Na današnji dan: Bitnije je kako završiš!

Bliži se dan u kome će se igrati finale Svetskog prvenstva, pa je baš ovaj možda i idealan za podsećanje na događaj star tačno 48 godina jer je baš ovog datuma Engleska, na Mundijalu čiji je bila domaćin, počela svoju šampionsku priču. I to neslavno.

Fudbal 11.07.2014 | 08:13
Na današnji dan: Bitnije je kako završiš!

Čuveno "samo da ne odigramo loše prvi meč na velikom takmičenju, jer on kroji dalju sudbinu" nije baš najsrećnija konstatacija iako je se mnogi drže. Najbolji dokaz za to je nastup Engleza baš na ovaj dan, 1966. na otvaranju Mondijala u Londonu.

Ekipa selektora Alfa Remzija bila je u krugu favorita, ali to su bili i Brazilci, Italijani i Zapadni Nemci, pa je sa dokazivanjem trebalo početi od samog starta, naročito pred sopstvenom publikom. Očekivanja su bila velika, a kako i ne bi kada su tim činili Bobi Čarlton, Bobi Mur i ostale legende engleskog fudbala. No, početak je bio razočaravajući.

Upravo 11. dana jula sada već davne 1966. pred 87.000 gledalaca na Vembliju Englezi su se namerili na Urugvajce. Umesto očekivane poslastice, pobede koja bi raspoložila čitavu naciju, selekcija "gordog albiona" je na opšte iznenađenje odigrala samo 0:0.

Kritike su počele da se ređaju u enleskoj štampi već sledećeg jutra: "Bila je to zabava koju je publika platila skoro 85.000 funti, a koja nije bila vredna toga", "Ovo je najava tog modernog fudbala - u kome je cilj da se ne izgubi", "Kada je defile prošao, kada je okončan govor kraljice, ubrzo je postalo jasno da će vedre julske noći Engezi uzalud pokušavati da glavom probiju zid urugvajske odbrane", samo su neki od komentara britanske štampe.

Ipak, engleski fudbaleri nisu klonuli duhom posle starta koji je mnoge razočarao.

Nakon što su odigrali jedini meč na tom Mundijalu bez da su dali gol, pobedili su redom Meksikance (2:0), Francuze (2:0), u četvrtfinalu Argentince (1:0), u polufinalu Portugalce predvođene Euzebiom (2:1), a onda su zaigrali u finalu.

Iako su Zapadni Nemci šokirali Vembli ranim vođstvom, domaća selekcija je izborila produžetke. Tada je Džef Harst postigao "gol koji to nije", a koji su sudije priznale, nedugo zatim Englezi su dali još jedan i to dok je deo publike bio na terenu, pa se od lošeg starta - stiglo do šampionskog slavlja.

Komentari / 0

Ostavite komentar