Поплављени ослобођени плаћања судске таксе

Законом о допуни Закона о судским таксама регулисано је да су лица која су претрпјела материјалну штету у мајским поплавама, а која су евидентирана у јединственом регистру штете, ослобођена плаћања судске таксе.

Република Српска 10.07.2014 | 11:14
Поплављени ослобођени плаћања судске таксе

 

"Лица која су претрпјела материјалну штету стичу право да поднесу писани захтјев суду, а суд у поступку на бази евиденције која се води у јединственом регистру, такво лице може ослободити плаћања судске таксе", рекао је Срни савјетник министра правде Републике Српске Никола Ковачевић.

Ковачевић је навео да је ријеч о темпоралном закону, односно да се то право може користити до 31. децембра 2015. године.

Он је нагласио да је рок важења ове мјере ограничен јер су судске таксе важан извор прихода у буџету Републике Српске.

"Сматрамо да ће многа лица до 31. децембра 2015. године бити обештећена и да ће њихова штета бити санирана. Онај ко поднесе захтјев након овог датума нема право на те бенефиције", појаснио је Ковачевић.

Он је истакао да се такса плаћа у грађанским парничним и ванпарничним поступцима, као што су бракоразводне парнице, тужбе за утврђивање права власништва и друго, те да без обзира на врсту и предмет спора свака странка која стиче ове услове може бити ослобођена плаћања судске таксе.

Ковачевић је навео да износ таксе зависи од вриједности спора, а креће се од 50 КМ, па и до више од 2.000 КМ. "Такса је увијек везана за вриједност спора", нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, ослобађање од судске таксе лица која су претрпјела материјалну штету у поплавама нова је мјера Владе Републике Српске која ће олакшати материјални положај тих лица.

Он је подсјетио да је ослобађање од судске таксе и раније било регулисано Законом о судским таксама и Законом о парничном поступку, односно да физичка лица могу бити ослобођена плаћања судске таксе уколико би тим плаћањем довело у питање егзистенцију себе и своје породице.

"Таква лица могу поднијети захтјев првостепеном суду уз одређене доказе и суд их може ослободити плаћања судске таксе", напоменуо је Ковачевић.

Закон о допуни Закона о судским таксама парламент Српске усвојио је по хитном поступку 2. јула.


Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Анте Јурић

10.07.2014 11:55

Ево, додатна олакшица, па шта је више проблем овој власти у РС на коју се жалите? Овакве олакшице нисам чуо у Федерацији, у Хрватској, чак ни у Србији(можда се и варам). Шта треба онда урадити власт у случају поплаве више да вас задовољи? Чујем да су и ваучери кренули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коЛектор

10.07.2014 13:43

Па гдје јос на свијету постоји дрзава која стимулисе РАЗВОД брака!? :-)

ОДГОВОРИТЕ