Mesar planirao raznijeti Ajfelovu kulu

Francuska policija osujetila je plan džihadiste alžirskog porijekla Alija M. (29) da u vazduh digne Ajfelovu kulu, muzej Luvr i jednu nuklearnu elektranu.

Svijet 11.07.2014 | 10:48
Mesar planirao raznijeti Ajfelovu kulu

Plan je otkriven u transkriptima razgovora koje je Ali M., inače mesar, preko interneta vodio sa višim članom "Al-Kaide" u islamskom Magrebu.

Oni su komunicirali godinu, a poruke su dešifrovane nakon što su mesara, oca dvoje djece iz južne regije Voklis, uhapsili francuski obavještajci.

Dokumenta otkrivaju da je Ali M. u aprilu 2013. godine zamoljen da da prijedloge za buduće džihadističke aktivnosti u Francuskoj. Narednog dana poslao je poduži i-mejl u kome je detaljno iznio svoj plan.

- Mete bi trebalo da budu prosječni francuski građani iz siromašnijih slojeva koji se okupljaju na manjim mjestima kao što su barovi i noćni klubovi - napisao je između ostalog. Kao moguće mete predložio je kulturne spomenike kao što su Ajfelov toranj i Luvr u centru Pariza, ali je naglasio da bi trebalo izbjegavati tržne centre kako među metama ne bi bili i francuski muslimani.

Mesar je već skoro godinu u pritvoru. Francuska obavještajna služba DGSI tvrdi da je Ali M. fanatik, ali njegov advokat Dafn Puglijesi opisao ga je kao slabog mladića kojeg su teroristi lako indoktrinirali.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar