Na današnji dan: Švedski trik iz slobodnjaka!

Fudbal se igra zbog golova, a pored sjajnih individualnih poteza publiku najčešće u delirijum dovode osmišljene akcije za koje rival nema rešenja.

Fudbal 10.07.2014 | 10:57
Na današnji dan: Švedski trik iz slobodnjaka!

Jednu od njih izveli su u četvrtfinalu Mundijala odigranog 1994. senzacionalni Šveđani, koji su u završnici, na putu do trećeg mesta, savladali dve ekipe iz našeg komšiluka. Na ovaj dan, pre tačno 20 godina, pali su Rumuni - a načela ih je majstorija "plavo-žutih".

Švedska je svoj čuveni put do treće pozicije počela remijem sa Kamerunom (2:2), a posle pobede nad Rusima (3:1) remi sa Brazilom (1:1) nagovestio je velike mogućnosti. Bio je to jedini meč na tom Mundijalu u kome Brazilci nisu slavili, ali se Šveđani nisu zadovoljili samo time: Saudijska Arabija je bila lak zadatak u osmini finala, a onda je desetog jula 1994. na red došao meč sa Rumunima u četvrtfinalu.

Reprezentacija Rumunije je imala relativno laku grupu u preliminarnoj fazi, u kojoj je savladala Kolumbiju (3:1) pre debakla protiv Švajcaraca (1:4), ali su se Hadži, Radučoju i drugari "minimalcem" protiv domaćina, selekcije SAD pobrinuli da prođu dalje. U osmini finala Argentina je važila za favorita, iako je Maradona ostao na klupi, no nastup Batistute, Kaniđe, Simeonea, Ortege i ostalih "gaučosa" nije uplašio Rumune koji su slavili sa 3:2 i zakazali četvrtfinalni okršaj sa Šveđanima.

Baš na ovaj dan 1994. Švedska i Rumunija borili su se za pravo da na Mundijalu odigraju još dve utakmice, one koje će doneti najveću slavu.

Pogodaka nije bilo sve do 78. minuta a onda je švedsko lukavstvo ušlo u anale fudbalske igre. Kada se očekivao udarac iz "slobodnjaka", ili bar centaršut, Šveđani su proigrali svoju zvezdu Tomasa Brolina koji se skrivao u živom zidu, a zatim je usledio pogodak i čuveni skok uz piruetu, zaštitni znak slavlja nekadašnjeg asa.

Rumunija je, međutim, uspela da izbori produžetke pogotkom Radučojua u 88. minutu, a isti igrač je doveo naše komšije u vođstvo. Ipak, Kenet Anderson je postavio konačnih 2:2 pa su na red došli penali a kako Miodrag Belodedić nije uspeo da iskoristi poslednji - Šveđani su otišli u polufinale.

Brazil je tada slavio sa 1:0, pa je Švedska morala da se zadovolji borbom za treće mesto u kojoj je preslišala Bugarsku sa 4:0.

A kako je to izgledalo, pogledajte na linku...

https://www.youtube.com/watch?v=pzV4KNj51Do

Komentari / 0

Ostavite komentar