Кецмановић: Узрок рата прегласавање Срба

Професор Ненад Кецмановић изјавио је данас у Хашком трибуналу, на суђењу генералу Ратку Младићу, да је узрок рата у БиХ било противуставно муслиманско-хрватско прегласавање Срба у Скупштини БиХ, истичући да је то било прво директно нарушавање националне равноправности у БиХ, прописане Уставом и законима.

Република Српска 10.07.2014 | 19:19
Кецмановић: Узрок рата прегласавање Срба

"Ни за ту одлуку, ни за касније референдумско проглашавање суверенитета БиХ, није постојала уставна двотрећинска већина, јер су се Срби томе противили", рекао је Кецмановић, додајући да је "невјероватно
како је преко тога прешла међународна заједница".

Као свједок одбране, Кецмановић је рекао да се то догодило у контексту залагања лидера Странке демократске акције Алије Изетбеговића за стварање "исламске теократије... од Марока до Индонезије", коју је описао у својој "Исламској декларацији", а у којој би "мањине имале ограничена права".

Изетбеговићеву одговорност за избијање сукоба, Кецмановић, који је у то вријеме био професор у Сарајеву, сугерисао је и подсјећајући на његову изјаву у парламенту којом је "дао предност суверенитету БиХ, чак и у случају да то води директно у рат".

Своје учешће у раду Предсједништва БиХ, од априла до јула 1992, пошто су га напустили српских представници Биљана Плавшић и Никола Кољевић, Кецмановић је објаснио тиме што је, на његов захтјев, поново уведен принцип консензуса, односно вета при доношењу одлука.

"У пракси, међутим, то је било систематски кршено", нагласио је Кецмановић.

О Кутиљеровом и свим другим мировним плановима, свједок је изјавио да су предвиђали подјелу БиХ, додајући да га чуди зашто су Срби из БиХ били стално оптуживани да је то њихов циљ, преносе београдски медији.

Тужилац је Кецмановића подсјетио и на његову изјаву с ранијих суђења да је "надмоћна српска артиљерија пустошила централни и стари дио града".

Кецмановић је истакао да то "нису били пројектили који руше зграде, иако су многе фасаде биле погођене", те навео да је много тежа оштећења од граната с муслиманске територије касније видио у насељу Грбавица, које је било под контролом Војске Републике Српске.

Кецмановић ће сутра наставити да одговара на питања тужиоца.

Извор: Срна

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Минимаx

10.07.2014 17:25

Сето остаје сето

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

10.07.2014 17:32

КЕЦМАНОВИЋ И ПАВИЋ СУ ПРЕВАРИЛИ СРБЕ У ПРИЈЕДОРУ 1992. ТАКО ШТО СУ ОДВЕЛИ ТРЕЋИНУ СРБА АНТИ МАРКОВИЋУ, НА ВЕЛИКОМ СКУПУ РЕФОРМИСТА НА МРАКОВИЦИ, ЗБОГ ТОГА СМО ИЗГУБИЛИ НА РЕФЕРЕНДУМУ, ПА СМО ПОСЛИЈЕ МОРАЛИ ПРЕУЗЕТИ ВЛАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

10.07.2014 17:39

Није истина професоре, криви смо ми сто смо дозволили да медју нама испливају најгори и да нас поведу у пропаст. Данас на власти у свим земљама бивсе нам Југе су на власти бивсе комуњаре, само промијенили дрес !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ас

10.07.2014 18:03

Колико се сјећам,ни плебисцит српског народа у новембру 1991 ни оснивање САО области у септембру 1991 није имао двотрећинску већину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

10.07.2014 18:05

И уједно се извињавам искреним комунистима , који су зељели добро народу и били у мањини , а господин Кецмановиц би требао бити за примијер и реци истину ! Данас свако мозе бити професор !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

10.07.2014 20:20

Грешка је што Срби нису научили лекцију из рата са Словенцима и Хрватима, што су били лакоумни ко '14. '41. са малом поправком '92. Срби су морали спријечити референдум. Силом. Да Силом, јер се знало да зло неће бити мање. Дакле криви су само Срби. Чак ни из скорашњих поплава нису извукли закључак, а поготово што им Јадовно, Јасеновац , Градишка, Долац, Крушчица.... Нису дали никакав наук. Кецмановић исто тако има накнадну памет. Он није знао спасити себе а како да спаси мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадјордје

10.07.2014 20:39

У моје вријеме непријатељ се постовао висе од пријатеља. Е мој Ненаде, зали Бозе скола сто их ти заврси, ницему те нису науциле, а нароцито оној пословици: Јадан је онај цовјек који вазда мисли да је у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семир Османходзић

11.07.2014 00:30

Ми смо криви за рат? Шта вам је људи више? Какве ви пропаганде слушате? Одакле сте ви сви уопште? Ко сте? Срби нисте, то је сигурно. Ја јесам Муслиман, али сам Србин цијелим срцем и душом. Да објасним, овако је функционисала скупштина, укратко: 1. приједлог се уврштава на дневни ред (о чему се гласа) 2. приједлог се ставља на изјашњавање (о чему се гласа) 3. уколико барем 20 посланика сматра да одлука из 2. крши равноправност, по амандману ЛXX то иде на савјет Приједлог је био о референдуму(1. корак), колико се сјећам било је преко 20 посланика против(2. и 3. корак) (сви представници српске стране су били против), а до савјета није уопште ни дошло јер су Срби демонстративно напустили сједницу и након што су напустили; приједлог о референдуму је прихваћен(без надлезности или прихвацања Срба и неиспуњавањем 3. корака). Како могу онда Срби бити криви? Не слушајте ове испране мозгове из коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко, Република Српска

11.07.2014 05:30

Живјела нама наша једина Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ