Univerzitetu nedostaju tri miliona za funkcionisanje

Da bi Univerzitet u Istočnom Sarajevu u narednom periodu mogao normalno funkcionisati potrebno je tri miliona konvertibilnih maraka, izjavio je na današnjem sastanaku sa rektoratom Univerziteta ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

Republika Srpska 09.07.2014 | 18:41
Univerzitetu nedostaju tri miliona za funkcionisanje

Univerzitet u Istočnom Sarajevu nema tri miliona konvertibilnih maraka, od kojih je 800 000 KM namjenjeno za isplatu plata redovno zaposlenim na Univerzitetu, za honorarce, kao i za dopunski rad.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija smatra da je ovo najteža godina od osnivanja Univerziteta, te da su zbog cjelokupnog stanja u ovoj obrazovnoj instituciji na redu uštede.

"Zbog te situacije smo svi zabrinuti i tražimo od svih dekana na visokoškolskim ustanovama da se izvrši maksimalna racionalizacija po svim pitanjima, i kad je u pitanje materijalno-finansijsko poslovanje, spajanje pojedinih grupa, racionalizacija na nekim studijskim programima, pa ako treba gašenje pojedinih studijskih programa ako je nedovoljan broj upisanih studenata", navodi Mutabdžija.

Gašenje pojedinih studijskih programa je po svemu sudeći realna situacija, jer je ove godine znatno opao broj upisanih studenata na Univerzitetu. Sve se više hrli ka Beogradu, Novom Sadu, ne interesujući se za studijske programe na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, osim za Medicinski fakultet u Foči i na Muzičkoj akademiji gdje je povećan broj upisanih. Glavni je problem - kako privući mlade da upišu fakultet u Republici Srpskoj?

"Imamo situaciju da od 12 000 svršenih srednjoškolaca svega imamo 4,5 odsto odličnih učenika i od tih otprilike 500 učenika jedna trećina ostaje na Medicinskom fakultetu u Foči, druga trećina ide u inostranstvo, a treća se podijeli na druge studijske programe i druge fakultete", smatra Mutabdžija.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić nerado priznaje da je opao broj upisanih studenata u prvom upisnom roku. Kaže da nije problem u kvalitetu rada Univerziteta, već
sve manji broj srednjoškolaca.

"Mi moramo raditi na podizanju kvaliteta na Univerzitetu, kroz opremanje laboratorija, podizanje nastavnog kadra, da privučemo omladinu iz drugih krajeva", dodaje Grujić.

Na sastanku ministra Mutabdžije sa čelnim ljudima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pored gorućih problema, finansijskih i manjeg broja upisanih studenata, razgovarano je i o useljevanju u novoizgrađene studentske domove u Palama, kao i o austrijskom kreditu, po projektu modernizacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čija je realizacija pri kraju.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar