Hag se bruka zbog Vojislava Šešelja

Time što se do juče nije izjasnio da će poštovati haška pravila kako bi bio pušten na slobodu, lider SRS Vojislav Šešelj praktično je odlučio da do daljnjeg ostaje u pritvoru.

Srbija 09.07.2014 | 19:30
Hag se bruka zbog Vojislava Šešelja

Na taj način se zapravo tumači to što se u roku od tri dana, koja mu je dao Haški tribunal, nije pisanim putem izjasnio da će poštovati uslove za privremeno oslobađanje.

To je potvrđeno i u Haškom tribunalu, gde kažu da je Šešelj juče ujutro, telefonom, zatražio da se Pretresno veće obavesti o njegovoj odluci. Kako nam je rečeno, Šešelj je kazao da nema nameru da se izjašnjava po ovom pitanju, kao i da je sve što je o poštovanju uslova imao da kaže, rekao u podnesku koji je ranije podneo.

Posle ovoga je, praktično, na potezu Pretresno veće koje bi dalje trebalo da odluči šta će učiniti kada je u pitanju Šešeljev slučaj.

- Na Veću je da donese odluku o njegovom eventualnom puštanju na privremenu slobodu, i za to nema vremenskog ograničenja. Na Veću je i da odluči da li će možda menjati uslove - rečeno je u Haškom tribunalu.

Vlada Srbije saopštila je 1. jula da je spremna da Haškom tribunalu pruži garancije za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se on, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko veće suda u Hagu. Tribunal je Šešelju dao rok od tri dana da se pisanim putem izjasni da će poštovati uslove za privremeno oslobađanje, a jedan od glavnih je da on bude u kućnom pritvoru i pod nadzorom srpskih vlasti.

Inače, ovo je prvi put da se za nekog optuženog u Haškom tribunalu traži garancija u vidu kućnog pritvora, kao i garancije da neće moći da utiče na svedoke. Zanimljivo je da je, recimo, Ramušu Haradinaju, takođe optuženom u Hagu, bilo omogućeno još dok je postupak protiv njega trajao, da učestvuje u političkoj kampanji.

Suđenje Vojislavu Šešelju, koji se sudu u Hagu predao dobrovoljno, završeno je pre dve godine, ali presuda još nije doneta.

Izvor: Blic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

09.07.2014 17:46

Mogu uslovi zašto da ne, ali oni koje je postavio gopodin dr Vojislav Šešelj. Oslobađanje od krivice i isplata odštete koju zahtjeva. Samo naprijed vojvodo, dao si veliku žrtvu ali si ih pritjerao u ćošak sa njihovim "pravosuđem" i onim drugim što daju garancije.

ODGOVORITE
Name

Himzo

09.07.2014 18:23

Haman ih niko tako ne napravi budalama ko ovaj ćetnik. Jb ti Haski sud toliko eksperata a jedan obićan ćetnik napravi njiha tolike hajvanima. Kao ćovjeka ne volim Šešelja ali kao pravnik je pokazao da nema pametnijeg

ODGOVORITE
Name

idzo .idzo

09.07.2014 19:14

"Haman" ti Himzo nisi dobro pazio u skoli ako si uopste isao u nju , prvo se nauci dobro pisati i citati pa onda dijeli komentare..

ODGOVORITE
Name

Srbin

09.07.2014 19:25

Svaka čast Vojo

ODGOVORITE
Name

joja

09.07.2014 19:35

Ako dobije 12 miliona eura,koliko je trazio, moci ce se druziti sa bajom.

ODGOVORITE
Name

cris

09.07.2014 20:35

Proklinju dan kad je sletio u holandiju. Izdrzi predsednice.

ODGOVORITE
Name

Pravda

10.07.2014 04:45

Čuj Hag se bruka , nemojte pričati gluposti

ODGOVORITE
Name

srbenda

10.07.2014 07:12

On je ljudina kako god pogledaš.

ODGOVORITE
Name

Tvibunal

10.07.2014 07:28

Stvavno bvuka i svamota. Dvže našeg dvagog četnika mimo svih pvavnih novmi u pvitvovu haškog tvibunala. Jadnik istvuhnuće iza vešetaka, ni kviv ni dužan.

ODGOVORITE
Name

niko

10.07.2014 08:15

Vojvoda Šeselj nije "obični četnik" on je najmlađi doktor prava, a samim tim najmlađi četnik doktor prava koji je nadam se pokazao koliko zna i koliko vrijedi i kao čovjek i kao pravnik, da li ga vi volite to je nebitno! Živio nam Vojo!

ODGOVORITE