SP - večeras drugo 1/2: Holandija - Argentina

Pred nama je drugo polufinale Svetskog prvenstva. Ko sme na zahuktale Nemce?

Fudbal 09.07.2014 | 13:42
SP - večeras drugo 1/2: Holandija - Argentina

Prvi polufinalni duel Svetskog prvenstva u Brazilu pamtiće se dugo, dugo. Nemačka je "demolirala" domaću selekciju 7:1 i protutnjala u finale, u kojem se našla posle samo pola sata utakmice u Belo Horizonteu.

Večeras je pred nama drugi duel, a u Sao Paulu (22.00) sastaju se Holandija i Argentina.

Posle onakvog izdanja "pancera" sigurno je da će i jedni i drugi morati da ostave jak utisak...

"Mislim da je ovo utakmica u kojoj favorita jednostavno nema. Već se u ranijim fazama videlo koliko su male razlike među ekipama, što znači da bi u polufinalu odlučujuću ulogu mogla da ima sreća", smatra selektor "lala" Luj van Gal.

Holandija će verovatno i u polufinalu biti bez iskusnog veziste Najdžela de Jonga, koji je ipak počeo da trenira, ali mnogo bitniji je nastup kapitena Robina van Persija, za kojeg je selektor rekao da ima stomačne probleme. Da li zaista ili samo da bi zavarao protivnika, videćemo...

Argentina će sigurno biti bez "važnog šrafa" u svojoj mašineriji, a to je Anhel di Marija. Krilni fudbaler povredio je butni mišić u četvrtfinalnom okršaju sa Belgijom i samo čudom mogao bi da se nađe na terenu.

Alehandro Sabelja, međutim, može da bude ohrabren usponom forme Gonzala Iguaina i oporavkom Serhija Aguera od povrede, ali nema sumnje da će najveći teret i ovaj put poneti Lionel Mesi.

Ova i naredna utakmica mogle bi da budu kruna njegove karijere!

Argentina se posle 24 godine ponovo našla u polufinalu Mundijala, a svima je jasno kola je želja "gaučosa" da se popnu na tron baš na terenu najvećeg sportskog rivala. Posebno posle onakve eliminacije Brazila.

Ostaje da vidimo i za koju će se taktiku opredeliti Sabelja, koji je u pet utakmica promenio čak tri formacije. Od opreznih 5-3-2, preko ofanzivnih 4-3-3, do vraijacija 4-4-2 protiv Švajcarske i Belgije u eliminacionoj fazi turnira.

Ogroman motiv Holandiji biće podsećanje na 1978. godinu, kada je u Buenos Ajresu, u finišu finala baš protiv Argentine, Rob Rensenbrink pogodio okvir gola pri rezultatu 1:1, a domaćin je potom u produžetku slavio 3:1.

Revanš je stigao u četvrtfinalu Mundijala 1998, kada su "lale" pobedile 2:1, dok je u grupnoj fazi takmičenja 2006. bilo 0:0.

Ovaj meč je, ipak, priča za sebe i svi prethodni mogu da motivišu, ali svakako ne i da imaju presudnu ulogu.

Utakmicu će suditi 37-godišnji Cunejt Čakir iz Turske, koji je u dosadašnjem toku turnira solidno odradio posao u mečevima Brazil - Meksiko i Alžir - Rusija.

- Argentinci u ni jednoj utakmici u Brazilu nisu bili u zaostatku i imaju najveći posed lopte od svih selekcija.

- Holanđani su čak tri puta gubili tokom meča, čak su bili blizu ispadanja protiv Meksika u osmini finala, ali su svaki put pronašli način da se izvuku i pobede.

Komentari / 0

Ostavite komentar