Пале: Отпад на депонији није радиоактиван

Прије неколико мјесеци покренута је прича да је отпад, који се из једне фабрике за прераду коже у Високом лагерује на градску депонију у Палама, радиокативан и изузетно опасан за здравље становника.

Република Српска 09.07.2014 | 20:01
Пале: Отпад на депонији није радиоактиван

Институт за нуклеарне науке ,,Винча'' обавио је анализу узорака и утврдио да се не ради о радиоактивном отпаду те да он није опасан за здравље становника.

Локална власт, коју су многи оптуживали да је умијешана у недозвољене радње и да заради новца трује властито становништво, тражи одговорност оних који су покренули ту причу, унијели панику међу становништво и нањели немјерљиву штету Палама и Источном Сарајеву.

,,Да је испитивање проведено у Винчи показало да је отпад отрован зна се ко би сносио одговорност и правно и политички'', каже начелник општине Пале и пита се: ,,Ко ће сад одговарати? Да ли ће они који су без икаквих аргумената пласирали ту причу сносити било какву одговорност?''

,,Заради ситних политичких поена бацили су мрљу на Пале. Сви смо се сложили да је Винча једина мјеродавна да уради испитивања. Сада када је испитивање показало да отпад није опасан некима као да је жао што је тако.Као да би вољели да се сви потрујемо'', истиче Ковачевић и додаје: ,,Да ли су они свјесни какву су штету нанијели и још је наносе Палама? Угрозили су рад свих угоститељских објеката у Палама и на Јахорини. Ко ће послати дјецу на студирање код нас ако се сумња да је вода затрована? Како ћемо на сајмовима туризма које посјећујемо позвати људе да дођу на Јахорину ако се прича о радиоактивном отпаду?''

Ковачевић истиче да су неутемељене и злонамјерне приче, нањеле и штету паљанском комуналном предузећу и радницима који примају плате у тој фирми. На оптужбе да је општина одговорна за формирање дивљих депонија  одговара да је контрола путева и камиона који превозе отпад или било шта друго у надлежности полиције а не општине.

,,Покушајте камион дрва, без папира, одвући у Високо. Стићи ће до Хан Дервенте и онда ће завршити пред Станицом полиције у Палама. Како је онда могуће да камиони са отпадом, без пратеће документације, од Високог, преко Вогошће и Сарајева прођу све полицијске контроле и да дођу до Хан Дервенте гдје МУП Српске има пункт и гдје ни муха не може проћи а камоли камион без уредних папира?'' , пита се Ковачевић.

Да је циљела ствар политички мотивисана сматрају и у градском одбору СДС-а.

Опозциони СНСД оптужују да покушава преварити становнике Источног Сарајева подвалама и лажима како би се дочепали власти, не марећи притом што уносе панику и страх међу грађане.

,,Они као да желе да се становништво почне одавде исељавати'', каже одборник СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево Небојша Попић и додаје: ,,Ми смо одговорна политичка партија и никада ни по коју цијену не би смо урадили нешто што би угрожило становнике Источног Сарајева и Републике Српске. Од оних који су пласирали ову лажну причу тражимо да се извину и руководству и грађанима Пала и Источног Сарајева. Умјесто да промовишу наш град они га гуше''.

Представници локалне власти подсјећају да је за лагеровање отпада из Високог постојала сва неопходна документација међу којом и еколошка дозвола републичког еколошког инспектора Млађена Лакића. Зашто је он о томе ћутао и по чијем налогу може се само предпоставити.

Из градског Одбора СДС-а упозоравају да је лажна прича пласирана с циљем скретања пажње са проблема преварених радника РАОП-а и ФАМОС-а, катастрофалне ситуације у Болници Касиндол те милионских
проневјера у Олимпијском центру Јахорина.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

истина

09.07.2014 18:41

За тај медиски линц је одговоран власник једне фирме из Високог а повезан је са људима из РС. Ко год покуса да ријеси тај одпад он га медиски спријеци плати новине и портале цак је спријецио изгрању спалионице у Високом. Јер је зарадзивао милионе на годисњем нивоу од тог отпада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦ

09.07.2014 18:43

Резултати анализе подијељени – на депонијама у Палама, отпад није опасан. У Источном Старом Граду – јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

09.07.2014 19:09

Све је то спрега криминалаца и паљанске лоповске власти трујете и онако јадан и биједан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

09.07.2014 19:10

Зашто га возе из Високог на Пале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

9

09.07.2014 19:18

Лопови сви сте ви исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

10.07.2014 05:06

Отпад на Палама није радиоактиван, он је МАЛО радиоактиван!

ОДГОВОРИТЕ
Name

медо

10.07.2014 12:22

интересантно ови сто коментарису знају у свим опстинама ста је проблем.Као да мало зиве у једној мало у другој опстини

ОДГОВОРИТЕ