Езил први Турчин у финалу СП!

Фудбалери турског порекла још нису наступили у најважнијој утакмици Мундијала. Везиста "панцера" има лепу прилику да у недељу испише и историју земље својих предака.

Фудбал 10.07.2014 | 08:23
Езил први Турчин у финалу СП!

"Чланови моје породице и ја увек ћемо бити Турци, али сам се родио и одрастао у Немачкој", објаснио је у једном интервјуу Месут Езил, сјајни везиста, међу најбољима међу "панцерима".

И он је у суботу увече учествовао у историјској победи Немачке над Бразилом 7:1, којом је "Дие Маннсцхафт" изборио још један пласман у финале Мундијала. Тим податком у четвртак се поноси и Езилова матична земља.

Као представник једне од "гастарбајтерских" генерација, одраслих широм Немачке (Берлин, Келн, Дуисбург, Диселдорф, Франкфурт, Мајнхајм, Мајнц, Минхен и Штутгарт, Гелзенкирхен...), Езил је стасао и као "Немац" и потом достојно представљао државу у којој је рођен.

Он ће у недељу постати први играч турског порекла који ће заиграти у финалу Мундијала!

Немачка је и раније имала његове земљаке у селекцији, али они нису имали прилику да заиграју за "Златну богињу".

"Био сам успешан са 'У-21' репрезентацијом те земље и зато сам одабрао и да наступим за њену сениорску селекцију", разјаснио је Езил.

Занимљиво је и да су све до 1999. године деца турских родитеља рођена у Немачкој сматрана држављанима Турске. Тај закон је промењен, али је и даље јако тешко поседовати двојно држављанство те две земље. Ако би Турчин хтео немачки пасош, морао би се одрекне матичног.

Иако игра за "панцере", Езил је посвећени верник муслиманске вероисповести, пре утакмице рецитује молитве, течно прича турски језик и редовно посећује своје рођаке на северозападу Турске. (Деврек, Зонгулдак).

 

Коментари / 0

Оставите коментар