Легенда дана: Андрес Ескобар

Андрес Ескобар Салдаријага је био колумбијски фудбалер, који је 2. јула 1994. убијен у Медељину. Мотив за ово убиство никад није откривен: неки и данас тврде да је убиство повезано са аутоголом који је постигао на Мундијалу 1994, јер је тај погодак не само "завио у црно" колумбијске љубитеље фудбале, већ је донео и велике кладионичарске губитке неколицини мафијашких шефова.

Фудбал 11.07.2014 | 08:15
Легенда дана: Андрес Ескобар

Друга теорија је да је његова смрт невезана за фудбал и да је била резултат кафанске туче у којој је неколико људи рањено. Ово је прича о њему, са правом сврстана међу оне о мундијалским легендама.

Ескобар је настрадао због утакмице против Сједињених Америчких Држава 22. јуна 1994. Покушавајући да избаци лопту упућену америчком играчу, Ескобар је послао лопту у своју мрежу у другој утакмици у групи А. САД су победиле са 2:1, а Колумбија је елиминисана са првенства у првој рунди.

Ескобар је убијен изван кафића Ел Индио, који се налазио у предграђу Медељина. Према сведочењу Ескобарове девојке, убица је викнуо “гол!” за сваки од 12 метака којима је погодио Ескобара.

Није познато да ли је убица Умберто Муњоз Кастро деловао на своју руку или је послат од једног од кладионичарских синдиката који су уложили велике количине новца да ће Колумбија освојити Светско првенство или да ће се барем квалификовати у другу рунду.

Кастро је осуђен за убиство Ескобара јуна 1995. и осуђен на 43 године затвора. Казна му је 2001. смањена на 26 година. Невероватно али 2005. је пуштен на слободу након непуних 11 година, што је шокирало колумбијску јавност.

Ескобар је у клупској каријери наступао за Атлетико Насионал (1987-89), наредне године за швајцарски Јанг Бојс, а онда се поново вратио у колумбијски клуб у којем се и прославио.

Занимљиво је да је после СП 1994. требало да пређе у велики Милан како би у одбрани заменио Франка Барезија. На тај начин би се у Калчу придружио легендарном сународнику, нападачу Фаустину Асприљи, који је играо за Парму, али је после поменутог Мундијала у Серију А отишао један други Колумбијац, Фреди Ринкон, који је стигао у Наполи.

Андреас Ескобар је за Колумбију одиграо 51 утакмица, а једини гол за своју репрезентацију дао је на славном Вемблију, у ремију (1:1) са Енглеском.

Коментари / 0

Оставите коментар