Универзитету недостају три милиона за функционисање

Да би Универзитет у Источном Сарајеву у наредном периоду могао нормално функционисати потребно је три милиона конвертибилних марака, изјавио је на данашњем састанаку са ректоратом Универзитета министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

Република Српска 09.07.2014 | 18:41
Универзитету недостају три милиона за функционисање

Универзитет у Источном Сарајеву нема три милиона конвертибилних марака, од којих је 800 000 КМ намјењено за исплату плата редовно запосленим на Универзитету, за хонорарце, као и за допунски рад.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија сматра да је ово најтежа година од оснивања Универзитета, те да су због цјелокупног стања у овој образовној институцији на реду уштеде.

"Због те ситуације смо сви забринути и тражимо од свих декана на високошколским установама да се изврши максимална рационализација по свим питањима, и кад је у питање материјално-финансијско пословање, спајање појединих група, рационализација на неким студијским програмима, па ако треба гашење појединих студијских програма ако је недовољан број уписаних студената", наводи Мутабџија.

Гашење појединих студијских програма је по свему судећи реална ситуација, јер је ове године знатно опао број уписаних студената на Универзитету. Све се више хрли ка Београду, Новом Саду, не интересујући се за студијске програме на Универзитету у Источном Сарајеву, осим за Медицински факултет у Фочи и на Музичкој академији гдје је повећан број уписаних. Главни је проблем - како привући младе да упишу факултет у Републици Српској?

"Имамо ситуацију да од 12 000 свршених средњошколаца свега имамо 4,5 одсто одличних ученика и од тих отприлике 500 ученика једна трећина остаје на Медицинском факултету у Фочи, друга трећина иде у иностранство, а трећа се подијели на друге студијске програме и друге факултете", сматра Мутабџија.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић нерадо признаје да је опао број уписаних студената у првом уписном року. Каже да није проблем у квалитету рада Универзитета, већ
све мањи број средњошколаца.

"Ми морамо радити на подизању квалитета на Универзитету, кроз опремање лабораторија, подизање наставног кадра, да привучемо омладину из других крајева", додаје Грујић.

На састанку министра Мутабџије са челним људима Универзитета у Источном Сарајеву, поред горућих проблема, финансијских и мањег броја уписаних студената, разговарано је и о усељевању у новоизграђене студентске домове у Палама, као и о аустријском кредиту, по пројекту модернизације Универзитета у Источном Сарајеву, чија је реализација при крају.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар