На данашњи дан: Зидан-Матераци!

Зинедин Зидан је у историју фудбала ушао као лидер репрезентације Француске која је успела да обједини титуле европског и светског првака. Ипак, на овај дан завршио је сјајну каријеру неславним потезом, због ког је искључен у финалу Мундијала.

Фудбал 09.07.2014 | 10:46
На данашњи дан: Зидан-Матераци!

Испрва је све поново деловало сјајно за "Зизуа", који је управо деветог дана јула 2006. заиграо у мечу за титулу на претпрошлом Светском првенству и већ у седмом минуту постигао гол за вођство Француза. Неких сат и по времена касније, пре завршетка финала, Зидан је последњи пут кренуо ка свлачионици...

Славни члан "триколора" је за репрезентацију Француске најпре наступио на Европском првенству 1996. у Енглеској, где су велика очекивања прекинута поразом од Чешке у полуфиналу након извођења једанаестераца. На Светском првенству у Француској Зидан је 2002. постигао три гола, укључујући две мајсторије у финалу против Бразила (3:0). Како је блистао и на Еуро 2000, када је предводио националну селекцију до трона, чинило се да деветог јула 2006. на ред дошло ново славље и то у Берлину.

У мечу за трофеј је против Италијана успео да са "беле тачке" доведе "триколоре" у вођство и тако постане тек четврти играч уз Пелеа, Паула Брајтнера и Ваву који је постигао гол у два различита финала Светских првенства. Но, само 12 минута касније дефанзивац "азура" Марко Матераци поравнао је резултат, па је меч отишао у продужетке а онда су стрелци поново ступили на сцену. Не на баш сјајан начин.

На провокацију Матерација у 110. минуту Зидан је одреаговао како нико то није могао ни да наслути да ће лидер Француза да учини: ударио је супарника главом у груди, због чега га је аргентински судија Елизондо искључио десет минута пре него што су на ред дошли пенали.

"Азури" су освојили титулу јер су њихови извођачи једанаестераца били прецизни, за разлику од Трезегеа који је погодио пречку, па је Зидан отишао у историју уз црвени картон, али и уз "Златну лопту", награду за најбољег играча тог Мундијала.

Репрезентативну каријеру завршио је уз 108 одиграних утакмица за Француску и 31 постигнути гол.

Коментари / 0

Оставите коментар