Rusija otpisala 30 milijardi dolara duga Kubi!

Dva dana pre posete Vladimira Putina gornji dom ruskog parlamenta je ratifikovao prošlogodišnji sporazum kojim se Kubi otpisuje 90 odsto duga, koji ukupno iznosi 35,2 milijarde dolara. 

Svijet 11.07.2014 | 11:27
 Rusija otpisala 30 milijardi dolara duga Kubi!

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da odluka Rusije da otpiše više od 30 milijardi dolara duga Kubi predstavlja odraz prirode bilateralnih odnosa dve zemlje, javila je ruska novinska agencija Itar tas.

- Ovaj korak bez presedana, takođe svedoči o strateškoj prirodi naših bilateralnih odnosa – rekao je Putin, uoči današnje posete Kubi, u intervjuu za tamošnju novinsku agenciju Prensa Latina.

Dva dana pre njegove posete, gornji dom ruskog parlamenta je ratifikovao prošlogodišnji sporazum kojim se Kubi otpisuje 90 odsto duga, koji ukupno iznosi 35,2 milijarde dolara.

- Ukupan dug je ogroman, u iznosu od više od 35 milijardi dolara – rekao je Putin i dodao da će preostalih 10 odsto ili 3,5 milijardi dolara, biti utrošeno na značajne investicione projekte na Kubi, u cilju društvenog i ekonomskog razvoja te zemlje.

- Očekujemo da će se ove investicije pokazati kao plodne – rekao je Putin i dodao da je u srcu rusko-kubanskih odnosa duga tradicija jakog prijateljstva i bogato, po mnogo čemu, jedinstveno iskustvo plodne saradnje, navodi Itar tas.

U intervjuu koji je danas objavljen, Putin navodi da je njegova latinoamerička turneja, koja još uključuje posete Brazilu i Argentini, deo napora da se izgradi multipolarni svet, u vreme kada je Moskva izolovana primenom sankcija i odnosima sa Zapadom koji su najhladniji od perioda Hladnog rata, dodaje Rojters.

Rusija vidi snažne odnose sa Brazilom kao “strateški važne” u suprotstavljanju moći Zapada, a pred samitu BRICS koji uključuje Brazil, Kinu, Indiju, Rusiju i Južnu Afriku, sledeće nedelje.

- Ovim moćnim i brzo-razvijajućim zemljama je suđeno da igraju važnu ulogu u nastajanju policentričnog svetskog poretka – primetio je Putin.

Ruski predsednik je najavio da će Moskva podržati Brazil da dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je Rusija stalna članica s pravom veta, kao i SAD, i primetio da “uprkos dobrim postignutim rezultatima, još uvek postoji neiskorišćeni potencijali u trgovini i ekonomskoj saradnji sa Brazilijom”.

Itar tas navodi da je Putin izjavio da su Rusija i Argentina povezani u “više od jednovekovne istorije bliskih veza i jake uzajamne privlačnosti, pošto ima nešto ruske krvi u svakom šestom Argentincu” i mnogi Rusi su našli svoju drugu kuću u Argentini.

S druge strane Argentina je jedan od ključnih strateških partnera Rusije u Latinskoj Americi, UN-u i G20, navodi ruska agencija prenoseći intervju koje je Putin dao agenciji Prensa Latina uoči puta u Latinsku Ameriku.

Izvori: Telegraf.rs / Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Semberac bio i ostao

11.07.2014 09:41

Bravo Putinu, a pomoc obecana poplavljenom narodu,ah sta da se prica doci ce nekad a mozda nitad

ODGOVORITE
Name

Srbin

11.07.2014 10:18

Nikada oni nisu bili nasi prijatelji Nikadaaaaa

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

11.07.2014 14:42

Izbrojte avione ruske pomoci koji su stigli i stižu u Niš bez ikakve propagande. Gdje su završili to je druga priča. Isto tako postoje prioriteti. Rusima je vazno da na svjetskom nivou rješe situaciju a ovdje se pada u trans da se uđe u EU Rusi opet pomažu. Mi sami sebi kopamo grob i sami smo sebi krivi. Šta još očekujete od Rusije. Dala nam je mnogo više nego što smo zaslužili, odnosno nismo zaslužili ništa!

ODGOVORITE
Name

Antifasista

11.07.2014 16:43

Jest covjek dzentlmen, svaka mu cast.

ODGOVORITE