На данашњи дан: Битније је како завршиш!

Ближи се дан у коме ће се играти финале Светског првенства, па је баш овај можда и идеалан за подсећање на догађај стар тачно 48 година јер је баш овог датума Енглеска, на Мундијалу чији је била домаћин, почела своју шампионску причу. И то неславно.

Фудбал 11.07.2014 | 08:13
На данашњи дан: Битније је како завршиш!

Чувено "само да не одиграмо лоше први меч на великом такмичењу, јер он кроји даљу судбину" није баш најсрећнија констатација иако је се многи држе. Најбољи доказ за то је наступ Енглеза баш на овај дан, 1966. на отварању Мондијала у Лондону.

Екипа селектора Алфа Ремзија била је у кругу фаворита, али то су били и Бразилци, Италијани и Западни Немци, па је са доказивањем требало почети од самог старта, нарочито пред сопственом публиком. Очекивања су била велика, а како и не би када су тим чинили Боби Чарлтон, Боби Мур и остале легенде енглеског фудбала. Но, почетак је био разочаравајући.

Управо 11. дана јула сада већ давне 1966. пред 87.000 гледалаца на Вемблију Енглези су се намерили на Уругвајце. Уместо очекиване посластице, победе која би расположила читаву нацију, селекција "гордог албиона" је на опште изненађење одиграла само 0:0.

Критике су почеле да се ређају у енлеској штампи већ следећег јутра: "Била је то забава коју је публика платила скоро 85.000 фунти, а која није била вредна тога", "Ово је најава тог модерног фудбала - у коме је циљ да се не изгуби", "Када је дефиле прошао, када је окончан говор краљице, убрзо је постало јасно да ће ведре јулске ноћи Енгези узалуд покушавати да главом пробију зид уругвајске одбране", само су неки од коментара британске штампе.

Ипак, енглески фудбалери нису клонули духом после старта који је многе разочарао.

Након што су одиграли једини меч на том Мундијалу без да су дали гол, победили су редом Мексиканце (2:0), Французе (2:0), у четвртфиналу Аргентинце (1:0), у полуфиналу Португалце предвођене Еузебиом (2:1), а онда су заиграли у финалу.

Иако су Западни Немци шокирали Вембли раним вођством, домаћа селекција је изборила продужетке. Тада је Џеф Харст постигао "гол који то није", а који су судије признале, недуго затим Енглези су дали још један и то док је део публике био на терену, па се од лошег старта - стигло до шампионског славља.

Коментари / 0

Оставите коментар