Pale: Otpad na deponiji nije radioaktivan

Prije nekoliko mjeseci pokrenuta je priča da je otpad, koji se iz jedne fabrike za preradu kože u Visokom lageruje na gradsku deponiju u Palama, radiokativan i izuzetno opasan za zdravlje stanovnika.

Republika Srpska 09.07.2014 | 20:01
Pale: Otpad na deponiji nije radioaktivan

Institut za nuklearne nauke ,,Vinča'' obavio je analizu uzoraka i utvrdio da se ne radi o radioaktivnom otpadu te da on nije opasan za zdravlje stanovnika.

Lokalna vlast, koju su mnogi optuživali da je umiješana u nedozvoljene radnje i da zaradi novca truje vlastito stanovništvo, traži odgovornost onih koji su pokrenuli tu priču, unijeli paniku među stanovništvo i nanjeli nemjerljivu štetu Palama i Istočnom Sarajevu.

,,Da je ispitivanje provedeno u Vinči pokazalo da je otpad otrovan zna se ko bi snosio odgovornost i pravno i politički'', kaže načelnik opštine Pale i pita se: ,,Ko će sad odgovarati? Da li će oni koji su bez ikakvih argumenata plasirali tu priču snositi bilo kakvu odgovornost?''

,,Zaradi sitnih političkih poena bacili su mrlju na Pale. Svi smo se složili da je Vinča jedina mjerodavna da uradi ispitivanja. Sada kada je ispitivanje pokazalo da otpad nije opasan nekima kao da je žao što je tako.Kao da bi voljeli da se svi potrujemo'', ističe Kovačević i dodaje: ,,Da li su oni svjesni kakvu su štetu nanijeli i još je nanose Palama? Ugrozili su rad svih ugostiteljskih objekata u Palama i na Jahorini. Ko će poslati djecu na studiranje kod nas ako se sumnja da je voda zatrovana? Kako ćemo na sajmovima turizma koje posjećujemo pozvati ljude da dođu na Jahorinu ako se priča o radioaktivnom otpadu?''

Kovačević ističe da su neutemeljene i zlonamjerne priče, nanjele i štetu paljanskom komunalnom preduzeću i radnicima koji primaju plate u toj firmi. Na optužbe da je opština odgovorna za formiranje divljih deponija  odgovara da je kontrola puteva i kamiona koji prevoze otpad ili bilo šta drugo u nadležnosti policije a ne opštine.

,,Pokušajte kamion drva, bez papira, odvući u Visoko. Stići će do Han Dervente i onda će završiti pred Stanicom policije u Palama. Kako je onda moguće da kamioni sa otpadom, bez prateće dokumentacije, od Visokog, preko Vogošće i Sarajeva prođu sve policijske kontrole i da dođu do Han Dervente gdje MUP Srpske ima punkt i gdje ni muha ne može proći a kamoli kamion bez urednih papira?'' , pita se Kovačević.

Da je ciljela stvar politički motivisana smatraju i u gradskom odboru SDS-a.

Opozcioni SNSD optužuju da pokušava prevariti stanovnike Istočnog Sarajeva podvalama i lažima kako bi se dočepali vlasti, ne mareći pritom što unose paniku i strah među građane.

,,Oni kao da žele da se stanovništvo počne odavde iseljavati'', kaže odbornik SDS-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo Nebojša Popić i dodaje: ,,Mi smo odgovorna politička partija i nikada ni po koju cijenu ne bi smo uradili nešto što bi ugrožilo stanovnike Istočnog Sarajeva i Republike Srpske. Od onih koji su plasirali ovu lažnu priču tražimo da se izvinu i rukovodstvu i građanima Pala i Istočnog Sarajeva. Umjesto da promovišu naš grad oni ga guše''.

Predstavnici lokalne vlasti podsjećaju da je za lagerovanje otpada iz Visokog postojala sva neophodna dokumentacija među kojom i ekološka dozvola republičkog ekološkog inspektora Mlađena Lakića. Zašto je on o tome ćutao i po čijem nalogu može se samo predpostaviti.

Iz gradskog Odbora SDS-a upozoravaju da je lažna priča plasirana s ciljem skretanja pažnje sa problema prevarenih radnika RAOP-a i FAMOS-a, katastrofalne situacije u Bolnici Kasindol te milionskih
pronevjera u Olimpijskom centru Jahorina.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

istina

09.07.2014 18:41

Za taj mediski linc je odgovoran vlasnik jedne firme iz Visokog a povezan je sa ljudima iz RS. Ko god pokusa da rijesi taj odpad on ga mediski sprijeci plati novine i portale cak je sprijecio izgranju spalionice u Visokom. Jer je zaradzivao milione na godisnjem nivou od tog otpada.

ODGOVORITE
Name

CCC

09.07.2014 18:43

Резултати анализе подијељени – на депонијама у Палама, отпад није опасан. У Источном Старом Граду – јесте.

ODGOVORITE
Name

ja

09.07.2014 19:09

Sve je to sprega kriminalaca i paljanske lopovske vlasti trujete i onako jadan i bijedan narod.

ODGOVORITE
Name

una

09.07.2014 19:10

Zašto ga voze iz Visokog na Pale?

ODGOVORITE
Name

9

09.07.2014 19:18

Lopovi svi ste vi isti

ODGOVORITE
Name

Ja

10.07.2014 05:06

Otpad na Palama nije radioaktivan, on je MALO radioaktivan!

ODGOVORITE
Name

medo

10.07.2014 12:22

interesantno ovi sto komentarisu znaju u svim opstinama sta je problem.Kao da malo zive u jednoj malo u drugoj opstini

ODGOVORITE