Слиједим Титову политику

Србија ће наставити да тежи томе да остане по страни у украјинској кризи, рекао је председник Србије Томислав Николић у интервјуу за "Блумберг". Може се очекивати да на донаторској конференцији буде прикупљено више стотина милиона евра помоћи поплављенима, али то неће бити довољно да се покрије целокупна штета, каже Николић.

Србија 11.07.2014 | 07:03
Слиједим Титову политику

Председник је рекао да би било веома непријатно ако би Србија била приморана да бира стране и истакао да би то чак и поделило Србију.

"Многи људи у Србији су русофили, док други прихватају западну цивилизацију као бољу основу за свој живот", рекао је Николић.

Председник Србије истиче да ће земља настојати да постане мост за инвестиције између Истока и Запада. Блумберг подсећа да је Србија почела преговоре са ЕУ о чланству пре шест месеци и да је њен план да 2019. буде спремна да се придружи том блоку.

Износ директних страних инвестиција пао је у прва четири месеца ове године на 201 милион евра, одосно износи 8,6 одсто мање него у истом периоду прошле године, показују подаци Народне банке, преноси Блумберг, уз напомену да ће опоравак од поплава допринети увећању буџетског дефицита.

Николић је, међутим, рекао да би европско-руски спор око Украјине могао да подстакне "многе инвеститоре да хитно пребаце своја улагања у Србију, јер изгледа да ће Европа увести санкције које могу да имају негативне ефете на мале и средње европске компаније које добро послују са Русијом".

Председник је подсетио да његова оријентација "и Исток и Запад" следи политику Тита.

"У данашњим данима, концепт Титове спољне политике је једини прави избор", навео је Николић.

"Србија има пријатеље и на Западу и на Истоку и они нас не смеју раздвојити вукући нас на ову или ону страну. Не очекујем да Србија буде у позицији да бира између две могућности, јер Србија неће моћи да изабере", закључио је Николић.

Говорећи о штети од поплава, Николић је рекао да се може очекивати да на предстојећој донаторској конференцији буде прикупљено више стотина милиона евра, али је истакао та средства неће моћи да покрију сву штету од поплава.

"Људи постају нестрпљиви јер је август близу, а они и даље не спавају у својим кућама. Влада се суочава са кризом, али мораће да позајмљује да би се финансирао опоравак од поплава", рекао је председник Николић.

Најављујући да ће заједно са председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, наредне недеље у Бриселу учествовати на донаторској конферецији на којој ће бити прикупљана средства за поплављена подручја, Николић је рекао да се нада најбољем.

"Изгледа да можемо очекивати стотине милиона евра на тој конференцији, мада та средства која добијемо неће моћи да покрију читаву штету.

Конференција је отворена за све земље, а не само за чланице ЕУ, а Србија ће аплицирати и за фондове ЕУ који су остали неискоришћени протеклих година, наводи Блумберг.

Николић је подсетио и да Влада треба да ради на томе да се наставе преговори са ММФ-ом, јер "Србија није у могућности да настави без ММФ-а, као неке друге земље".

Блумберг подсећа да ће делегација ММФ-а посетити Србију након што Влада изврши ребаланс буџета како би обезбедила средства за опоравак од поплава, у наредна два до три месеца. Влада је одложила преговоре са ММФ-ом како би проценила штету од поплава.

Извор: РТС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

xx

11.07.2014 05:14

Николић је заборавио да је четнички војвода...

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

11.07.2014 05:17

Нико од данасњих политицара није Титу ни до кољена. Не заслузују ни да се сликају поред Титове фотографије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац био и остао

11.07.2014 06:01

Цију си политику слиједио док си био у Радикалима!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОНОС

11.07.2014 07:07

Оваквима вјеровати,па и најмилије би издали зарад власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

11.07.2014 07:14

Николицу ниси достојан споменути Тита, а камоли се са његовом политиком упоредити.Изгледа си заборавио ста си све био и радио.То је доказ твог профила и карактера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг ледени

11.07.2014 07:16

Какво ли је ово обртање свијести. Испаде да је аустријски каплар заправо Дража, само без браде и са љубављу за хедонистичким начином живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

11.07.2014 08:22

Помен на Титово име има велики значај. Многи политичари не заслужују да његово име помену а камо ли шта друго. Маршалу Титу ови данашњи политичари нису ни до чланака. Разлика између Тита и њих је небо и земља. Тита је истински волио сав народ а цели свет га је поштовао. Ове данашње не воли народ а нико их у свету не поштује. Ови данашњи су једна разуларена банда. Част појединцима али велика већина су голи криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле кнежевић,српски интректуалац

11.07.2014 08:23

Зар и ти нас издаде, ТОМИСЛАВЕ. ВРАЋАТЕ СЕ ЦРВЕНИМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

11.07.2014 08:41

јел то он о братству и једниству под водјством Сесеља

ОДГОВОРИТЕ