција преносећи интервју које је Путин дао агенцији Пренса Латина уочи пута у Латинску Америку.

Извори: Телеграф.рс / Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Семберац био и остао

11.07.2014 09:41

Браво Путину, а помоц обецана поплављеном народу,ах ста да се прица доци це некад а мозда нитад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

11.07.2014 10:18

Никада они нису били наси пријатељи Никадааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

11.07.2014 14:42

Избројте авионе руске помоци који су стигли и стижу у Ниш без икакве пропаганде. Гдје су завршили то је друга прича. Исто тако постоје приоритети. Русима је вазно да на свјетском нивоу рјеше ситуацију а овдје се пада у транс да се уђе у ЕУ Руси опет помажу. Ми сами себи копамо гроб и сами смо себи криви. Шта још очекујете од Русије. Дала нам је много више него што смо заслужили, односно нисмо заслужили ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

11.07.2014 16:43

Јест цовјек дзентлмен, свака му цаст.

ОДГОВОРИТЕ