Solidarni porez: Spas za poplavljene ili simbolika?

Prema novom Zakonu o posebnom doprinosu za solidarnost, za godinu dana, koliko će trajati naplaćivanje posebnih doprinosa, prikupiće se oko 65 miliona maraka.

Republika Srpska 09.07.2014 | 15:20
Solidarni porez: Spas za poplavljene ili simbolika?

Kako je ukupna šteta od katastrofalnih poplava veća od dvije milijarde maraka, a prikupljena sredstva od solidarnih poreza su tek nešto više od tri odsto potrebnih sredstava, postavlja se pitanje opravdanosti ovog zakona.

Ekonomski analitičari upozoravaju na manipulacije, dok politički analitičari smatraju da su za donošenje zakona “krivi” predstojeći izbori.

Vlada ga je iznjedrila pompezno. Najavila ga je kao spas, ali računica pokazuje da će na kraju biti samo simboličan. Solidarni porez je kap u moru neophodnih sredstava za sanaciju posljedica od poplava.

Prema analizi Centra za istraživanja i studije Gea biće to još jedno opterećenje troškova rada, uz mogućnost manipulacije. Zakonom nisu obuhvaćene zarade ostvarene po osnovu profita, dividende, izdavanja imovine ili doznaka iz inostranstva.Odnosno, oni oblici primanja koje ostvaruje viši socijalni slojevi stanovništva.

Bogate artiljerije nema u borbi protiv posljedica od poplava. U prve redove solidarnosti istureni su pješaci-radnici. Oni će, bez obzira na to primili platu redovno ili ne, ostati bez svojih jednog i po odsto od plate. Isto toliko trebaju izdvojiti i poslodavci, ali oni svoj teret mogu prebaciti na radnika, jer mu mogu za jedan i po odsto smanjiti platu. Tako da će radnik snositi svu solidarnost sa poplavljenim.

Poreska uprava, kaže Pavlović, mora obratiti pažnju iz kojih se izvora uplaćuju ti doprinosi. A da li je moglo drugačije? Da li se mogao, recimo povećati PDV za jedan odsto? Računica GE-e je pokazala da bi se tada obezbjedio otprilike isti iznos kao I kod solidarnog poreza. Ili recimo da se na budžetskim platama, koje nas “koštaju” 666 miliona godišnje uštedi samo 10 odsto.

S obzirom na sve ove manjkavosti, postavlja se pitanje zašto se uopšte ovaj zakon donio? Politički analitičar Tanja Topić smatra da je on donesen pod pretpostavkom da se reaguje i prikupi bilo šta u izbornoj godini.

I reagovalo se. Solidarnim porezima. Porezi jesu, ali solidarnost se izgubila negdje na putu od Vlade do poplavljenih građana. Kako drugačije objasniti činjenicu da se solidarišu samo siromašniji. Nezaboravimo, prosječne plate u javnom sektoru su više od 60 odsto u odnosu na prosječne plate u privatnom sektoru.

BN TV

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mile Poplava

09.07.2014 14:01

Samo 65 miliona? Šta je to u odnosu na pljačku u UIO od 2 milijarde? 65 miliona pod predpostavkom da ostane ovaj broj zaposlenih. A njih je svakim danom sve manje!

ODGOVORITE