Солидарни порез: Спас за поплављене или симболика?

Према новом Закону о посебном доприносу за солидарност, за годину дана, колико ће трајати наплаћивање посебних доприноса, прикупиће се око 65 милиона марака.

Република Српска 09.07.2014 | 15:20
Солидарни порез: Спас за поплављене или симболика?

Како је укупна штета од катастрофалних поплава већа од двије милијарде марака, а прикупљена средства од солидарних пореза су тек нешто више од три одсто потребних средстава, поставља се питање оправданости овог закона.

Економски аналитичари упозоравају на манипулације, док политички аналитичари сматрају да су за доношење закона “криви” предстојећи избори.

Влада га је изњедрила помпезно. Најавила га је као спас, али рачуница показује да ће на крају бити само симболичан. Солидарни порез је кап у мору неопходних средстава за санацију посљедица од поплава.

Према анализи Центра за истраживања и студије Геа биће то још једно оптерећење трошкова рада, уз могућност манипулације. Законом нису обухваћене зараде остварене по основу профита, дивиденде, издавања имовине или дознака из иностранства.Односно, они облици примања које остварује виши социјални слојеви становништва.

Богате артиљерије нема у борби против посљедица од поплава. У прве редове солидарности истурени су пјешаци-радници. Они ће, без обзира на то примили плату редовно или не, остати без својих једног и по одсто од плате. Исто толико требају издвојити и послодавци, али они свој терет могу пребацити на радника, јер му могу за један и по одсто смањити плату. Тако да ће радник сносити сву солидарност са поплављеним.

Пореска управа, каже Павловић, мора обратити пажњу из којих се извора уплаћују ти доприноси. А да ли је могло другачије? Да ли се могао, рецимо повећати ПДВ за један одсто? Рачуница ГЕ-е је показала да би се тада обезбједио отприлике исти износ као И код солидарног пореза. Или рецимо да се на буџетским платама, које нас “коштају” 666 милиона годишње уштеди само 10 одсто.

С обзиром на све ове мањкавости, поставља се питање зашто се уопште овај закон донио? Политички аналитичар Тања Топић сматра да је он донесен под претпоставком да се реагује и прикупи било шта у изборној години.

И реаговало се. Солидарним порезима. Порези јесу, али солидарност се изгубила негдје на путу од Владе до поплављених грађана. Како другачије објаснити чињеницу да се солидаришу само сиромашнији. Незаборавимо, просјечне плате у јавном сектору су више од 60 одсто у односу на просјечне плате у приватном сектору.

БН ТВ

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миле Поплава

09.07.2014 14:01

Само 65 милиона? Шта је то у односу на пљачку у УИО од 2 милијарде? 65 милиона под предпоставком да остане овај број запослених. А њих је сваким даном све мање!

ОДГОВОРИТЕ