Хаг се брука због Војислава Шешеља

Тиме што се до јуче није изјаснио да ће поштовати хашка правила како би био пуштен на слободу, лидер СРС Војислав Шешељ практично је одлучио да до даљњег остаје у притвору.

Србија 09.07.2014 | 19:30
Хаг се брука због Војислава Шешеља

На тај начин се заправо тумачи то што се у року од три дана, која му је дао Хашки трибунал, није писаним путем изјаснио да ће поштовати услове за привремено ослобађање.

То је потврђено и у Хашком трибуналу, где кажу да је Шешељ јуче ујутро, телефоном, затражио да се Претресно веће обавести о његовој одлуци. Како нам је речено, Шешељ је казао да нема намеру да се изјашњава по овом питању, као и да је све што је о поштовању услова имао да каже, рекао у поднеску који је раније поднео.

После овога је, практично, на потезу Претресно веће које би даље требало да одлучи шта ће учинити када је у питању Шешељев случај.

- На Већу је да донесе одлуку о његовом евентуалном пуштању на привремену слободу, и за то нема временског ограничења. На Већу је и да одлучи да ли ће можда мењати услове - речено је у Хашком трибуналу.

Влада Србије саопштила је 1. јула да је спремна да Хашком трибуналу пружи гаранције за Шешељево привремено пуштање на слободу, под условом да се он, у правно обавезујућој форми, изјасни да ће поштовати све услове које одреди или са њим договори надлежно судско веће суда у Хагу. Трибунал је Шешељу дао рок од три дана да се писаним путем изјасни да ће поштовати услове за привремено ослобађање, а један од главних је да он буде у кућном притвору и под надзором српских власти.

Иначе, ово је први пут да се за неког оптуженог у Хашком трибуналу тражи гаранција у виду кућног притвора, као и гаранције да неће моћи да утиче на сведоке. Занимљиво је да је, рецимо, Рамушу Харадинају, такође оптуженом у Хагу, било омогућено још док је поступак против њега трајао, да учествује у политичкој кампањи.

Суђење Војиславу Шешељу, који се суду у Хагу предао добровољно, завршено је пре две године, али пресуда још није донета.

Извор: Блиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

09.07.2014 17:46

Могу услови зашто да не, али они које је поставио гоподин др Војислав Шешељ. Ослобађање од кривице и исплата одштете коју захтјева. Само напријед војводо, дао си велику жртву али си их притјерао у ћошак са њиховим "правосуђем" и оним другим што дају гаранције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Химзо

09.07.2014 18:23

Хаман их нико тако не направи будалама ко овај ћетник. Јб ти Хаски суд толико експерата а један обићан ћетник направи њиха толике хајванима. Као ћовјека не волим Шешеља али као правник је показао да нема паметнијег

ОДГОВОРИТЕ
Name

идзо .идзо

09.07.2014 19:14

"Хаман" ти Химзо ниси добро пазио у сколи ако си уопсте исао у њу , прво се науци добро писати и цитати па онда дијели коментаре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

09.07.2014 19:25

Свака част Војо

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

09.07.2014 19:35

Ако добије 12 милиона еура,колико је тразио, моци це се друзити са бајом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црис

09.07.2014 20:35

Проклињу дан кад је слетио у холандију. Издрзи председнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

10.07.2014 04:45

Чуј Хаг се брука , немојте причати глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

србенда

10.07.2014 07:12

Он је људина како год погледаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твибунал

10.07.2014 07:28

Ствавно бвука и свамота. Двже нашег двагог четника мимо свих пвавних новми у пвитвову хашког твибунала. Јадник иствухнуће иза вешетака, ни квив ни дужан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

10.07.2014 08:15

Војвода Шесељ није "обични четник" он је најмлађи доктор права, а самим тим најмлађи четник доктор права који је надам се показао колико зна и колико вриједи и као човјек и као правник, да ли га ви волите то је небитно! Живио нам Војо!

ОДГОВОРИТЕ