Ezil prvi Turčin u finalu SP!

Fudbaleri turskog porekla još nisu nastupili u najvažnijoj utakmici Mundijala. Vezista "pancera" ima lepu priliku da u nedelju ispiše i istoriju zemlje svojih predaka.

Fudbal 10.07.2014 | 08:23
Ezil prvi Turčin u finalu SP!

"Članovi moje porodice i ja uvek ćemo biti Turci, ali sam se rodio i odrastao u Nemačkoj", objasnio je u jednom intervjuu Mesut Ezil, sjajni vezista, među najboljima među "pancerima".

I on je u subotu uveče učestvovao u istorijskoj pobedi Nemačke nad Brazilom 7:1, kojom je "Die Mannschaft" izborio još jedan plasman u finale Mundijala. Tim podatkom u četvrtak se ponosi i Ezilova matična zemlja.

Kao predstavnik jedne od "gastarbajterskih" generacija, odraslih širom Nemačke (Berlin, Keln, Duisburg, Diseldorf, Frankfurt, Majnhajm, Majnc, Minhen i Štutgart, Gelzenkirhen...), Ezil je stasao i kao "Nemac" i potom dostojno predstavljao državu u kojoj je rođen.

On će u nedelju postati prvi igrač turskog porekla koji će zaigrati u finalu Mundijala!

Nemačka je i ranije imala njegove zemljake u selekciji, ali oni nisu imali priliku da zaigraju za "Zlatnu boginju".

"Bio sam uspešan sa 'U-21' reprezentacijom te zemlje i zato sam odabrao i da nastupim za njenu seniorsku selekciju", razjasnio je Ezil.

Zanimljivo je i da su sve do 1999. godine deca turskih roditelja rođena u Nemačkoj smatrana državljanima Turske. Taj zakon je promenjen, ali je i dalje jako teško posedovati dvojno državljanstvo te dve zemlje. Ako bi Turčin hteo nemački pasoš, morao bi se odrekne matičnog.

Iako igra za "pancere", Ezil je posvećeni vernik muslimanske veroispovesti, pre utakmice recituje molitve, tečno priča turski jezik i redovno posećuje svoje rođake na severozapadu Turske. (Devrek, Zonguldak).

 

Komentari / 0

Ostavite komentar