СП - вечерас друго 1/2: Холандија - Аргентина

Пред нама је друго полуфинале Светског првенства. Ко сме на захуктале Немце?

Фудбал 09.07.2014 | 13:42
СП - вечерас друго 1/2: Холандија - Аргентина

Први полуфинални дуел Светског првенства у Бразилу памтиће се дуго, дуго. Немачка је "демолирала" домаћу селекцију 7:1 и протутњала у финале, у којем се нашла после само пола сата утакмице у Бело Хоризонтеу.

Вечерас је пред нама други дуел, а у Сао Паулу (22.00) састају се Холандија и Аргентина.

После онаквог издања "панцера" сигурно је да ће и једни и други морати да оставе јак утисак...

"Мислим да је ово утакмица у којој фаворита једноставно нема. Већ се у ранијим фазама видело колико су мале разлике међу екипама, што значи да би у полуфиналу одлучујућу улогу могла да има срећа", сматра селектор "лала" Луј ван Гал.

Холандија ће вероватно и у полуфиналу бити без искусног везисте Најџела де Јонга, који је ипак почео да тренира, али много битнији је наступ капитена Робина ван Персија, за којег је селектор рекао да има стомачне проблеме. Да ли заиста или само да би заварао противника, видећемо...

Аргентина ће сигурно бити без "важног шрафа" у својој машинерији, а то је Анхел ди Марија. Крилни фудбалер повредио је бутни мишић у четвртфиналном окршају са Белгијом и само чудом могао би да се нађе на терену.

Алехандро Сабеља, међутим, може да буде охрабрен успоном форме Гонзала Игуаина и опоравком Серхија Агуера од повреде, али нема сумње да ће највећи терет и овај пут понети Лионел Меси.

Ова и наредна утакмица могле би да буду круна његове каријере!

Аргентина се после 24 године поново нашла у полуфиналу Мундијала, а свима је јасно кола је жеља "гаучоса" да се попну на трон баш на терену највећег спортског ривала. Посебно после онакве елиминације Бразила.

Остаје да видимо и за коју ће се тактику определити Сабеља, који је у пет утакмица променио чак три формације. Од опрезних 5-3-2, преко офанзивних 4-3-3, до враијација 4-4-2 против Швајцарске и Белгије у елиминационој фази турнира.

Огроман мотив Холандији биће подсећање на 1978. годину, када је у Буенос Ајресу, у финишу финала баш против Аргентине, Роб Ренсенбринк погодио оквир гола при резултату 1:1, а домаћин је потом у продужетку славио 3:1.

Реванш је стигао у четвртфиналу Мундијала 1998, када су "лале" победиле 2:1, док је у групној фази такмичења 2006. било 0:0.

Овај меч је, ипак, прича за себе и сви претходни могу да мотивишу, али свакако не и да имају пресудну улогу.

Утакмицу ће судити 37-годишњи Цунејт Чакир из Турске, који је у досадашњем току турнира солидно одрадио посао у мечевима Бразил - Мексико и Алжир - Русија.

- Аргентинци у ни једној утакмици у Бразилу нису били у заостатку и имају највећи посед лопте од свих селекција.

- Холанђани су чак три пута губили током меча, чак су били близу испадања против Мексика у осмини финала, али су сваки пут пронашли начин да се извуку и победе.

Коментари / 0

Оставите коментар