Месар планирао разнијети Ајфелову кулу

Француска полиција осујетила је план џихадисте алжирског поријекла Алија М. (29) да у ваздух дигне Ајфелову кулу, музеј Лувр и једну нуклеарну електрану.

Свијет 11.07.2014 | 10:48
Месар планирао разнијети Ајфелову кулу

План је откривен у транскриптима разговора које је Али М., иначе месар, преко интернета водио са вишим чланом "Ал-Каиде" у исламском Магребу.

Они су комуницирали годину, а поруке су дешифроване након што су месара, оца двоје дјеце из јужне регије Воклис, ухапсили француски обавјештајци.

Документа откривају да је Али М. у априлу 2013. године замољен да да приједлоге за будуће џихадистичке активности у Француској. Наредног дана послао је подужи и-мејл у коме је детаљно изнио свој план.

- Мете би требало да буду просјечни француски грађани из сиромашнијих слојева који се окупљају на мањим мјестима као што су барови и ноћни клубови - написао је између осталог. Као могуће мете предложио је културне споменике као што су Ајфелов торањ и Лувр у центру Париза, али је нагласио да би требало избјегавати тржне центре како међу метама не би били и француски муслимани.

Месар је већ скоро годину у притвору. Француска обавјештајна служба ДГСИ тврди да је Али М. фанатик, али његов адвокат Дафн Пуглијеси описао га је као слабог младића којег су терористи лако индоктринирали.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар