На данашњи дан: Шведски трик из слободњака!

Фудбал се игра због голова, а поред сјајних индивидуалних потеза публику најчешће у делиријум доводе осмишљене акције за које ривал нема решења.

Фудбал 10.07.2014 | 10:57
На данашњи дан: Шведски трик из слободњака!

Једну од њих извели су у четвртфиналу Мундијала одиграног 1994. сензационални Швеђани, који су у завршници, на путу до трећег места, савладали две екипе из нашег комшилука. На овај дан, пре тачно 20 година, пали су Румуни - а начела их је мајсторија "плаво-жутих".

Шведска је свој чувени пут до треће позиције почела ремијем са Камеруном (2:2), а после победе над Русима (3:1) реми са Бразилом (1:1) наговестио је велике могућности. Био је то једини меч на том Мундијалу у коме Бразилци нису славили, али се Швеђани нису задовољили само тиме: Саудијска Арабија је била лак задатак у осмини финала, а онда је десетог јула 1994. на ред дошао меч са Румунима у четвртфиналу.

Репрезентација Румуније је имала релативно лаку групу у прелиминарној фази, у којој је савладала Колумбију (3:1) пре дебакла против Швајцараца (1:4), али су се Хаџи, Радучоју и другари "минималцем" против домаћина, селекције САД побринули да прођу даље. У осмини финала Аргентина је важила за фаворита, иако је Марадона остао на клупи, но наступ Батистуте, Каниђе, Симеонеа, Ортеге и осталих "гаучоса" није уплашио Румуне који су славили са 3:2 и заказали четвртфинални окршај са Швеђанима.

Баш на овај дан 1994. Шведска и Румунија борили су се за право да на Мундијалу одиграју још две утакмице, оне које ће донети највећу славу.

Погодака није било све до 78. минута а онда је шведско лукавство ушло у анале фудбалске игре. Када се очекивао ударац из "слободњака", или бар центаршут, Швеђани су проиграли своју звезду Томаса Бролина који се скривао у живом зиду, а затим је уследио погодак и чувени скок уз пируету, заштитни знак славља некадашњег аса.

Румунија је, међутим, успела да избори продужетке поготком Радучојуа у 88. минуту, а исти играч је довео наше комшије у вођство. Ипак, Кенет Андерсон је поставио коначних 2:2 па су на ред дошли пенали а како Миодраг Белодедић није успео да искористи последњи - Швеђани су отишли у полуфинале.

Бразил је тада славио са 1:0, па је Шведска морала да се задовољи борбом за треће место у којој је преслишала Бугарску са 4:0.

А како је то изгледало, погледајте на линку...

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=пзВ4КЊ51До

Коментари / 0

Оставите коментар