Legenda dana: Andres Eskobar

Andres Eskobar Saldarijaga je bio kolumbijski fudbaler, koji je 2. jula 1994. ubijen u Medeljinu. Motiv za ovo ubistvo nikad nije otkriven: neki i danas tvrde da je ubistvo povezano sa autogolom koji je postigao na Mundijalu 1994, jer je taj pogodak ne samo "zavio u crno" kolumbijske ljubitelje fudbale, već je doneo i velike kladioničarske gubitke nekolicini mafijaških šefova.

Fudbal 11.07.2014 | 08:15
Legenda dana: Andres Eskobar

Druga teorija je da je njegova smrt nevezana za fudbal i da je bila rezultat kafanske tuče u kojoj je nekoliko ljudi ranjeno. Ovo je priča o njemu, sa pravom svrstana među one o mundijalskim legendama.

Eskobar je nastradao zbog utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država 22. juna 1994. Pokušavajući da izbaci loptu upućenu američkom igraču, Eskobar je poslao loptu u svoju mrežu u drugoj utakmici u grupi A. SAD su pobedile sa 2:1, a Kolumbija je eliminisana sa prvenstva u prvoj rundi.

Eskobar je ubijen izvan kafića El Indio, koji se nalazio u predgrađu Medeljina. Prema svedočenju Eskobarove devojke, ubica je viknuo “gol!” za svaki od 12 metaka kojima je pogodio Eskobara.

Nije poznato da li je ubica Umberto Munjoz Kastro delovao na svoju ruku ili je poslat od jednog od kladioničarskih sindikata koji su uložili velike količine novca da će Kolumbija osvojiti Svetsko prvenstvo ili da će se barem kvalifikovati u drugu rundu.

Kastro je osuđen za ubistvo Eskobara juna 1995. i osuđen na 43 godine zatvora. Kazna mu je 2001. smanjena na 26 godina. Neverovatno ali 2005. je pušten na slobodu nakon nepunih 11 godina, što je šokiralo kolumbijsku javnost.

Eskobar je u klupskoj karijeri nastupao za Atletiko Nasional (1987-89), naredne godine za švajcarski Jang Bojs, a onda se ponovo vratio u kolumbijski klub u kojem se i proslavio.

Zanimljivo je da je posle SP 1994. trebalo da pređe u veliki Milan kako bi u odbrani zamenio Franka Barezija. Na taj način bi se u Kalču pridružio legendarnom sunarodniku, napadaču Faustinu Asprilji, koji je igrao za Parmu, ali je posle pomenutog Mundijala u Seriju A otišao jedan drugi Kolumbijac, Fredi Rinkon, koji je stigao u Napoli.

Andreas Eskobar je za Kolumbiju odigrao 51 utakmica, a jedini gol za svoju reprezentaciju dao je na slavnom Vembliju, u remiju (1:1) sa Engleskom.

Komentari / 0

Ostavite komentar