Poplavljeni oslobođeni plaćanja sudske takse

Zakonom o dopuni Zakona o sudskim taksama regulisano je da su lica koja su pretrpjela materijalnu štetu u majskim poplavama, a koja su evidentirana u jedinstvenom registru štete, oslobođena plaćanja sudske takse.

Republika Srpska 10.07.2014 | 11:14
Poplavljeni oslobođeni plaćanja sudske takse

 

"Lica koja su pretrpjela materijalnu štetu stiču pravo da podnesu pisani zahtjev sudu, a sud u postupku na bazi evidencije koja se vodi u jedinstvenom registru, takvo lice može osloboditi plaćanja sudske takse", rekao je Srni savjetnik ministra pravde Republike Srpske Nikola Kovačević.

Kovačević je naveo da je riječ o temporalnom zakonu, odnosno da se to pravo može koristiti do 31. decembra 2015. godine.

On je naglasio da je rok važenja ove mjere ograničen jer su sudske takse važan izvor prihoda u budžetu Republike Srpske.

"Smatramo da će mnoga lica do 31. decembra 2015. godine biti obeštećena i da će njihova šteta biti sanirana. Onaj ko podnese zahtjev nakon ovog datuma nema pravo na te beneficije", pojasnio je Kovačević.

On je istakao da se taksa plaća u građanskim parničnim i vanparničnim postupcima, kao što su brakorazvodne parnice, tužbe za utvrđivanje prava vlasništva i drugo, te da bez obzira na vrstu i predmet spora svaka stranka koja stiče ove uslove može biti oslobođena plaćanja sudske takse.

Kovačević je naveo da iznos takse zavisi od vrijednosti spora, a kreće se od 50 KM, pa i do više od 2.000 KM. "Taksa je uvijek vezana za vrijednost spora", naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, oslobađanje od sudske takse lica koja su pretrpjela materijalnu štetu u poplavama nova je mjera Vlade Republike Srpske koja će olakšati materijalni položaj tih lica.

On je podsjetio da je oslobađanje od sudske takse i ranije bilo regulisano Zakonom o sudskim taksama i Zakonom o parničnom postupku, odnosno da fizička lica mogu biti oslobođena plaćanja sudske takse ukoliko bi tim plaćanjem dovelo u pitanje egzistenciju sebe i svoje porodice.

"Takva lica mogu podnijeti zahtjev prvostepenom sudu uz određene dokaze i sud ih može osloboditi plaćanja sudske takse", napomenuo je Kovačević.

Zakon o dopuni Zakona o sudskim taksama parlament Srpske usvojio je po hitnom postupku 2. jula.


Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ante Jurić

10.07.2014 11:55

Evo, dodatna olakšica, pa šta je više problem ovoj vlasti u RS na koju se žalite? Ovakve olakšice nisam čuo u Federaciji, u Hrvatskoj, čak ni u Srbiji(možda se i varam). Šta treba onda uraditi vlast u slučaju poplave više da vas zadovolji? Čujem da su i vaučeri krenuli.

ODGOVORITE
Name

koLektor

10.07.2014 13:43

Pa gdje jos na svijetu postoji drzava koja stimulise RAZVOD braka!? :-)

ODGOVORITE