Kecmanović: Uzrok rata preglasavanje Srba

Profesor Nenad Kecmanović izjavio je danas u Haškom tribunalu, na suđenju generalu Ratku Mladiću, da je uzrok rata u BiH bilo protivustavno muslimansko-hrvatsko preglasavanje Srba u Skupštini BiH, ističući da je to bilo prvo direktno narušavanje nacionalne ravnopravnosti u BiH, propisane Ustavom i zakonima.

Republika Srpska 10.07.2014 | 19:19
Kecmanović: Uzrok rata preglasavanje Srba

"Ni za tu odluku, ni za kasnije referendumsko proglašavanje suvereniteta BiH, nije postojala ustavna dvotrećinska većina, jer su se Srbi tome protivili", rekao je Kecmanović, dodajući da je "nevjerovatno
kako je preko toga prešla međunarodna zajednica".

Kao svjedok odbrane, Kecmanović je rekao da se to dogodilo u kontekstu zalaganja lidera Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića za stvaranje "islamske teokratije... od Maroka do Indonezije", koju je opisao u svojoj "Islamskoj deklaraciji", a u kojoj bi "manjine imale ograničena prava".

Izetbegovićevu odgovornost za izbijanje sukoba, Kecmanović, koji je u to vrijeme bio profesor u Sarajevu, sugerisao je i podsjećajući na njegovu izjavu u parlamentu kojom je "dao prednost suverenitetu BiH, čak i u slučaju da to vodi direktno u rat".

Svoje učešće u radu Predsjedništva BiH, od aprila do jula 1992, pošto su ga napustili srpskih predstavnici Biljana Plavšić i Nikola Koljević, Kecmanović je objasnio time što je, na njegov zahtjev, ponovo uveden princip konsenzusa, odnosno veta pri donošenju odluka.

"U praksi, međutim, to je bilo sistematski kršeno", naglasio je Kecmanović.

O Kutiljerovom i svim drugim mirovnim planovima, svjedok je izjavio da su predviđali podjelu BiH, dodajući da ga čudi zašto su Srbi iz BiH bili stalno optuživani da je to njihov cilj, prenose beogradski mediji.

Tužilac je Kecmanovića podsjetio i na njegovu izjavu s ranijih suđenja da je "nadmoćna srpska artiljerija pustošila centralni i stari dio grada".

Kecmanović je istakao da to "nisu bili projektili koji ruše zgrade, iako su mnoge fasade bile pogođene", te naveo da je mnogo teža oštećenja od granata s muslimanske teritorije kasnije vidio u naselju Grbavica, koje je bilo pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Kecmanović će sutra nastaviti da odgovara na pitanja tužioca.

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Minimax

10.07.2014 19:25

Seto ostaje seto

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

10.07.2014 19:32

KECMANOVIĆ I PAVIĆ SU PREVARILI SRBE U PRIJEDORU 1992. TAKO ŠTO SU ODVELI TREĆINU SRBA ANTI MARKOVIĆU, NA VELIKOM SKUPU REFORMISTA NA MRAKOVICI, ZBOG TOGA SMO IZGUBILI NA REFERENDUMU, PA SMO POSLIJE MORALI PREUZETI VLAST.

ODGOVORITE
Name

valter

10.07.2014 19:39

Nije istina profesore, krivi smo mi sto smo dozvolili da medju nama isplivaju najgori i da nas povedu u propast. Danas na vlasti u svim zemljama bivse nam Juge su na vlasti bivse komunjare, samo promijenili dres !

ODGOVORITE
Name

as

10.07.2014 20:03

Koliko se sjećam,ni plebiscit srpskog naroda u novembru 1991 ni osnivanje SAO oblasti u septembru 1991 nije imao dvotrećinsku većinu...

ODGOVORITE
Name

valter

10.07.2014 20:05

I ujedno se izvinjavam iskrenim komunistima , koji su zeljeli dobro narodu i bili u manjini , a gospodin Kecmanovic bi trebao biti za primijer i reci istinu ! Danas svako moze biti profesor !

ODGOVORITE
Name

Мане

10.07.2014 22:20

Грешка је што Срби нису научили лекцију из рата са Словенцима и Хрватима, што су били лакоумни ко '14. '41. са малом поправком '92. Срби су морали спријечити референдум. Силом. Да Силом, јер се знало да зло неће бити мање. Дакле криви су само Срби. Чак ни из скорашњих поплава нису извукли закључак, а поготово што им Јадовно, Јасеновац , Градишка, Долац, Крушчица.... Нису дали никакав наук. Кецмановић исто тако има накнадну памет. Он није знао спасити себе а како да спаси мене.

ODGOVORITE
Name

Karadjordje

10.07.2014 22:39

U moje vrijeme neprijatelj se postovao vise od prijatelja. E moj Nenade, zali Boze skola sto ih ti zavrsi, nicemu te nisu naucile, a narocito onoj poslovici: Jadan je onaj covjek koji vazda misli da je u pravu.

ODGOVORITE
Name

Semir Osmanhodzić

11.07.2014 02:30

Mi smo krivi za rat? Šta vam je ljudi više? Kakve vi propagande slušate? Odakle ste vi svi uopšte? Ko ste? Srbi niste, to je sigurno. Ja jesam Musliman, ali sam Srbin cijelim srcem i dušom. Da objasnim, ovako je funkcionisala skupština, ukratko: 1. prijedlog se uvrštava na dnevni red (o čemu se glasa) 2. prijedlog se stavlja na izjašnjavanje (o čemu se glasa) 3. ukoliko barem 20 poslanika smatra da odluka iz 2. krši ravnopravnost, po amandmanu LXX to ide na savjet Prijedlog je bio o referendumu(1. korak), koliko se sjećam bilo je preko 20 poslanika protiv(2. i 3. korak) (svi predstavnici srpske strane su bili protiv), a do savjeta nije uopšte ni došlo jer su Srbi demonstrativno napustili sjednicu i nakon što su napustili; prijedlog o referendumu je prihvaćen(bez nadleznosti ili prihvacanja Srba i neispunjavanjem 3. koraka). Kako mogu onda Srbi biti krivi? Ne slušajte ove isprane mozgove iz komentara.

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

11.07.2014 07:30

Живјела нама наша једина Република Српска.

ODGOVORITE